Woensdagmiddagreview: de Honor 7 is een toptoestel voor een topprijs

De Honor 7 is de eerste smartphone van Honor met een volledige metalen behuizing. Ten opzichte van zijn voorganger ziet en voelt de behuizing niet alleen premium aan, maar heeft het toestel ook onder de motorkap de nodige upgrades meegekregen. Dat verklaart ook meteen het prijsverschil van enkele tientjes. Hoe weet de Honor 7 zich staande te houden tussen zijn concurrenten in het middensegment?

Herkenbare metalen behuizing

Te beginnen bij de behuizing. Honor heeft er wijs aan gedaan om het plastic van de Honor 6 te vervangen door een metalen behuizing met keramisch geparelde finish. Hierdoor ziet de Honor 7 er niet alleen high-end uit, maar ligt hij tevens lekker in de hand en voelt hij degelijk en solide aan. De Honor 7 is er in twee stijlvolle kleuren: Fantasy Silver en Mystery Grey.

Het design komt herkenbaar voor en toont gelijkenissen met toestellen van Huawei zoals de Huawei Mate S en de Ascend P7. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien Honor een dochteronderneming is van het Chinese Huawei. Dit is iets waar we blij mee mogen zijn, want de Honor 7 oogt hierdoor als een vlaggenschip, ook al is het dat niet.
 

Degelijk scherm

De Honor 7 heeft een 5.2 inch IPS-scherm met full-HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). Over het scherm kunnen we niet anders zijn lovend zijn: de kleurweergave ziet er goed uit, het contrast laat niks te wensen over en de reflectie van het zonlicht is minimaal. Dat is mede te danken aan de hoge pixeldichtheid (424 ppi) en InPlane Switching (IPS).

© PXimport

© PXimport


 

Software: irritante skin

Honor zet, net als Huawei, een eigen schil over Android 5 genaamd EMUI 3.1. Die herbergt wederom diverse kleurrijke achtergronden en wordt gekenmerkt met zijn eigen icoontjes voor standaardtoepassingen als de galerij en muziek. Hierdoor is er nog maar weinig te herkennen van het originele Android-besturingssysteem. De meest opvallende ontbrekende factor is de app-drawer, de knop waarmee je alle geïnstalleerde apps op je scherm roept. Dat is waarschijnlijk vooral een kwestie van gewenning, maar gevoelsmatig waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd.

Ook ontkom je er niet aan dat Honor vooraf de nodige bloatware heeft geïnstalleerd, waaronder enkele games, tools en eigen applicaties als Vmall en Honor Club.

© PXimport


 

Snelle vingerafdrukscanner, maar……

Net als bij andere smartphones van Huawei bevindt de vingerafdrukscanner van de Honor 7 zich aan de achterkant. Tijdens het testen van de Mate S van Huawei werden we niet heel warm van de plaatsing en nauwkeurigheid van de scanner, al is ook dat eerste weer vooral een kwestie van wennen. Wat de nauwkeurigheid betreft is het net als bij de Mate S. Zo moet je nog altijd heel precies je vinger op de vingerafdrukscanner plaatsen om het toestel te ontgrendelen.

Toegegeven: de vingerafdrukscanner doet wat ‘ie moet doen en doet dat bovendien zeer snel. Daarvoor dus alle lof voor Honor. Tevens heeft het bedrijf nog een aantal touch-controls aan de scanner toegevoegd. Zo kun je er onder meer foto’s mee schieten, fungeert hij als Home-knop, neem je telefoongesprekken aan of schakel je het alarm uit. Handig als je veel met de vingerafdrukscanner werkt.
 

Excellente hardware

Onder de motorkap vinden we een HiSilicon Kirin 935 octacore-processor, dezelfde CPU die we ook onder meer in het vlaggenschip de Huawei Mate S terugvinden. De processor is krachtig genoeg om het besturingssysteem aan te drijven en ook grafisch veeleisende games draaien soepel. Wel merkten we tijdens het testen dat de Honor 7 enkele malen haperde en het scherm enkele seconden was bevroren. Vooral als er veel animaties tegelijkertijd in beeld verschenen. Geen zorgen: dat was eerder uitzondering dan regel.

Het werkgeheugen bedraagt 3GB en is meer dan voldoende om te multitasken. Het is jammer om te constateren dat het besturingssysteem en skin bijna de helft van het werkgeheugen in beslag nemen.

© PXimport


 

Tal van slimme features

De Honor 7 telt diverse slimme toevoegingen. Waar we in het bijzonder over te spreken zijn is de Smart Key. Dit is een fysieke knop die zich onder SIM/microSD-kaart slot bevindt. In het instellingenmenu geef je aan wat er gebeurt als je één maal of twee maal op de knopt drukt, of als je deze ingedrukt houdt. Dat kan een systeemactie zijn, zoals het maken van een schermafbeelding of inschakelen van de zaklamp, of het openen van een specifieke applicatie, zoals Google Chrome of Spotify.

Een andere slimme feature is Draw. Als je deze functie inschakelt open je vanaf het ontgrendelscherm een app door simpelweg de letter –C, –E, –M of –W te tekenen. Standaard zijn deze ingesteld op respectievelijk de camera, webbrowser, muziek- en weer-app, maar het is mogelijk om je favoriete apps hieraan toe te kennen.

Ook Motion Control, WiFi+ en Signal+ ontbreken niet bij de Honor 7. Met Motion Control geef je aan wat de telefoon moet doen als je een bepaalde beweging maakt, zoals een telefoongesprek aannemen zodra hem aan je oor plaatst. Signal+ verbetert het bereik van je internetverbinding als het signaal zwak is. WiFi+ zorgt ervoor dat je altijd de krachtigste verbinding hebt met internet, of dat via een thuisnetwerk is of met 4G.

Niet zozeer slim, maar wel handig is dat je twee nano-SIM-kaarten kunt invoeren. Handig als je voor werk en privé verschillende nummers gebruikt, maar niet met twee toestellen wilt rondlopen.

© PXimport


 

Goede camera

Aan de achterkant van de Honor 7 schuilt een 20 megapixelcamera met dubbele LED-flits. Om de lens te beschermen is het objectiefdeksel gemaakt van krasbestendig saffierglas. Aan de voorzijde heeft Honor een 8 megapixelcamera met enkele LED-flits geplaatst.

De camera biedt flink wat mogelijkheden. Naast de standaardopties als HDR, panorama en time-lapse heb je ook de volledige controle over zaken als de ISO-waarden, witbalans, audio en timer. De functie Super Night (Supernacht) voegt meerdere foto’s samen om zo de belichting te verbeteren als je foto’s wilt schieten in slechtbelichte situaties, zoals bijvoorbeeld tijdens het stappen.

Al met al schiet je met de Honor 7 kwalitatief scherpe foto’s met natuurgetrouwe kleuren, veel details en zonder al te veel ruis en korreligheid. Natuurlijk zien foto’s er vanzelfsprekend minder goed uit dan foto’s die je overdag met voldoende belichting schiet, vooral als je inzoomt, maar al met al hoor je me niet klagen over de kwaliteit. Wel jammer dat de optische beeldstabilisatie en 4K-opnamemogelijkheden ontbreken. Gezien het prijskaartje krijg je een goede camera die zich met de concurrentie kan meten.
 

De hele dag met één batterijlading

De Honor 7 wordt van energie voorzien door een accu met een vermogen van 3100 mAh. Daarmee red je het makkelijk tot het einde van de werkdag. Reik je wat minder vaak naar de smartphone, dan lukt het je ook wel om anderhalve tot twee dagen te behalen.

De batterij is voorzien van allerlei handige functies. Dankzij Quick Charge 2.0 is de Honor 7 in no-time opgeladen. Als de telefoon een half uur aan de lader hangt is hij al voor meer dan helft vol. Met SmartPower 3.0 is het mogelijk om tot 30% energie te besparen, bijvoorbeeld door apps te bevriezen die niet in gebruik zijn. Dankzij Reverse Charging is het zelfs mogelijk om telefoons van je vrienden op te laden. Daar heb je echter wel een afzonderlijke kabel voor nodig.
 

Scherm:5.2 inch IPS 1920 x 1080 pixels 424 PPI  CPUHiSilicon Kirin 935 Octacore 4x 2.2 GHz 4 x 1.5 GHz  RAM:3 GB  Geheugen:16 GB Micro-sd tot maximaal 128 GB  Camera:20 MP achter 8 MP vóór  Accu:3,100 mAh

Conclusie

Honor heeft met de Honor 7 een waardige opvolger van de Honor 6 gepresenteerd. Niet alleen de behuizing heeft een flinke upgrade ondergaan, ook onder de motorkap heeft de smartphonefabrikant allerlei upgrades aangebracht. Op vrijwel alle vlakken presteert de Honor 7 beter dan zijn voorganger. Niet alleen op papier, maar ook in praktijk is de Honor 7 een toptoestel dat zich met andere prijsvechters kan meten. Het prijsverschil van vijftig euro is dan ook meer dan gerechtvaardigd.

Helaas kent het toestel wel enkele manco’s. De EMUI 3.1 skin is heel zwaar en voelt wat overbodig. De skin en het besturingssysteem kosten bijna de helft van het werkgeheugen. We kunnen ons bovendien nog steeds niet onomwonden positief uitlaten over de vingerafdrukscanner, al is die in de Honor 7 wel redelijk snel.

Dat doet niets af aan het feit dat je voor 350 euro een toptoestel krijgt die zich op een positieve manier van de rest onderscheidt.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Haarscherp display

Metalen behuizing

Tal van ‘slimme’ features

Dual-SIM

Goede camera

Uitbreidbaar geheugen

Batterij die makkelijk één werkdag (of langer) meegaat en snel opgeladen is

Scherpe prijs

Minpunten

EMUI 3.1

Vingerafdrukscanner

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten