Wat is de beste tablet om op te werken?

© CIDimport

Wat is de beste tablet om op te werken?

Geplaatst: 2 juli 2019 - 06:31

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Jeroen Boer

Een tablet gebruik je voornamelijk als consumptieapparaat, terwijl een laptop doorgaans echt bedoeld is om op te werken. Maar zoals met zo veel dingen is de wereld niet zwart of wit: je kunt ook kiezen voor een 2-in-1-apparaat dat zowel tablet als laptop is.

Een 2-in-1-apparaat is op twee manieren aan te vliegen: omklapbare laptops (waarbij het scherm naar de achterkant kan worden gedraaid) of afkoppelbare modellen (waarbij een toetsenbord van een tablet kan worden gekoppeld). In dit artikel gaan we in op die laatste categorie: los te koppelen 2-in-1-laptops, ook wel bekend als detachables. Deze detachables moeten het beste van twee werelden bieden. Aan de ene kant een losse en relatief lichte tablet om informatie van te consumeren, en aan de andere kant ook een degelijk toetsenbord om lekker op te kunnen werken. We hebben voor dit artikel drie detachable Windows-apparaten van Microsoft, HP en Dell getest. Acer en Lenovo hadden helaas geen geschikt model beschikbaar. Daarnaast hebben we Apples iPad Pro in de test meegenomen, een apparaat dat volgens Apple alles kan wat een iPad kan, maar óók alles wat je op een computer kunt doen. Reden genoeg om dat apparaat ook eens te bekijken.

Los toetsenbord

Hoewel het grote voordeel van een detachable is dat je hem als tablet én als laptop kunt gebruiken, leveren fabrikanten het toetsenbord er niet altijd zomaar bij. Een dergelijke toetsenbordcover kost bovendien ergens tussen de 150 en 229 euro – en forse extra uitgave dus. Op Windows-apparaten bevat een toetsenbordcover naast het toetsenbord ook een touchpad, waardoor je het apparaat als volwaardige laptop kunt gebruiken. De drie Windows-apparaten maken gebruik van een vergelijkbaar mechanisme om de hoes magnetisch aan een rand van de tablet te plakken, waarna je een standaard kunt uitklappen om de detachable op tafel te zetten. Ook de cover van de iPad Pro wordt magnetisch aan de tablet bevestigd. Het grote verschil is dat de cover bij de iPad ook direct dienst doet als standaard.

Een nadeel is dat een detachable minder handig op schoot te gebruiken is. Een laptop heeft een stabiele basis, maar een detachable rust op de onderkant van de tablet en een uitgeklapte standaard. Op tafel werkt dat prima, maar op schoot staat het veel minder stevig. Het kan wel, maar het is wel een niet te onderschatten minpunt als je je laptop vaak onderweg op schoot gebruikt.

Werken met de stylus

Ten opzichte van de doorsnee laptop hebben veel detachables (en duurdere tablets) nog een onderscheidende eigenschap: ondersteuning voor een drukgevoelige stylus. Uiteraard kun je op elk aanraakscherm een eenvoudige passieve stylus gebruiken, maar de apparaten in dit artikel ondersteunen allemaal een actieve, drukgevoelige stylus. Deze pennetjes ondersteunen verschillende drukniveaus, tegenwoordig meestal 4096, zodat je bij het tekenen dikkere lijnen krijgt als je harder op de pen drukt. De stylus wordt meestal ook via bluetooth gekoppeld, zodat je een knop kunt gebruiken voor extra functionaliteit. Dat heeft als nadeel dat de stylus is voorzien van een energiebron die regelmatig moet worden opgeladen of vervangen. Fraai is Apples oplossing voor de nieuwste Pencil; deze wordt via inductie opgeladen door de pen aan de iPad Pro te plakken. Door de gebruikte technologie is een dergelijke stylus niet goedkoop – reken op ongeveer 110 euro.

Windows 10

Hardware is één ding, maar een ander belangrijk deel van de ervaring wordt bepaald door de software. Microsoft heeft Windows 10 ontworpen met een 2-in-1-apparaat als een van de uitgangspunten. Sterker nog, de tech-gigant verkoopt in de Surface-reeks alléén maar apparaten met aanraakscherm. Windows 10 kun je behalve normaal ook in de Tabletmodus gebruiken. Standaard schakelt Windows 10 automatisch over naar de tabletmodus, bijvoorbeeld als wordt gedetecteerd dat het toetsenbord wordt losgekoppeld.

Via het actiecentrum is via een tegel ook handmatig over te schakelen naar de tabletmodus. In tabletmodus krijgt Windows 10 een eenvoudiger vensterbeheer, waarbij programma’s alleen beeldvullend worden weergegeven. Wel kun je twee programma’s naast elkaar tonen. Het startmenu verandert in het ‘tegeltjesscherm’, waardoor het enigszins vergelijkbaar wordt met een thuisscherm van bijvoorbeeld een iPad of Android-tablet. Verder krijgt de taakbalk een terugknop. Toch voelt de tabletmodus als een soort hack en kunnen de aanpassingen niet verhullen dat Windows vooral een desktopbesturingssysteem is. Sommige besturingselementen en knopjes zijn in de tabletmodus eigenlijk te priegelig om lekker mee te werken. En qua software-aanbod zijn er eigenlijk geen apps die echt op tabletgebruik gericht zijn.

De tabletmodus verandert het startmenu in een beeldvullend menu met tegels, maakt alleen grote vensters mogelijk en voegt een terugknop toe.

© PXimport

iOS

Windows is dus duidelijk een desktopbesturingssysteem met aanpassingen voor tabletgebruik, en wat dat betreft werkt het bij iOS precies andersom. iOS is geoptimaliseerd voor bediening met de vinger en heeft een app-store vol met voor de tablet geoptimaliseerde apps. Die optimalisatie is tegelijkertijd ook het nadeel als je de iPad echt wilt inzetten als productieve kantoormachine, want de apps bevatten meestal minder mogelijkheden dan hun Windows-tegenhangers. Zo zijn de apps voor Microsoft Office echt uitgeklede varianten die allerlei functionaliteit missen. Ook het werken met meerdere programma’s tegelijkertijd is minder goed uitgewerkt. Je kunt onder iOS twee apps naast elkaar tonen, in een verhouding van 50/50 of 75/25. Het is echter enigszins omslachtig om een app naast een andere app te plaatsen. iOS ondersteunt geen muis, waardoor je voor directe selectie altijd afhankelijk bent van het aanraakscherm. Je kunt een los beeldscherm op een iPad aansluiten, maar het nut is beperkt. In de meeste gevallen kun je alleen het beeld van de iPad dupliceren.

Omdat je geen muis kunt gebruiken, kun je de iPad eigenlijk niet als ergonomische werk-pc gebruiken. Je hebt ook met een los bluetoothtoetsenbord immers het scherm van de iPad nodig om het apparaat volledig te bedienen. Slechts een beperkt aantal apps, zoals iMovie, ondersteunt het tonen van andere zaken op het tweede scherm. Hoewel Apple de iPad Pro als alternatief voor een computer (en dus laptop) neerzet, komt de iPad Pro met de beperkingen van iOS voor veel taken toch mogelijkheden tekort om hem als enige computer in te zetten.

Je kunt in iOS twee apps tegelijkertijd weergeven, maar dat is wel een beetje omslachtig.

© PXimport

Apple iPad Pro 12,9 inch (3e generatie)

De iPad Pro is alweer toe aan z’n derde generatie, en die is verkrijgbaar in twee formaten: 11 inch en 12,9 inch. Zoals gezegd is de iPad Pro volgens Apple een tablet waarop je alles kunt wat je ook op een computer kunt. Ondanks zijn goede bouwkwaliteit is de iPad Pro met een gewicht van 631 gram lekker licht en uitstekend bruikbaar als tablet. Apple heeft de schermrand van de iPad Pro zo compact mogelijk gemaakt, waardoor de thuisknop van de vorige generatie is gesneuveld. Om de iPad toch snel te kunnen ontgrendelen, is het goed werkende Face ID toegevoegd. Het gemis aan een thuisknop tijdens het gebruik heeft Apple opgelost door met gebaren te werken. Qua snelheid hebben we niets te klagen; de iPad is vlot en apps openen lekker snel. Het gevoel is dus goed, al willen we dat beeld wel bevestigd zien. Geekbench is voor zowel iOS als Windows beschikbaar en test de processorprestaties. Apples A12X Bionic-chip zet hierbij een betere score neer dan de Intel-processors. Ook grafisch zet de iPad in 3DMark in de enige test die voor zowel iOS als Windows beschikbaar is een goede score neer, al laat de grotendeels op de cpu beruste Physics-score zien dat de Intel-processors toch wat krachtiger zijn dan alleen Geekbench doet vermoeden. Prettig is dat de vlotte prestaties zonder actieve koeling mogelijk zijn, en hoewel de iPad de kleinste accu heeft, kun je er een ruime tien uur op werken.

De iPad Pro valt op door zijn uitstekende 12,9inch-scherm met een resolutie van 2732 x 2048 pixels. De Apple biedt zowel de beste kleurweergave als de hoogste helderheid van de geteste apparaten. De iPad Pro is daarnaast voorzien van maar liefst vier luidsprekers, waardoor in elke oriëntatie een indrukwekkend stereogeluid mogelijk is. Wat wel weer erg jammer is, is dat de iPad Pro geen 3,5mm-koptelefoonaansluiting heeft.

Voor het Smart Keyboard Folio, waarmee je de iPad als laptop kunt inzetten, betaal je 219 euro. De hoes biedt slechts twee standen voor de schermhoek. Een derde, nog iets grotere hoek was fijn geweest om te kunnen tekenen. Op zich tikt het toetsenbord zelf prima, maar de klik van de toetsen voelt wel minder fijn aan dan de toetsenbordhoezen van de geteste Windows-laptops. Het grootste nadeel vinden we echter het gebrek aan toetsverlichting. De soepel werkende Apple Pencil wordt daarentegen fraai opgeladen door hem magnetisch aan de bovenkant van de iPad te plakken.

Tot nu toe een behoorlijk positief verhaal dus, maar hardware is ook hier maar het halve verhaal. Het is vooral iOS dat een beperking vormt. Je wordt ook bij relatief simpele taken geremd door Apples besturingssysteem. Onder Windows kun je veel efficiënter met meerdere applicaties naast elkaar werken, en ook de muis/touchpad missen we echt. Daarbij bieden de meeste applicaties onder Windows meer functionaliteit. De iPad Pro moet het in deze specifieke test daarom doen met een lagere beoordeling dan als we hem louter als tablet beoordelen.

 

© PXimport

Apple iPad Pro 12,9 inch (3e generatie)

Prijs
€ 1643,- (inclusief toetsenbord en stylus)
Website
www.apple.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Uitstekende tablet

  • Passieve koeling

  • Helder scherm

  • Formaat

  • Geluidskwaliteit

  • Minpunten

  • Geen koptelefoonpoort

  • Slechts één usb-c-poort

  • Geen toetsverlichting

Dell Latitude 5290 2-in-1

Dell heeft goed naar de 2-in-1’s van Microsoft gekeken. Om te beginnen doet de constructie van de standaard bijvoorbeeld sterk denken aan die van een Surface. Dell heeft wel iets slims toegevoegd, want de onderkant van de tablet is voorzien van twee knopjes. Als deze worden ingedrukt, klapt de standaard open. Hierdoor kun je zowel met als zonder toetsenbord de tablet op tafel zetten en de voet laten uitklappen door op de tablet te drukken. Qua aansluitingen is de Latitude bovendien een stuk moderner dan de Surface Pro. Zo heeft de Latitude twee usb-c-poorten die allebei geschikt zijn voor opladen en het aansluiten van een beeldscherm. Fijn is dat er bovendien is voorzien in een normale usb3.0-poort. Een micro-sd-kaartlezer is onder de voet geplaatst. Hoewel je 860 gram en een totaalgewicht van 1,2 kilo (met keyboardhoes) voor een laptop niet heel zwaar kunt noemen, is dit wel het zwaarste apparaat in de test.

Het 12,3inch-scherm heeft met 1920 x 1280 pixels een lagere resolutie dan de andere tablets in dit artikel. Heel erg is dat niet, want full hd is toereikend voor een 12,3inch-scherm. Bovendien is het scherm merkbaar helderder dan dat van de Surface Pro of de Elite X2. Qua geluid valt op dat de Dell niet heel veel volume geeft. Boven het scherm vinden we dezelfde Intel-webcam als op de Surface en de HP Elite X2, maar gezichtsherkenning ontbreekt op dit apparaat. Overigens is dat optioneel wel mogelijk, net als een vingerafdrukscanner. Het reistoetsenbord, zoals Dell de toetsenbordhoes noemt, is in de configuraties op Dells website inbegrepen, maar kun je eventueel uit de configuratie schrappen. Los kost het reistoetsenbord 215 euro. Het toetsenbord heeft een prettige aanslag en de hoes zelf is stijf genoeg, waardoor je er lekker op kunt tikken. De toetsen zijn verlicht, waarbij je de helderheid kunt instellen op twee standen. De touchpad is zoals verwacht een precisie-touchpad die soepel werkt, maar wel wat stroef aanvoelt. Dell gaf ons geen Active Pen bij de Latitude, maar het apparaat biedt hier middels Wacom-technologie wel ondersteuning voor. De stylus van de HP werkt echter zonder problemen en plakt net als Dells eigen stylus magnetisch aan de zijkant.

De Latitude bevat dezelfde Intel Core i5-8250U als de Microsoft Surface Pro, gecombineerd met 8 GB ram en een snelle 256GB-nvme-ssd van SK Hynix. De prestaties die het systeem neerzet zijn dan ook prima en iets sneller dan de vergelijkbare Surface Pro. De Latitude is voorzien van actieve koeling, maar de ventilator slaat pas hoorbaar aan bij zwaardere toepassingen. De Latitude is voorzien van een 42WH-accu die qua capaciteit vergelijkbaar is met de twee andere Windows-apparaten. We halen bij normale werkzaamheden een accuduur van zo’n acht uur.

 

© PXimport

Dell Latitude 5290 2-in-1

Prijs
€ 1740,98 (inclusief toetsenbord en stylus)
Website
www.dell.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Automatische standaard

  • Helderheid scherm

  • Aansluitingen

  • Minpunten

  • Geen gezichtsherkenning

  • Geluid kan niet heel hard

HP Elite X2 1013 G3

HP’s detachable is een fraaie verschijning. De tablet is gemaakt van aluminium met een kunststof strip aan de bovenkant die vermoedelijk dient als antenne voor de draadloze signalen. Met een dikte van 7,9 mm is dit nipt de slankste Windows-tablet van deze test. Qua aansluitingen is de HP Elite X2 een modern apparaat. We zien maar liefst drie usb-c-poorten waarvan twee aansluitingen Thunderbolt 3 ondersteunen. Je kunt op alle drie de poorten een beeldscherm aansluiten of de tablet opladen. In dat opzicht is het jammer dat de drie usb-c-poorten allemaal aan dezelfde kant van de tablet zitten. Iets dat we bovendien missen is een kaartlezer. De geteste configuratie ondersteunt Windows Hello en is voorzien van zowel een camera met gezichtsherkenning als een vingerafdrukscanner op de achterzijde.

HP heeft het toetsenbord afgewerkt met een aluminium plaat, waardoor de X2 meer de indruk van een normale laptop geeft als je erop werkt. Vanwege het harde karakter van aluminium heeft HP rubber dopjes op het metaal geplakt om te voorkomen dat het scherm bekrast raakt. De achterkant is afwerkt met grijs imitatieleer. Het toetsenbord zelf tikt fijn en is voorzien van toetsverlichting in twee standen. De touchpad is net als op de andere Windows-apparaten een precisie-touchpad, dat bovendien lekker glad is. HP heeft bedacht dat je de stylus kunt opbergen in een lusje naast het toetsenbord. De stylus is voorzien van een accu die wordt opgeladen via usb-c, waarvoor je de lader van de laptop kunt gebruiken.

Met een schermformaat van 13 inch heeft de HP Elite X2 het grootste scherm in deze test, dat bovendien is voorzien van fraaie dunne randen. Met 3000 x 2000 pixels is de schermresolutie ook het hoogst. Het scherm maakt gebruik van een ips-paneel en biedt een uitstekende beeldkwaliteit. Qua helderheid is het scherm vergelijkbaar met dat van de Surface Pro 6. Qua geluid valt op dat de HP lekker hard kan, maar dat het geluid niet heel vol klinkt. De geteste Elite X2 bevat een Intel Core i5-8350U die net iets sneller is dan de Core i5-processors in de andere twee tablets. In de winkel wordt de tablet echter met dezelfde Core i5-8250U verkocht. In de tabel is hij dus iets sneller, maar in de praktijk zullen de prestaties eerder op hetzelfde niveau als die van de Dell Latitude liggen. De accuduur bij normale werkzaamheden bedraagt ongeveer acht uur. De HP Elite X2 is een fraai apparaat, maar met een prijs van ruim 2000 euro wel erg duur. Daar staat tegenover dat de HP een relatief groot scherm met een hogere resolutie en twee thunderbolt-poorten heeft.

 

© PXimport

HP Elite X2 1013 G3

Prijs
€ 2013,44 (inclusief toetsenbord en stylus)
Website
www.hp.com9Score90

  • Pluspunten

  • Goed scherm

  • Usb-c

  • Thunderbolt 3

  • Dun

  • Minpunten

  • Geen kaartlezer

  • Prijzig

Microsoft Surface Pro 6

Microsofts Surface is zo’n beetje de standaard als het aankomt op een detachable tablet. Na de Surface Pro 4 volgde opeens de Surface Pro, maar kennelijk was dat toch te onduidelijk, want het nieuwste model heet weer ‘gewoon’ Surface Pro 6. Zet je de nieuwe variant naast de vorige twee, dan zul je aan de buitenkant eigenlijk geen verschillen zien. Nou ja, eentje dan: de Surface Pro 6 is behalve in het zilver voortaan ook verkrijgbaar in het zwart. Verder heeft Microsoft niets aan de behuizing veranderd. Op zich is dat ook niet erg, want de magnesium behuizing is stevig en de geïntegreerde standaard voelt degelijk aan. Er is echter ook een keerzijde; dezelfde behuizing betekent immers ook dat de aansluitingen wederom niet gewijzigd zijn. De Surface Pro is voorzien van een usb3.0-poort, een mini-displayport en de Surface Connect-poort. Een usb-c of Thunderbolt 3-aansluiting is dus niet aanwezig. Bij het vorige model, de Surface Pro, noemden we dat een gebrek aan lef. Van lef is tegenwoordig echt geen sprake meer; usb-c hoort er op een modern apparaat gewoon bij. Volgens Microsoft is usb-a zakelijk gezien nog altijd onmisbaar, maar het een hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten.

De Surface Pro 6 is voorzien van een uitstekend 12,3inch-scherm met een resolutie van 2736 x 1824 pixels. De geluidskwaliteit is beter dan dat van de Windows-convertibles van HP en Dell, maar dat van de iPad is nog een tandje beter. Net als de andere Windows-tablets is de Surface Pro 6 voorzien van een Intel quadcore-processor. Afwijkend is dat de Core i5-variant passief wordt gekoeld, waardoor de tablet altijd lekker stil blijft. Een nadeel daarvan is dat de processor zijn warmte minder goed kwijt kan als je langdurig zware werkzaamheden verricht, en dat hij dan wat langzamer wordt. Bij normale kantoorwerkzaamheden zul je overigens geen last hebben van de passieve koeling en heb je altijd een heerlijk stil en vlot apparaat. De accu houdt het met bijna negen uur langer vol dan de andere Windows-apparaten.

De bijbehorende Type Cover heeft toetsverlichting in drie helderheidsniveaus. De geïntegreerde touchpad is uiteraard een door Windows beheerd precisie-touchpad met ondersteuning voor gebaren met twee, drie of vier vingers. De variant bij ons testmodel is de Surface Pro Signature Type Cover, die is bekleed met alcantara oftewel imitatiesuède en 180 euro kost. Je kunt ook kiezen voor een goedkopere glad afgewerkte Surface Pro Type Cover. De optionele Surface-pen is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kost 110 euro. De pen is voorzien van een AAAA-batterij, een maatje dat niet heel vaak gebruikt wordt. De uitstekend werkende stylus ondersteunt 4096 drukniveaus en maakt gebruik van Microsofts eigen techniek. Handig is dat de knop boven op de achterkant behalve als knop ook dienst doet als gum – iets dat de andere fabrikanten niet bieden.

 

© PXimport

Microsoft Surface Pro 6

Prijs
€ 1638,98 (inclusief toetsenbord en stylus)
Website
www.microsoft.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Passieve koeling

  • Lange accuduur

  • Goed scherm

  • Stylus met gum

  • Minpunten

  • Geen usb-c of Thunderbolt

Conclusie

Het is lastig om het beste apparaat aan te wijzen; we geven in dit artikel dan ook geen awards. Slechte apparaten zijn we niet tegengekomen, waardoor de eindscores dicht tegen elkaar liggen. Aan elk apparaat in onze test heb je een goede detachable, met elk hun eigen accenten op plus- en minpunten. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen Windows en iOS. Ben je vooral op zoek naar een tablet, dan kun je niet om de iPad heen. Windows heeft als tabletbesturingsysteem nog altijd tekortkomingen. Er zijn weinig apps die echt geschikt zijn voor een tablet. Bovendien kom je ook in de tabletmodus soms nog interface-elementen tegen die je lastig kunt bedienen.

De iPad biedt echter weer te weinig opties om met meerdere programma’s tegelijk te werken. Onder iOS kun je alleen basaal multitasken, terwijl Windows volledig is ingericht om met meerdere programma’s en schermen tegelijkertijd te werken. De iPad is dan ook vooral een uitstekende tablet waar je ook deels laptoptaken op kunt verrichten. Wil je vooral een laptop, dan is het lastig om te bepalen wat het beste Windows-apparaat is. De Surface scoort bij ons punten met zijn passieve koeling en goede stylus, maar heeft weer ouderwetse aansluitingen. Usb-c-aansluitingen vind je wel op de Dell Latitude en HP Elite X2, waarbij HP zelfs in Thunderbolt 3 voorziet. HP en Dell zijn daarentegen voorzien van actieve koeling, een eigenschap die niet iedereen bij een tablet vindt passen. De HP is een moderner apparaat dan de andere twee, maar wel behoorlijk aan de prijs, terwijl de Dell ‘slechts’ een full-hd-scherm heeft met een fijne, veel hogere helderheid dan de exemplaren van Microsoft en HP.

Klik voor een grotere versie op de tabel.

© PXimport

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten