Waarom kan Google geen populaire chat-app maken?

Google heeft opnieuw een nieuwe chat-app uitgebracht. 'Allo' moet een concurrent worden van het almachtige WhatsApp, maar komt naast het al bestaande Hangouts te bestaan. Het is niet de eerste keer dat Google zich met chatten bezig te houden, maar het bedrijf kan op de overvolle markt geen potjes breken. Hoe komt het dat het almachtige Google maar geen populaire chat-app kan maken?

Het zou niet moeilijk moeten zijn voor een bedrijf met de omvang van Google om een populaire chat-app te maken. Sterker nog, het is verbijsterend dat dat tot nu toe nog niet is gelukt. Google is gratis te gebruiken, en inmiddels hebben meer dan een miljard mensen een Google-account. Google voegde zijn chat-programma's toe aan Gmail, 's werelds meest gebruikte email-dienst, maar niemand gebruikte het.
 

De macht van Android

En denk eens aan Android. Met 80% marktaandeel zijn er wereldwijd meer dan een miljard toestellen in werking waar Hangouts standaard op staat geïnstalleerd, omdat dat een van de voorwaarden is waar fabrikanten aan moeten voldoen voor zij Android op hun toestellen mogen zetten. Al die gebruikers zijn zelfs al ingelogd om meteen te chatten met elkaar, maar ook Hangouts werd amper gebruikt.
 

Hangouts is niet slecht en heeft alle functies die je in een chat-app verwacht

Daar komt bij dat Googles chat-apps helemaal zo slecht nog niet zijn. Video-bellen was al vroeg aanwezig, en de app heeft alle functies die je verwacht in een chat-app: Foto's versturen, leesbevestigingen, profielfoto's, en je berichten worden gesynchroniseerd over al je accounts en apparaten zodat je het ook op de desktop kunt gebruiken.

Maar niemand gebruikt Hangouts. Waarom toch?

Lees ook: Google werkt aan Skype-rivaal Duo.
 

Lange geschiedenis

Google heeft een lange geschiedenis van het maken van chat-apps, die teruggaat tot 2005. In augustus van dat jaar werd Google Talk geïntroduceerd, een gratis chat-applicatie gebaseerd op het XMPP-protocol dat beschikbaar was op alle grote platformen. Let op: Dit was anderhalf jaar na de introductie van Gmail, toen de maildienst nog in bèta was, en ruim voor de meeste populaire chat-apps werden opgericht. Zo werd WhatsApp pas in 2008 gemaakt en duurde het erg lang voor de app echt populair begon te worden.

Google Talk kwam zelfs 2 jaar vóór de eerste iPhone uit, en dus ook ruim voor Android. De dienst was geïntegreerd in Gmail, maar ook in Googles sociale netwerk Orkut (dat vooral in Brazilië erg populair bleek).
 

Omgedoopt tot Hangouts

Google+ was zo gehaat dat weinig gebruikers wilden overstappen naar de geïntegreerde chat-functie

Google Talk was erg ingewikkeld, en het was voor veel gebruikers niet duidelijk dat het ook buiten Gmail werkte. Google Talk werd later omgedoopt tot het universelere Hangouts. Dát werd later weer meer geïntegreerd in het geflopte sociale netwerk Google+, waar zo'n negatief stigma omheen hing dat maar weinig gebruikers Plus voor hun plezier gebruikten.
 

Niet uniek

Hangouts was niet slecht, en de haat tegen Google+ was niet de hele reden dat Hangouts niet succesvol bleek. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat Hangouts niets unieks doet, niets dat andere chat-apps niet ook al doen. Videochatten werd vroeg geintroduceerd, maar dat had Microsoft al jaren met Skype. Afbeeldingen versturen? Je verwacht niet anders van een chat-app. Daarentegen ontbreken functies die de app van anderen onderscheiden, zoals de publieke profielen bij KIK, de encryptie bij Telegram, of de integratie met Office bij Skype.

Inmiddels zetten chat-apps zoals WhatsApp steeds meer in op veiligheid door encryptie, maar ook op dat gebied hobbelt Google noodgedwongen achter de feiten aan door zelf versleuteling in zijn apps aan te bieden.
 

Negatief stigma rondom Google

Zou je Google echt al je persoonlijke gesprekken toevertrouwen?

Daar komt nog bij dat het om Google gaat, en er hangt nog steeds een negatief stigma rondom Google. Het is voor vrijwel alle gebruikers wel duidelijk dat Google draait op het verzamelen van persoonlijke data, en dat in een chat-app verwerken gaat nét een stapje te ver. Veel gebruikers hebben er niet zo'n probleem mee om hun zoekgeschiedenis te laten analyseren, omdat dat niet persoonlijk voelt (al kunnen zoveel metadata heel veel informatie prijsgeven). Op een chat-app vertel je echter veel persoonlijkere dingen, je deelt er je lief en leed, en om dát nou met Google te delen is een brug te ver.

Google heeft weliswaar een eind-tot-eind-encryptiemodus in Allo, maar het gros van de gebruikers snapt niet wat dat betekent. Bovendien moet je de modus eerst handmatig activeren, en dat maakt ook Allo waarschijnlijk niet erg aantrekkelijk voor nieuwe gebruikers. Gaat Google nu wél succes hebben met een chat-app? Waarschijnlijk niet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten