Wordt het een notebook of een Chromebook?

Wie wil werken en daar flexibel in wil zijn, kan tegenwoordig niet zonder notebook. Maar wat voor notebook heb je dan precies nodig? Je hebt anno 2018 grofweg drie opties: een Windows-notebook, een Macbook of een Chromebook. Laatstgenoemde is een relatief nieuwe speler op de markt. Wat is nu precies het voordeel van zo’n Chromebook?

© PXimport

De keuze tussen een Windows-notebook en een Macbook is afhankelijk van wat je met de notebook wilt gaan doen. Ben je van plan om veel grafische toepassingen te gebruiken, dan is de Macbook een populaire keuze. Is dat niet het geval, dan gaat de voorkeur, met name dankzij de prijs en compatibiliteit van software al snel uit naar een Windows-notebook. Sinds een paar jaar is daar dus nog een derde keus bijgekomen, de Chromebook.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een relatief nieuwe speler die de markt in recordtempo aan het veroveren is. Chromebooks draaien niet op Windows, maar op het door Google ontwikkelde Chrome OS, dat perfect is afgestemd op de hardware, en daardoor zorgt voor optimale systeemprestaties, zonder dat de laptop de duurste en zwaarste componenten aan boord hoeft te hebben. Dit zorgt ervoor dat Chromebooks in de regel licht zijn, flexibel en, niet geheel onbelangrijk, zéér betaalbaar.

Goedkoop dus?

Goedkoop is niet het woord dat we voor een Chromebook willen gebruiken, omdat het vaak een negatieve bijsmaak heeft. Er is niets aan een Chromebook dat goedkoop voelt, in tegendeel, van de behuizing tot aan de aansluitingen, je vindt in principe alles dat je ook op andere laptops aantreft, met als grote verschil dat Chromebooks beginnen bij een prijskaartje van iets meer dan tweehonderd euro. Daar krijg je dus een volwaardige laptop voor, waarmee je alle basistaken kunt uitvoeren die je van een laptop verwacht. Officieel zijn Chromebooks niet bedoeld voor zeer zware taken, zoals foto- en videobewerking, maar ook die waarheid is langzaam verleden tijd, we zien steeds meer Chromebooks die dit soort taken prima aankunnen (al betaal je daar dan natuurlijk wel ietsje meer voor).

Geen Windows

Dat een Chromebook niet op Windows draait, wordt soms onterecht beschreven als nadeel van dit platform. De grote kracht van een Chromebook in combinatie met Chrome OS, is het gemak en de flexibiliteit. Je hebt niets te maken met het besturingssysteem of met ingewikkelde updates, niet compatible apparatuur, je kunt de laptop letterlijk nieuw uit de verpakking halen, aanzetten, en direct aan de slag, zonder zelf een programma te hoeven installeren. Chromebooks komen standaard met de productiviteitsapps van Google, hetgeen betekent dat je geen fortuin hoeft neer te leggen voor een Office-pakket, en ook nog eens kunt genieten van het gemak van opslaan in de cloud, waarbij je van Google ook nog eens twee jaar lang gratis 100 GB extra opslagcapaciteit krijgt in Google Drive.

Wereld aan apps

Dat je niets hóeft te installeren op je Chromebook, wil natuurlijk niet zeggen dat je dat niet kan. Via Chrome OS krijg je toegang tot de uitgebreide Chrome Web Store, met daarin duizenden apps waarmee je de functionaliteit van je Chromebook eindeloos kunt uitbreiden. Stuk voor stuk gecontroleerd door Google, en daarmee perfect afgestemd op de hardware en software van je Chromebook. Geen vervelende crashes, geen software die je laptop onbruikbaar traag maakt, maar gewoon, functionele programma’s die je laptop verrijken, niet verarmen. Daarnaast ondersteunt Chrome OS inmiddels ook de Google Play Store, hetgeen betekent dat je ook toegang hebt tot de apps die je kent van je Android smartphone en tablet. Dit zorgt ervoor dat je Chromebook niet alleen een uitstekende laptop is, maar ook een naadloos verlengstuk van je smartphone en tablet, zéker wanneer je gaat voor een Chromebook met aanraakscherm.

Nieuwe manier van werken…en genieten

Met dat in het achterhoofd kan de Chromebook met recht worden gezien als geëvolueerde laptops. Laptops die hun zware, dure jas van zich hebben afgeschud, en zich niet richten op uiterlijke schijn, maar op wat er toe doet: snelheid, flexibliteit en prestaties. Of het nu gaat om automatisch werken in de cloud, en dus overal toegang tot je bestanden, de mogelijkheid om Netflix-films en video’s te downloaden (wat op een gewone pc niet mogelijk is), of het met twee muisklikken downloaden van een spelletje uit de Google Play Store, een Chromebook zorgt voor een nieuwe manier van werken en genieten, waarbij het apparaat een ondergeschikte rol speelt, simpelweg omdat het z’n werk doet.

Conclusie

Men raadt je vaak aan om een peperdure laptop of Macbook te kopen, zodat je klaar bent voor de toekomst. Een Chromebook ís de toekomst. Werken en genieten, waar en wanneer het jou uitkomt, zonder daarvoor een fortuin voor neer te hoeven tellen, en zonder een loodzware laptop bij je te hoeven dragen.

Doe de test

Heb je wel interesse in een Chromebook? Doe dan onze Chromebook Selector op www.kieskeurig.nl/chromebook-kiezen en ontdek welk model het beste bij jouw wensen past.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000