Waarom India WeTransfer, TikTok en anderen blokkeert

© PXimport

Waarom India WeTransfer, TikTok en anderen blokkeert

Geplaatst: 20 juli 2020 - 06:49

Aangepast: 17 november 2022 - 10:39

Laura Jenny

India is één van de democratieën waar de meeste censuur plaatsvindt. Zo worden soms complete websites en apps offline gehaald die we in het Westen volop gebruiken. Recentelijk zagen we ons ‘eigen’ WeTransfer en het Chinese TikTok verdwijnen in India. Dit is hoe dat komt.

WeTransfer is een Nederlands bedrijf gestart in 2009 door Bas Beerens, Ronald Hans en Rinke Visser. Het is een dienst waarmee je bestanden gratis kunt versturen. Destijds een gat in de markt, want mensen hadden problemen met het versturen van grote bestanden via e-mail. WeTransfer liet je bestanden naar iemand e-mailen vanaf een aparte website/app. Wil je bestanden die groter dan 2 GB zijn versturen, dan moet je daarvoor betalen. Bovendien zie je achter het verzendscherm altijd een grote advertentie. Op die twee manieren brengt WeTransfer geld in het laatje. Met succes. Bijna 100 miljoen mensen gebruiken het. 1 miljard documenten worden er maandelijks verstuurd via de app.

Het zal echter wel een dipje kennen in het aantal gebruikers, want India heeft WeTransfer (tijdelijk?) geband. De overheid gaf hiervoor als reden dat de nationale veiligheid in het geding is of als het om andere redenen in het maatschappelijk belang is. Inmiddels is bekend dat mensen WeTransfer gebruikten om in naam van de politiecommissaris van New Delhi content te delen. Het verzoek op een ban kwam dan ook vanuit het cybersecurityteam van de politie.

Meerdere redenen

De overheid wil dat providers WeTransfer blokkeren en dat is ook gebeurd. Hierdoor kunnen de vele thuiswerkende Indiërs geen grote bestanden versturen via die dienst. Er wordt nog getwijfeld of de redenering van de regering wel op waarheid gestoeld is. Of is de Indiase overheid bang dat het gebruik van WeTransfer te zwaar is voor het netwerk? Zo heeft de EU ook opgedragen om de bitrate van streamingdiensten tijdelijk terug te schroeven om de netwerken niet te overbelasten. Juist in India is het netwerk essentieel. Niet alleen voor India zelf, ook in de rest van de wereld rekenen veel bedrijven op de IT-kracht binnen dat land.

WeTransfer doet er alles aan om de blokkade op te heffen. De vraag is of dat zo makkelijk gaat lukken, nu de Indiase overheid veel meer websites en apps blokkeert. Normaliter zijn het vaak sites die pornografisch of anderzijds alleen geschikt zijn voor volwassenen. Ook worden vaak sites geblokkeerd die auteursrechtenschending faciliteert. Inmiddels zien we de afgelopen maanden echter niet alleen sites geblokkeerd worden die in de Indiase context voor de hand liggend zijn. Ook TikTok werd slachtoffer.

India versus China

Dat heeft echter waarschijnlijk een andere reden. India en China zijn namelijk niet op goede voet en het feit dat het virus dat nu voor een wereldwijde pandemie zorgt in China zijn oorsprong vindt, helpt daar niet bij. In maart werd het gekleurde poeder voor Holi festival al niet meer uit China geïmporteerd, omdat Indiërs het niet vertrouwden. Inmiddels worden ook Chinese apps geweerd, waaronder TikTok, dat juist het grootste is in India. Ook Baidu Map en Likee liggen eruit in India, samen met nog tientallen Chinese apps.

Over deze bans geeft het Ministerie van Informatie Technologie aan dat het 59 applicaties heeft geblokkeerd omdat deze “in strijd zijn met de soevereiniteit en integriteit van India, de veiligheid van de staat en de publieke orde”. De apps zouden het niet te nauw nemen met de privacy, iets waar in ieder geval TikTok sowieso om bekend staat.

Kortom, het lijkt erop dat WeTransfer en TikTok om iets andere redenen offline zijn gehaald, maar het blijft een wat vaag verhaal. Zeker van een overheid die eerder het hele internet heeft afgesloten. In 2019 waren er nergens zoveel volledige internetblokkades als in India: het waren er bijna 100 (versus 10 in 2015). Vaak met als reden om de publieke orde in tact te houden, zoals bijvoorbeeld bij protesten over de burgerschapsrechten plaatsvinden.

Geoorloofd

Kortom, wat de aanleiding ook is, als de Indiase overheid het belangrijk vindt om de orde te bewaren, dan meent het dat het geoorloofd is om een belangrijke communicatiemiddel uit te schakelen. Een middel waarmee protestanten tegen regeringsbesluiten worden afgesneden van de rest.

Het is de vraag of de Indiase overheid burgers wil beschermen, of onder controle wil houden. Het uiteindelijk antwoord zal ergens in het midden liggen, een antwoord dat appmakers zoals ons ‘eigen’ WeTransfer maar moeilijk kunnen aanvechten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten