Wat viel ons op tijdens de CES 2018?

© CIDimport

Wat viel ons op tijdens de CES 2018?

Geplaatst: 11 januari 2018 - 19:51

Aangepast: 14 december 2022 - 14:10

Joris Peterse

De ‘Consumer Electronics Show’ oftewel CES 2018 is achter de rug en we hebben een goede indruk gekregen van wat we dit jaar kunnen verwachten op het gebied van computer, gadgets en alle andere apparaten met een stekker (of oplader). Dit viel ons op!

Nederland start-upland

Ook Nederlandse start-ups lieten zich meer dan ooit zien op de CES. Hiervoor was zelfs de ‘Holland Tech Square’ ingericht, met allerlei innovaties uit de polder. Het aanbod van start-ups was divers, van wearables tot minicomputers en netwerkapparatuur. Gezichtsherkenning, persoonsgegevensbescherming en van zakelijk tot voor consumenten. Je merkt wel dat de start-up-cultuur niet echt vergelijkbaar is met die van Silicon Valley, maar dat Nederland op de kaart staat als gunstige plek voor tech start-ups, dat is wel duidelijk.

Holland Tech Square, ces 2018, las vegas

© PXimport

Moeilijke tijden voor Intel

Echt lekker gaat het niet met Intel. De afgelopen week is de processormaker slecht in het nieuws gekomen, vanwege een ernstig beveiligingslek en patches voor deze beveiligingsproblemen die de prestaties van de pc behoorlijk onderuit halen. Met als dubieus extraatje het feit dat topmannen eerder in 2017 veel van hun aandelen loosden, wat het vermoeden geeft dat men bij Intel al langer op de hoogte was van de problemen. Aan de andere kant wordt er ook gezaagd aan belangrijke stoelpoten van Intel: de pc. Op de CES 2018 waren veel laptops, tablets en alles daartussenin te zien met Windows 10 S. Maar deze draaiden niet op een intelprocessor, maar een mobiele Qualcomm Snapdragon-chip.

Maar op de stand van Intel was geen donkere wolk te bekennen. Intel had chips voor ieder type apparaat te showen: VR-brillen, autonome auto’s, 5G-apparaten en noem maar op. Bovendien werden kosten noch moeite gespaard om de mogelijkheden van de Intel-processoren tentoon te stellen.

Het wordt een hele interessante en moeilijke tijd voor Intel. Dat was duidelijk merkbaar, ondanks het rooskleurige plaatje dat Intel zelf schetste op de CES.

LG vs. Samsung

4K, 8K, HDR, oled, led, spraakassistenten, Android TV, Tizen... Op het gebied van (televisie)schermen gebeurt een hoop. Maar het zijn twee oude rivalen die lijnrecht tegenover elkaar staan. LG met z’n oledtelevisies en Samsung met zijn ledtelevisies. Oled was op de CES overal te vinden, LG maakt de panelen die andere fabrikanten zoals Sony weer gebruiken voor hun televisies. Samsung probeert hard om deze beeldkwaliteit bij te benen en presenteerde ‘The Wall’. Een prachtige, heldere ledtelevisie die uit panelen bestaat. Hierdoor kun je de tv zo groot maken als je zelf wilt.

Spraakassistenten

Vorig jaar was Amazon’s spraakassistent Alexa een van de smaakmakers van de CES-beurs. Dat zat Google niet lekker, waarna de zoekgigant zo’n beetje alle billboards in Las Vegas reserveerde om reclame te maken voor de Google Assistant.

Wat Google Assistant en Amazon Alexa gemeen hebben, is dat de spraakassistenten door andere fabrikanten gebruikt kunnen worden. Vele fabrikanten gingen ermee aan de haal om een van de assistenten (of soms beiden!) in hun producten te verwerken, zoals televisies en multiroom-audiospeakers. Mij viel de Lenovo Smart Display op, een soort digitaal fotolijstje of tablet met Google Assistant, die je overal in je huis kunt plaatsen. Lenovo is de enige die de terechte privacy-zorgen inziet en heeft daarom een fysieke mute-knop in het apparaat verwerkt, zodat de assistent niet constant al je gesprekken kan afluisteren.

Terwijl de strijd tussen Amazon en Google doorgaat lijken de bedrijven helaas te vergeten dat het in Nederland niet beschikbaar is. De spraakassistenten ondersteunen geen Nederlandse taal. Dat de meeste Nederlanders ook in staat zijn Engels te spreken tegen de assistent wordt genegeerd.

Je zou op de CES bijna vergeten dat de spraakassistenten Siri en Cortana ook nog bestaan. Extra pijnlijk voor Microsoft is dat Acer en Asus laptops toonden met Amazon Alexa ingebouwd, terwijl Windows 10 juist het domein van Cortana zou moeten zijn.

Weinig spraakmakends

Natuurlijk is overal op de CES vernieuwing te vinden, gepresenteerd door start-ups tot techgiganten. Toch was de echte spraakmakende innovatie ver te zoeken. Ik ben geen uitvindingen tegengekomen waarvan m’n onderkaak tegen de vloer sloeg van verbazing. Veel vernieuwing stond ook in het teken van doorontwikkeling. USB-C bijvoorbeeld, wat vooral terug te zien viel in schermen (als vervanger van de HDMI-aansluiting voor beeld en geluid) en als oplader. Voor smartphones is het al een opkomende oplader, maar het is goed om te zien dat alle komende laptops ook gewoon opgeladen kunnen worden met deze universele aansluiting. Voor koptelefoons ontbreekt USB-C nog een beetje, terwijl steeds meer Androidfabrikanten het slechte voorbeeld van Apple volgen en de koptelefoonpoort weglaten.

De meest interessante innovatie die ik tegenkwam komt van de Chinese fabrikant Vivo, die een vingerafdrukscanner heeft gemaakt die in het touchscreen van je smartphone verwerkt zit. De praktische voordelen hiervan hoef ik niet uit te leggen.

LG liet tenslotte een oprolbare televisie zien, een interessante techniek die televisies verbergt totdat je iets wilt kijken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten