Waarom je Zoom beter nog even niet kunt gebruiken

© PXimport

Waarom je Zoom beter nog even niet kunt gebruiken

Geplaatst: 8 mei 2020 - 07:42

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Laura Jenny

Thuiswerken betekent vaak ook veel videobellen. Hoewel veel bedrijven hiervoor Microsoft Teams gebruiken, omdat de verdere Office-suite wordt gebruikt, wordt er door particulieren vaker gebruikgemaakt van Zoom. Die software is nogal in opspraak de laatste tijd. Je kunt het voorlopig dan ook beter niet gebruiken en wel hierom.

Eerlijk is eerlijk: op dit moment wordt er bij Zoom hard gewerkt om de applicatie veiliger te maken. Er werd tijdelijk zelfs niet gewerkt aan nieuwe opties voor de videobel-app, omdat er volledig werd gefocust op de privacy- en veiligheidsproblemen. Volgens de ceo van het bedrijf, Eric Yuan, komt dat onder andere omdat het gebruik van Zoom ineens zo enorm toenam, dat het niet goed kon anticiperen op de drukte. Zo zou eind december het maximum aantal Zoom-gebruikers dagelijks op zo’n 10 miljoen zitten, terwijl dit in maart ineens omhoog schoot naar 200 miljoen.

Yuan is overigens bepaald niet nieuw in de wereld van videoconferenties. Hij startte met Zoom in 2011, maar werkte daarvoor bij WebEx, dat werd verkocht aan Cisco. Zoom is een beursgenoteerd bedrijf uit Amerika, dat verder niet in handen is van een groter IT-bedrijf. Hoewel Zoom zeker wel is gemaakt voor grootverbruik, is het dus niet ingesteld op de thuiswerkende wereld zoals we die nu kennen. Hoewel daar op zich alle begrip voor is op te brengen, zijn er in Zoom wel wat zaken geslopen die ook toen de app nog was toegespitst op een kleiner gebruikersaantal zeker niet hadden mogen bestaan.

Welke privacy?

Zo had de app helemaal geen end-to-end-encryptie, ook al claimde het dat wel te hebben. Ook stuurde het gebruikersgegevens door naar Facebook, was er een datalek waarbij er 500.000 accounts op straat kwamen te liggen en konden hosts van meetings iets meer dan je als genodigde zou willen. Dat ging erg ver. Met de ‘aandachtstracker’ konden hosts van videoconferenties op Zoom namelijk zien of je langer dan 30 seconden uit het Zoom-scherm weggeklikt was.

Kortom, een manier voor managers om te controleren of hun werknemers wel hun aandacht bij werk hielden en een manier voor scholen om te controleren of studenten wel naar het hoorcollege keken. Nogal een inbreuk op de privacy dus.De microfoons en webcams van bepaalde systemen konden zelfs worden overgenomen.

Zoombombing werd steeds bekender, waarbij je als ongenodigde gast een videoconferentie binnendringt en de boel op stelten zet. Dat doet zo’n Zoombomber dan door pornografie te tonen, racistische opmerkingen te maken of andere verontrustende activiteiten. Iets wat te voorkomen is door een wachtwoord op je meeting te zetten.

Dat Zoombomben kan namelijk zo makkelijk gebeuren omdat mensen soms Zoom-linkjes op social media delen. Ook is er soms alleen een code nodig van 9 getallen, dus je kunt zomaar goed gokken en aan een meeting van totaal onbekenden deelnemen. Werk aan de winkel dus, bij Zoom. Het neemt 90 dagen om dit alles op te lossen, plus te kijken naar nieuwe beveiligingsmogelijkheden en het aanscherpen van het beleid.

Waarom toch de populariteit

Zoom heeft ondanks alles een grote schare aan fans, mogeljik omdat het gratis wordt aangeboden en daardoor sympathieker wordt gevonden. Zoom maakt het tegelijkertijd heel aantrekkelijk om te worden gebruikt. Je kunt er gemakkelijk opkomen, zonder dat je moet inloggen. Het linkje van de meeting hebben en je naam invullen volstaat. Je kunt een meeting hebben met wel 100 aanwezigen en dat geheel kosteloos. Daarnaast kun je grappige achtergronden in Zoom zetten, waardoor het lijkt alsof je in de ruimte bent of een zetel hebt in de Tweede Kamer. Je kunt er allerlei grappen en grollen mee uithalen. Tegelijkertijd zijn er ook steeds meer bedrijven die het juist boycotten. Grote bedrijven zoals SpaceX, Nasa en overheidsinstanties in Nederland.

Kun je Zoom veilig gebruiken?

Je wil natuurlijk weten of je Zoom nog wel moet gebruiken. In principe zou je als je het bovenstaande hebt gelezen beter voor een andere videoconferentiedienst kunnen kiezen. Aan de andere kant heb je het soms niet helemaal voor het kiezen, zeker niet als je je aan moet sluiten bij een grote groep. Zorg in dat geval dat je je beveiliging aan hebt en dat deze voorzien is van de laatste update. Installeer vervolgens de app van Zoom en zorg dat je dubbelcheckt dat je de laatste versie hebt.

Geef Zoom nooit zomaar ergens toestemmingen voor en lees goed waar je aan toe bent. Mocht je nog steeds doorgaan, geef de app dan alleen toestemming tot je camera en microfoon als je ook zeker bent dat je die in de Zoom-call gaat gebruiken. Wees ook voorzichtig in wat je bespreekt. Geef geen persoonlijke gegevens door en laat geheime projecten voor je werk ook beter buiten Zoom om lopen. Is het gesprek afgelopen, verwijder de software dan spoedig van je laptop of telefoon. Geniet, maar Zoom niet, of anders met mate.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten