Waarom een VPN onmisbaar aan het worden is

Bij vpn’s zijn het niet zozeer de technische ontwikkelingen die het onderwerp actueler dan ooit maken, maar de groeiende noodzaak van een beveiligde verbinding. Of het nu gaat om onbespied te kunnen browsen, of om het opzetten van een veilige verbinding met je thuisnetwerk. Nog even en je kunt er niet meer omheen.

De beveiligde verbinding tussen jouw apparatuur en de vpn-server verloopt via verschillende protocollen. OpenVPN, L2TP, SSTP ... Over deze protocollen valt weinig nieuws te vertellen, en welke je het beste kunt kiezen hangt natuurlijk af van je situatie en apparatuur.

Vpn was echter tot voorheen vooral ingeburgerd in de zakelijke wereld, om op een veilige manier toegang te bieden tot het bedrijfsnetwerk en dit netwerkverkeer (zoals bestanden en e-mails) te beveiligen tegen diefstal met bijvoorbeeld netwerksniffers. Tegenwoordig is de noodzaak groter dan ooit, voor iedereen die veiligheid, vrijheid en privacy zoekt.

Bescherming en regioblokkades

Malware is iets van alle tijden, maar anno 2017 is ransomware een ware plaag. Deze gijzelvirussen maken meestal gebruik van kwetsbaarheden in software, met name op Windows-systemen. Vpn metselt deze kwetsbaarheden niet dicht, deze beveilig je ouderwets met actuele beveiligingssoftware en het up-to-date houden van je besturingssysteem en geïnstalleerde programma’s. Een vpn-verbinding is echter versleuteld en het internetverkeer dat je genereert lijkt afkomstig van de vpn-server waarmee je bent verbonden. Het is daardoor voor malware en hackers lastiger om je te identificeren en bekende kwetsbaarheden voor je systeem uit te buiten.

Natuurlijk is vpn ook onmisbaar voor wie zijn netwerkverkeer en persoonsgegevens afschermt. Dat geldt vooral voor regelmatig verbindt met openbare wifi-netwerken. Bovendien is het natuurlijk ook mooi meegenomen dat je er regioblokkades mee opheft: bijvoorbeeld om op vakantie in het buitenland gewoon Uitzending Gemist te kunnen streamen, of thuis de BBC.

Sleepwet

De belangrijkste redenen waarom vpn steeds belangrijker worden zijn echter vrijheid en privacy, want die komen steeds verder in het gedrang. Recentelijk werd door de eerste kamer de ‘sleepnetwet’ goedgekeurd, wat Nederlandse geheime diensten rechten verleent door onbeperkt internetverkeer onderscheppen, analyseren en opslaan in enorme databases, waarbij het veiligheidsargument wordt aangevoerd om iedereen te volgen.

Daarbij krijgen de geheime diensten het recht om jouw gegevens aan buitenlandse geheime diensten toe te spelen en ligt ‘function creep’ op de loer. Die enorme berg data wordt toch opgeslagen en waarom zou je het fraude-argument niet misbruiken om door deze databerg te struinen? Voor de belastingdienst bijvoorbeeld, je zorgverzekeraar, vakantieverzekering, bank, werkgever … Door je verkeer zoveel mogelijk te versleutelen is jouw aandeeltje in het enorme sleepnet tenminste nog deels waardeloos.

Het vrije internet

Maar ook het vrije internet wordt steeds verder aangetast. Internetcensuur lijkt een ver-van-mijn-bed-show, achter de dikke Chinese firewall of in de blokkeerwoede van Erdogan, die het vaak heeft gemunt op YouTube, Twitter of Facebook. Maar deze censuurwind is ook naar Europa overgewaaid. Eerst naar Engeland, waar porno- en filesharingsites en masse door providers geblokkeerd moeten worden.

Ook in Nederland is internetcensuur onlangs weer geïntroduceerd. Je kunt van The Pirate Bay vinden wat je wilt en je kunt een vpn inzetten om de bittorrentsite weer te bezoeken. Maar het blokkeren van een site is censuur en een hellend vlak. Vandaag is het The Pirate Bay, daarna KickAssTorrent of andere dubieuze sites als 4Chan. En als we toch sites ontoegankelijk maken:, dat Wikileaks is ook best vervelend. Het zou niet alleen een zorgelijke ontwikkeling zijn, hoe verder we afglijden hoe meer thuisgebruikers een vpn overwegen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000