Het ene beeldscherm is de andere niet. Natuurlijk, je hebt met wat zoeken al een beeldscherm voor minder dan 150 euro. Maar doe je jezelf daar wel een plezier mee? Je kijkt immers de hele dag naar je scherm. Wat zijn zaken waar je op moet letten als je een scherm koopt?

Wanneer je op zoek bent naar een beeldscherm, kun je een eerste schifting maken op basis van beeldtechnologie. Een aantal jaar geleden werd er veel gebruik gemaakt van tn-panelen (twisted nematic). Dergelijke panelen zijn goedkoop, maar hebben een relatief slechte inkijkhoek en kleurweergave. Voor grotere schermen is tn eigenlijk ongeschikt, omdat je bij grotere beeldoppervlakken kleurverschillen binnen het scherm ziet. Je vind tn-panelen daarom vooral terug in de goedkopere kleinere schermen. In de vorm van ips (in-plane switching) is er gelukkig een beeldtechnologie die geen last heeft van deze nadelen. Ips-schermen koppelen een uitstekende kleurweergave aan een grote inkijkhoek. Ook kleur kritische zaken als foto- en videobewerking voer je het beste uit op een beeldscherm voorzien van ips-paneel. Let er dus op dat je een scherm voorzien van een ips-paneel koopt.

UHD: scherp beeld

Lange tijd had je op het gebied van schermresolutie eigenlijk maar één keuze: full hd met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Op grotere schermen is dat eigenlijk te weinig, je kunt de pixels duidelijk zien en beeldelementen worden te groot. Een 4K UHD-scherm heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Dit zijn vier keer zoveel pixels als een full-hd-scherm. Op een 27inch-scherm als de Eizo FlexScan EV2785 krijg je dan een scherpte van 163 ppi. Omdat je een stukje van je scherm afzit, zie je geen pixels meer en ervaar je de scherpte die je van een moderne smartphone gewend bent. Een 4K UHD-scherm biedt veel werkruimte, maar had bij oudere versies van Windows als nadeel dat beeldelementen heel klein werden. Windows 10 is voorbereid op UHD-schermen en stelt de zogenoemde schaling bij de genoemde FlexScan EV2785 in op 150 procent. Zo heb je en haarscherp beeld terwijl je toch alles goed kunt zien.

Ergonomie

Wanneer je op de computer werkt, is het belangrijk dat het scherm juist ingesteld staat. Staat je scherm bijvoorbeeld te laag, dan kun je last krijgen van je nek en schouders. Zorg ervoor dat je een beeldscherm met een verstelbare voet koopt. Eizo-schermen als de EV2785 zijn voorzien van een verstelbare voet die je niet alleen kunt kantelen, maar ook draaien, roteren en in hoogte verstellen. Zo zorg je ervoor dat het scherm altijd op de juiste hoogte staat en voorkom je rug- en nekklachten.

Rustig beeld

Je kijkt lange tijd achter elkaar naar je beeldscherm waardoor je last kunt krijgen van vermoeide ogen. Uiteraard is de gebruikte beeldtechnologie en resolutie van invloed op de rust van het beeld. Maar er spelen ook andere zaken mee zoals de aanwezigheid van blauw licht. Eizo’s FlexScan EV2785 is voorzien van een zogenoemde paper-modus. Wanneer je het scherm instelt in de paper-modus wordt de helderheid, het contract en kleurtemperatuur geoptimaliseerd voor lezen. Hierdoor biedt het scherm dezelfde leeservaring als een gedrukt document. De paper-modus verlaagt ook de hoeveelheid blauw licht.

Beeldschermen zijn voorzien van leds die zorgen voor de achtergrondverlichting. Deze leds worden gedimd om de helderheid te verlagen. Veel schermen dimmen de leds voor de achtergrondverlichting via PWM (Pulse Width Modulation) waarbij de leds heel snel knipperen. Als je heel gevoelige ogen hebt, kun je dat knipperen zien. Maar ook als je het scherm niet bewust zien flikkeren, kun je last krijgen van vermoeide ogen. Leds zijn ook te dimmen op basis van gelijkstroom waarbij de helderheid wordt aangepast door het aanpassen van de stroomsterkte. Een nadeel van deze dimmingsmethode is dat kleur in donkere beelden moeilijk kan worden geregeld. Eizo combineert daarom onder naam hybrideaansturing op schermen als de FlexScan EV2785 beide technieken voor het dimmen. Op hogere helderheid wordt gelijkstroom gebruikt voor het dimmen terwijl op lage helderheid PWM gebruikt wordt.

Aansluitingen

Wanneer je een beeldscherm koopt, let er dan op dat het scherm de juiste aansluitingen heeft. Zorg ervoor dat het scherm minimaal één hdmi- of displayport-aansluiting heeft. Maar meer aansluitingen is handig, zo kun je bijvoorbeeld een vaste pc aansluiten terwijl je ook nog een ingang over hebt om je laptop aan te sluiten. Moderne schermen bieden naast hdmi en displayport ook een usb-c-aansluiting. Behalve voor beeld en data kan usb-c ook gebruikt worden om stroom over te brengen.

Een beeldscherm voorzien van usb-c is de ideale aanvulling voor een moderne laptop voorzien van usb-c. Want met maar één kabel sluit je de Eizo FlexScan EV2785 aan op je laptop, waarna je het scherm kunt gebruiken voor beeld, geluid en aangesloten usb-randapparatuur als een toetsenbord en muis. Tegelijkertijd wordt je laptop via de usb-c-kabel ook van stroom voorzien waardoor je de oplader niet meer nodig hebt. Eizo’s FlexScan EV2785 kan maximaal 60 watt overbrengen, genoeg om ook krachtigere notebooks van energie te voorzien.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000