Waarom zonnepanelen nog niet overal worden toegepast

© PXimport

Waarom zonnepanelen nog niet overal worden toegepast

Geplaatst: 1 juni 2020 - 07:16

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Laura Jenny

Zonovergoten is ons land niet, maar de zon laat zich regelmatig zien. Genoeg licht om een zonnepaneel goed te laten functioneren. Toch zien we ze nog lang niet op alle daken terug. Dit is waarom zonnepanelen nog niet overal worden toegepast.

Zonne-energie wordt opgewekt uit de stralen van de zon die de aarde bereiken. In bepaalde materialen zorgt deze straling voor elektrische lading. Daarnaast wordt de warmte van de zon gebruikt. Juist omdat zonnepanelen minder bewegende delen hebben dan een windmolen, zijn ze relatief makkelijk in onderhoud. Maar er zijn ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan simpelweg de seizoenen.

Als het in de winter donker en koud is, dan heb je behoefte aan licht en warmte. De zon laat zich in die periode echter juist het minst zien. In de zomer, wanneer we juist minder tijd thuis spenderen en al genoeg warmte en licht krijgen, hebben we dus energie te over.

Genoeg licht, onvoldoende rendement

Er mag vooral in de zomermaanden dan genoeg licht zijn om rendement te halen uit zonnepanelen, het gaat natuurlijk een stuk minder snel dan in een warm land waar de zon altijd volop schijnt. In Zuid-Duitsland is bijvoorbeeld een groot arsenaal aan zonnepanelen te vinden, maar dit is in de zomer nog steeds maar 10 procent van de volledige elektriciteit. In Nederland kunnen we rekenen op 1.000 kilowattuur aan zonnestralen per vierkante meter. In de Sahara is dat 2.600 kilowattuur. Een aanzienlijk verschil, want dat betekent twee tot drie keer zoveel duurzame stroomopwekking.

Het lastige is bovendien dat we al een goed elektriciteitsnet hebben dat is gebaseerd op de minder schone energie. Dat is jammer, maar maakt zonnepanelen niet per se overbodig: je kunt met zonne-energie van je eigen dak besparen op je energierekening. Nederlandse huishoudens mogen de stroom verrekenen op hun jaarrekening. Het duurt alleen even voor je dat hebt terugverdiend, want voor je rendement haalt uit je zonnepaneel ben je 5 tot 10 jaar verder. Dat komt niet alleen omdat we minder kilowattuur aan zonnestralen per vierkante meter hebben, maar ook omdat technologie maar een deel ervan in bruikbare elektriciteit kan omzetten. Je hebt dus relatief veel panelen nodig om veel energie te krijgen.

Gelukkig worden zonnepanelen wel steeds goedkoper, want het is tot op heden vooral de hoge prijs waardoor mensen en bedrijven wat terughoudend zijn geweest. Echter worden zonnepanelen steeds grootschaliger geproduceerd, waardoor ze iets in prijs zakken. Daarnaast worden ze door technologische innovaties steeds efficiënter, waardoor het rendement hoger wordt. Net als dat laptops die vroeger 1.000 euro kostten, met diezelfde specificaties nu een paar honderd euro kosten, zo begint het nu ook te veranderen voor zonnepanelen.

 

© PXimport

Uiteraard blijf je alsnog problemen hebben met ons klimaat. ‘s Nachts komt er niets terecht van zonne-energie en bij bewolking schiet de productie ook omlaag. Bovendien heb je prijzige accu’s nodig als je de zonne-energie wil bewaren voor eigen gebruik, zoals bijvoorbeeld het geval is bij mensen die (deels) zelfvoorzienend willen wonen. Ook hier geldt: wordt de vraag naar deze accu’s groter, dan zal ook hier de productie omhoog gaan en daarmee de prijs hopelijk omlaag.

Verwachting

Er wordt verwacht dat in 2040 de helft van de energie van duurzame bronnen zal komen, waarvan de helft zonne-energie. Op dit moment is 1,5 procent van de wereldwijde elektriciteit zonnestroom, maar dat moet dus veel meer worden. Zeker nu zonnepanelen steeds mooier in daken, maar zelfs in ramen kunnen worden weggewerkt, worden ze iets meer sexy. Dan is er echter wel een ander probleem dat de kop opsteekt. Deskundigen maken zich zorgen over de afvalberg, omdat er weinig mogelijkheden zijn voor de recycling van de panelen. Zeker als er juist efficiëntere en betere varianten komen, dan worden de oudere panelen afgedankt. Juist omdat ook het materiaal zo anders is, is het niet mogelijk ze in te zetten in de productie van nieuwe panelen.

Vooralsnog zien we in ieder geval op steeds meer plekken zonnepanelen in de verkoop. Ikea, Coolblue en BCC verkopen ze bijvoorbeeld. Voor consumenten wordt het steeds makkelijker gemaakt om over te stappen. Bedrijven hebben het er nog wat moeilijk mee. Er schijnt op 90 procent van de bedrijfsdaken van meer dan 1000 m2 geen zonnepanelen te liggen. Soms is alleen de afstand naar het elektriciteitsnet te groot, of hebben de daken geen draagkracht. Maar uiteindelijk is de reden dat zonnepanelen nog niet overal worden toegepast de draagkracht van het bedrijfsleven zelf: de investering is hoog en het rendement laag. Zeker nu is het moeilijk om te bedenken hoe het leven er in 5 tot 10 jaar voorstaat, als het zonnepaneel zich heeft terugverdiend.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten