Zo bescherm je jezelf tegen PostNL-phishingmail

Zo bescherm je jezelf tegen PostNL-phishingmail

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 12 oktober 2016 - 13:26

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:55

Cybercriminelen sturen phishingmail rond die verdacht veel lijkt op een echte mail van PostNL. De link leidt echter naar besmette website. Zo herken (en wapen) je jezelf tegen deze phishingmailtjes.

De fraudehelpdesk waarschuwt voor de vervalste mailtjes. Criminelen proberen je met dit soort mailtjes op het verkeerde been te zetten en je  naar een schadelijke website te leiden. Nu wordt het geprobeerd met neppe mailtjes van PostNL, die suggereren dat je een pakketje gemist hebt. De Track&Trace-link leidt naar een schadelijke website. Het is een bekende strategie die criminelen al eerder toepasten met vervalste mailtjes van banken, PayPal of de politie.

In dit geval wordt je pc besmet omdat de link naar een website leidt die malware installeert. Het probleem doet zich ook alleen voor op Windows-pc’s. Maar het komt ook wel eens voor dat je naar een webpagina geleid wordt waarin je zelf gegevens in moet vullen. Dit is natuurlijk een bedreiging voor zowel pc, als smartphone en tablet.

Beveilig uw pc

De eerste stap is natuurlijk een open deur. Zorg dat je pc beveiligd is met antivirussoftware. Windows Defender is prima, maar je vindt betere beveiliging tegen virussen bij bijvoorbeeld Eset, G Data, Kaspersky, Avira of Bitdefender. Zorg er ook altijd voor dat je software up-to-date is. Niet alleen Windows, maar ook andere programma’s. Dat kan bijvoorbeeld met het tooltje Secunia PSI. Windows XP gebruiken is uit den boze, omdat het niet meer ondersteund wordt door Microsoft.

Uiteraard is het ook belangrijk dat je een veilige browser kiest zoals Chrome of Firefox. Deze werken zichzelf regelmatig bij en blokkeren actief schadelijke websites. Internet Explorer en Edge zijn hier meestal wat trager in.

Spamfilter

Als je webmail gebruikt zoals Gmail of Hotmail, dan zit daar een automatisch spamfilter in. Gelukkig worden dit soort phishingmailtjes meestal meteen herkend en in het ongewenste mail-postvakje gedumpt. Gebruik je de Mail-app, Windows Live of Thunderbird om je mail via een mailserver binnen te laten komen, dan kunt je hier het beste een spamfilter bij installeren.

Ga de bestelling na

Je krijgt natuurlijk pas dit soort Track&Trace mail als je een bestelling gemist hebt. Loop even je mail na of er daadwerkelijk pakketjes jouw kant op komen. Dat kan door bestelgeschiedenis van webshops door te nemen of te kijken of je ook een melding in je inbox hebt gekregen dat er een pakketje is verzonden.

Check de mail

Wanneer je toch twijfelt of het mailtje echt is of niet, dan zijn er enkele punten waarmee je dit kunt controleren. Ga na welk mailadres de afzender gebruikt. Is dit geen @postnl-mailadres, maar een vreemd domein, dan kun je er vergif op innemen dat het mailtje niet echt is. Controleer ook de link in de e-mail. Wanneer je met de muis eroverheen hangt (en dus niet klikt) verschijnt het webadres ook in beeld. Geen www.postnl.nl? Niet klikken!

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000