Zo houd je je Windows 10-accounts veilig

Zo houd je je Windows 10-accounts veilig

Computer accessoires

Geplaatst: 18 december 2020 - 12:31

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Joris Peterse

Of je nu een lokaal account of Microsoft-account gebruikt om je aan te melden in Windows 10. Het is belangrijk om even stil te staan bij de beveiliging van deze accounts, vooral als er meerdere gebruikersaccounts op de pc of laptop met Windows 10 aanwezig zijn. Zo doorloop je de veiligheid van je Windows 10-accounts.

Accountbeheer op Windows 10 begint al bij de eerste configuratie van het besturingssysteem. Zo wordt je gevraagd om een account aan te maken en probeert Microsoft de optie om een lokaal gebruikersaccount aan te maken zo diep mogelijk te verstoppen. Het bedrijf heeft er belang bij dat je een online Microsoft-account gebruikt. Maar of je nu een lokaal, of Microsoft-account gebruikt, later kun je dit nog wijzigen in de instellingen. Ook kun je hier natuurlijk terecht om gebruikers toe te voegen en rechten toe te kennen. Met goede rechtentoekenning en aanmeldbeveiliging houd je je systeem een stuk veiliger. Niet alleen je accountgegevens en persoonlijke bestanden, maar ook bescherm je jezelf tegen mogelijke malware.

Windows 10 account-instellingen

Door in Windows 10 naar Instellingen / Accounts te gaan zie je met welk account je ingelogd bent en wat algemene info, zoals de afbeelding, rechten en of het een Microsoft-account is of een lokale. Wil je andere gebruikers toevoegen, dan kies je links voor Gezin en andere gebruikers en druk je vervolgens op het plusje bij Iemand anders aan deze pc toevoegen. In het pop-upvenster vraagt Windows 10 meteen om een Microsoft-account. Wij kiezen in dit geval voor een lokaal account.

Druk hiervoor op Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon. Daarna dringt Microsoft nogmaals aan op een Microsoft-account, door te vragen om een nieuw Microsoft-account aan te maken. Kies hier echter voor de optie Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen. Voer vervolgens de gebruikersnaam van degene in voor wie je het account maakt en hang er een stevig wachtwoord aan. Bij voorkeur met een combinatie van letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Ook moet je meerdere beveiligingsvragen toevoegen. Dat is handig om achter de hand te hebben, want als je niet in kunt loggen zijn je bestanden en gegevens niet te achterhalen.

Gezin en andere gebruikers

Bij Gezin en andere gebruikers kun je ook de toegangsrechten wijzigen. Dit is voor de veiligheid van je systeem erg belangrijk. Bij voorkeur maak je één algemeen administrator-account aan, waarbij een sterk wachtwoord natuurlijk nóg meer van belang is. Bij alle andere gebruikersaccounts ken je vervolgens alleen standaardrechten toe. Dit doe je door het account te selecteren en Accounttype wijzigen te kiezen. In het pop-upscherm kies je voor Standaardgebruiker. Hierdoor kunnen andere gebruikers geen (schadelijke) software installeren op het systeem.

Aanmeldingsopties

Het belang van een sterk wachtwoord is net al even aangestipt. Er zijn meerdere aanmeldmethodes om te gebruiken om veilig aan te melden. Wanneer je een pc hebt, die je alleen zelf thuis gebruikt, zou je kunnen overwegen om Windows 10 zonder aanmelding direct te laten starten. In alle andere gevallen kun je beter kiezen voor een aanmeldmethode. Dit kan zowel met een wachtwoord, pincode of biometrische optie zoals gezichtsherkenning of een vingerafdrukscanner. Biometrische aanmelding is het gebruiksvriendelijks, aanmelding met een sterke pincode of wachtwoord het veiligst. Met deze opties heb je immers zelf de controle in handen en ben je niet afhankelijk van de technologie van anderen.

Om dit in te stellen ga je naar Instellingen / Accounts / Aanmeldingsopties. Hier krijg je een lijst te zien van alle beschikbare opties. Naast de net-genoemde mogelijkheden, kun je er ook voor kiezen een usb-stick als aanmeldingssleutel te gebruiken of een Afbeeldingswachtwoord te maken.

Tevens kun je hier terecht om in te stellen wanneer een aanmelding vereist is, bijvoorbeeld nooit zoals in geval van het voorbeeld dat je de enige gebruiker bent van een pc die thuis staat.

Windows 10 Poweruser cursusbundel

Hoe meer gebruikers en systemen je beheert, des te meer er komt kijken bij gebruikersaccountbeheer. Denk aan het beheren van updates, het opstellen van regels, terughalen van wachtwoorden en veel meer. Om meer thuis te raken in deze mogelijkheden in Windows 10 biedt de Tech Academy de cursusbundel Windows 10 Poweruser aan. Dankzij deze cursus wordt jij écht de baas over je computer. De bundel is zowel online als aan de hand van een cursusboek te volgen en is nu (tijdelijk) verkrijgbaar voor € 34,95.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000