VS versus China: hoe tech wordt ingezet in de handelsstrijd

© PXimport

VS versus China: hoe tech wordt ingezet in de handelsstrijd

Geplaatst: 28 oktober 2020 - 09:39

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Laura Jenny

Het wordt wel de nieuwe Koude Oorlog genoemd, of de Koude Oorlog van de Tech: de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China. China in de ene hoek van de ring, de opkomende grootmacht, met een niet-democratisch regime. In de andere hoek de Verenigde Staten, de techgigant en democratie die al decennia koersbepalend is. Hoe loopt dit af?

Spreken we over de ruzie tussen de Verenigde Staten en China, dan is het onmogelijk om Huawei niet te noemen. Het smartphonemerk was ontzettend goed bezig. Het versloeg mede dankzij goede smartphones met stevige camerasoftware bijna de complete gevestigde orde in smartphoneland. Huawei kwam daarnaast met laptops, hield zich steeds meer bezig met 5G-netwerktechnologie en meer.

Hoewel Huawei als relatief kleine smartphoneleverancier uit China eerder niet zo’n probleem vormde voor de Verenigde Staten, is dat uiteraard naarmate het populairder werd veranderd. Wat daarbij een grote rol speelt, is de afkomst van het bedrijf. De Chinese overheid heeft beduidend andere normen en waarden, waarbij spionage niet schijnt te worden geschuwd. Daar hebben de Verenigde Staten moeite mee. Wat als de Chinese overheid toegang krijgt tot zoveel data?

Mede met dat gevoel heeft Trump het besluit genomen om Huawei te bannen. Amerikaanse bedrijven mogen helemaal geen zaken meer doen met Huawei. Gezien Google, leverancier van smartphonebesturingssysteem Android, zich in Amerika bevindt, geldt dat dus ook voor dat beroemde besturingssysteem, plus Gmail en updates hiervan.

Huawei maakt veelvuldig gebruik van Google’s diensten en is mede hierdoor zo populair geworden in het Westen. Het heeft door dit verbod creatieve manieren moeten zoeken om toch een populair smartphonemerk te blijven, maar inmiddels is de merkschade groot.

Zonder de Play Store ben je op Huawei-smartphones grotendeels aangewezen op Huawei's eigen AppGallery.

© PXimport

Made in China

Eenzelfde hetze is Trumps regering begonnen tegen andere Chinese techbedrijven. Zo is het nu bezig met een verbod op TikTok en WeChat. Ook hier luidt het devies: de Chinese overheid luistert misschien zomaar mee. Trump vindt het maar niets om data aan een buitenlandse macht te geven. Nu lijkt dat niet zo’n probleem, maar wat als er een conflict komt? Hierdoor stoppen steeds meer landen bijvoorbeeld met het afnemen van 5G-technologie van Huawei. Moet je iets essentieels als de infrastructuur binnen je land wel in handen laten zijn van een bedrijf uit China, waar de overheid zo anders met zijn burgers en data omgaat?

Hoewel techbedrijven in China zich de laatste jaren vooral hebben gepresenteerd als hardwerkende bedrijven die zich vooral focussen op goede producten maken versus alle politiek eromheen, wordt er inmiddels langzamerhand wel teruggevochten. Huawei heeft er bij de Chinese overheid op aangedrongen een onderzoek te beginnen tegen Google. Het zou met Android alles op alles zetten om concurrenten tegen te werken. Op dit moment wordt Google’s positie sterker, terwijl Chinese bedrijven te weinig controle kunnen uitoefenen, meent Huawei. De Chinese waakhond is dan ook een onderzoek gestart.

Hoewel het Westen wel meer gebruikmaakt van Google-apps zoals Gmail en Google Calendar, is Android ook in Azië enorm groot. Meer dan 80 procent van de Chinese smartphonemarkt draait op Android. Tegelijkertijd wil de Chinese overheid meer moeite en geld steken in het succes van Chinese bedrijven in het Westen. Met het zogeheten Made in China 2025-plan is het de bedoeling dat Chinese fabrikanten nog meer succes hebben in China zelf, maar ook buiten de grenzen.

Iets dat China volgens de Amerikanen op niet al te positieve wijze afdwingt. Zo zou het Japan willen afsluiten van bijzondere gewonnen metalen, waardoor China zelf de grote drijfveer achter computerchips zou blijven. Plus, als alleen China de grootmacht achter chips is, dan heeft het ook mogelijkheden om de boel te saboteren, denkt de Amerikaanse overheid.

 

© PXimport

5G en AI

Ondertussen probeert Amerika zelf groter en groter te worden in de 5G- en de kunstmatige intelligentie-business. China doet tegelijkertijd precies hetzelfde, zij het met iets meer dwarsbomen vanuit de VS. Hoewel er nog veel onduidelijkheid en onrust heerst over 5G, is het de mobiele netwerktechnologie waarop menig techbedrijf zijn hoop heeft gevestigd. In 5G het verschil maken, kan belangrijke, langdurige contracten en dus inkomsten opleveren. Ook lokaal is het belangrijk. Juist grote landen als de Verenigde Staten en China hebben er baat bij om een stevige infrastructuur te hebben.

Inmiddels werkt China alweer aan een nieuw plan: China Standards 2035, waarin onder andere veel te lezen zal zijn over toekomstige technologieën. Een plan dat door de Verenigde Staten met veel belangstelling zal worden gelezen. Het feit dat de twee landen lijnrecht tegenover elkaar staan in deze strijd der tech is overigens niet per se negatief. Zo was de strijd tussen Rusland en de Verenigde Staten destijds ook een goede drijfveer voor geweldige technologische ontwikkelingen.

Het is jammer dat dit op een manier gaat van verboden en verbannen, maar ongetwijfeld komen hier nieuwe tech-initiatieven uit waar hopelijk de hele wereld van kan profiteren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten