© PXimport

Zo activeer je Alexa op de Sonos One

Computer accessoires

Geplaatst: 21 februari 2018 - 06:47

Aangepast: 24 november 2022 - 13:01

Joris Peterse

Eind 2017 werd de Sonos One uitgebracht in Nederland. Deze speaker kan vertrouwd worden gebruikt om muziek te streamen, maar ook voor slimme assistenten als Google Assistant en Amazon Alexa. Via een omweg kun je Amazon’s Alexa activeren. We leggen uit hoe je dat doet.

De marketingafdeling van Sonos gaat helemaal los op het feit dat de Sonos One-speaker ondersteuning biedt voor spraakassistenten via de ingebouwde microfoons. En oh ja, de audiokwaliteit is verder ook prima. Helaas voor ons worden de spraakassistenten in Nederland helemaal niet aangeboden, omdat ze de Nederlandse taal niet machtig zijn. Ook als je ze gewoon in het Engels aan wil spreken mag dat niet. Om sprakeloos van te worden, letterlijk en figuurlijk. Gelukkig is er wat aan te doen, zodat je de functionaliteit van je dure speaker gewoon kunt gebruiken.

© PXimport

Apps

Je kunt Amazon’s Alexa werkend krijgen op je Sonos One. Hiervoor heb je een paar zaken nodig: de mobiele app van Sonos (Android & iOS) en een VPN-verbinding. Maar we beginnen met Alexa. Zorg ervoor dat je een account hebt op Amazon en installeer vervolgens de Amazon Alexa-app (Android en iOS). In deze app kun je je registreren met je Amazon-account.

Om Alexa te activeren op je Sonos One gaan we er alvast van uit dat je op je wifi-netwerk zit waarop je je Sonos hebt aangesloten en geconfigureerd. Wanneer je in de Sonos-app in de instellingen op Spraakservices drukt krijg je de melding dat dit niet beschikbaar is in jouw land. Daarom gebruiken we een VPN-app om het verkeer om te leiden. Dat kan bijvoorbeeld met Nord VPN, dat drie dagen gratis te gebruiken is. Er zijn zat VPN-diensten beschikbaar met een gratis uitprobeerperiode of met een datalimiet. Die zijn voor deze Alexa-activatie prima geschikt, zolang ze maar het internetverkeer omleiden via een land waar Alexa wél beschikbaar is. Bijvoorbeeld de VS.

VPN

Het makkelijkst is het om de VPN in te stellen op je router. Daarmee wordt al het internetverkeer van je thuisnetwerk omgeleid. Maar het is ook mogelijk via enkel een VPN-verbinding op je smartphone of tablet. Wanneer je de verbinding hebt omgeleid met een land waar Alexa beschikbaar is, schakel je snel over naar de Sonos-app, waarin je weer naar de Spraakservices gaat. Dit moet je meteen doen, want als je wacht gaat de Sonos-app meteen op zoek naar de apparaten, die hij niet meer kan vinden omdat je je verbinding omleidt. Het kan dus voorkomen dat je een foutmelding krijgt of de app niets wil doen omdat hij geen Sonos-systeem vindt. Geen zorgen. Verbreek de VPN-verbinding en probeer het opnieuw.

Wanneer je de Spraakservices selecteert wordt je door een aanmeldproces heengeleid, waarbij je je Alexa-account selecteert en Alexa wordt geactiveerd. Je kunt het vervolgens direct gebruiken door Alexa te zeggen en in het Engels je vraag te stellen. Nadat je Alexa geactiveerd hebt, hoef je geen VPN meer te gebruiken voor de spraakassistent.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000