Wat heb je nodig voor Virtual Reality?

© PXimport

Wat heb je nodig voor Virtual Reality?

Computer accessoires

Geplaatst: 5 augustus 2016 - 10:24

Aangepast: 24 november 2022 - 12:05

Redactie

Al decennia voorspellen sciencefictionschrijvers de komst van VR: zet een bril op en stap in een andere wereld die net echt is. Na enkele gefaalde producten in de jaren 90 is VR eindelijk beschikbaar voor gewone consumenten. Wat is er te koop en wat kun je er van verwachten?

6x VR-systemen

Oculus Rift

Prijs:

€ 699,- (exclusief verzendkosten)

www.oculus.com

Al vier jaar sleutelt Oculus (onderdeel van Facebook) aan het ontwerp van de Rift. Het resultaat is de meest comfortabele VR-headset ooit, met twee hoge-resolutie-beeldschermen, licht van gewicht en met een ingebouwde koptelefoon voor 3D-audio. Het apparaat vereist wel een heel krachtige pc, met minimaal een GTX 970- of R9 290-videokaart. Lees ook: Ben jij klaar voor VR?

© CIDimport

HTC Vive

Prijs:

€ 899,- (exclusief verzendkosten)

www.htcvive.com

Hoewel iets minder comfortabel om te dragen dan Oculus Rift, heeft de HTC Vive het voordeel dat je de hele kamer kan gebruiken om in VR te verkennen. Dichter bij het Holodeck van Star Trek waren we nog nooit. De Vive vereist eveneens een krachtige game-pc. Bij de bril zit een tweetal zeer nauwkeurige bewegingscontrollers, wat ook de veel hogere prijs deels verklaart.

© CIDimport

OSVR Hacker Devkit

Prijs:

€ 349,99 (via www.razerzone.com)

www.osvr.org

De OSVR is niet echt een consumentenproduct, maar wel heel goed te gebruiken voor VR-games en -ervaringen. Het is de goedkoopste pc-headset en is zelf te upgraden als je genoeg technische kennis hebt. OSVR werkt ook redelijk met een minder krachtige pc, al is een goede grafische kaart voor VR eigenlijk wel een must.

Playstation VR

Prijs:

€ 399,- (exclusief vereiste PS Camera)

www.playstation.com/playstation-vr

Sony's VR-bril sluit je aan op de PlayStation 4. Daarmee is dit de makkelijkste (en goedkoopste) manier om VR in hoge kwaliteit in huis te halen. De PlayStation VR is grafisch iets minder indrukwekkend dan de Rift en de Vive, maar het gevoel dat je echt in de game stapt, is nog steeds overdonderend. Je hebt wel een Playstation Camera nodig, anders werkt het niet.

© CIDimport

Gear VR

Prijs:

€ 149,- (exclusief compatibele smartphone)

www.samsung.com/galaxy/wearables/gear-vr

Samsung werkte nauw samen met Oculus en het resultaat is een VR-ervaring die best dicht in de buurt komt van de Rift. Je hebt wel een Galaxy S7, S7 edge, Note 5, S6, of S6 edge telefoon nodig. Gear VR draait speciale apps en films, en er is zelfs een Netflix-app zodat je in je persoonlijke VR-bios House of Cards kunt kijken.

© CIDimport

Google Cardboard

Prijs:

€ 8,96 (via www.bol.com )

www.google.com/get/cardboard

De goedkoopste VR-oplossing is Google Cardboard. Dit is een kartonnen masker met lenzen, waar je je smartphone (iOS of Android) in schuift. Speciale VR-apps geven je een redelijke ervaring, waarbij je rond kunt kijken in de 3D-wereld. Voor Android is het aanbod VR-apps beduidend groter, met zelfs een optie om pc-games te streamen naar de telefoon. Verwacht hier echter geen Rift-kwaliteit.

© CIDimport

3x VR-ready-pc's

Alienware X51

Prijs:

€ 1349,- (via www.alienware.nl)

www.alienware.nl/oculus

Met een GTX 970-videokaart en i5 6400-processor voldoet deze Alienware helemaal aan de aangeraden specificaties voor virtual reality. De pc-kast is typisch Alienware, met een wat agressieve, maar ook strakke uitstraling. Daar zie je overigens helemaal niets van als je een Rift of Vive op hebt.

© CIDimport

ASUS ROG G20

Prijs:

€ 1799,- (via www.bol.com)

www.asus.com/nl/rog_g20aj

De i7-processor is nu nog overkill, maar je hoeft je in elk geval geen zorgen te maken dat hij snel achterhaald is. De GTX 970 is prima geschikt voor VR en de behuizing lijkt zo uit sciencefictionfilm te komen.

Medion Akoya PC P5311 l

Prijs:

€ 999,-

www.tiny.cc/medionvr

Voor nog geen duizend euro voldoet deze Medion-pc aan alle specificaties voor VR. Met opnieuw een GTX 970 als grafisch hart en een 128GB-SSD (naast een gewone harde schijf van 1 terabyte): wat er een lekker vlot opstartend VR-beest van maken.

3x Google Cardboard-behuizingen

Homido

Prijs:

€ 59,99 (via www.bol.com)

www.homido.com

Dit alternatief voor Google Cardboard is van stevig plastic, met goede verstelbare lenzen. De behuizing laat helaas wel wat strooilicht binnen, maar de smartphone-VR-ervaring is een stuk beter dan je zou verwachten.

© CIDimport

Durovis Dive

Prijs:

€ 44,99 (via Conrad.nl)

www.durovis.com

De Durovis Dive is één van de eerste plastic 'cardboardvervangers'. Hij werkt goed, maar voelt wat goedkoop aan. De lenzen zijn makkelijk te verstellen en het ding zit best comfortabel. Je kunt er helaas geen phablets in doen, dus een iPhone 6 plus past niet.

VR Box

Prijs:

€ 46,50 (via bol.com)

Het ziet eruit als een Gear VR, maar het is 'gewoon' een Cardboard. Voor de prijs krijg je er een bluetooth-controller bij, die alleen werkt bij sommige Android-games.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000