Veel kritiek op computeranalfabete Barbie

Veel kritiek op computeranalfabete Barbie

Computer accessoires

Geplaatst: 19 november 2014 - 12:30

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:05

Barbie is nou niet bepaald het toonbeeld van seksegelijkheid, maar het nieuwe boek over de speelgoedpop is helemaal niet in goede aarde gevallen. In het boek leert Barbie weliswaar met computers omgaan - een modern kindersprookje - maar het domme blondje komt niet verder dan het aan- en uitzetten van het apparaat. Voor de rest heeft ze toch echt mannen nodig.

Zo is te zien hoe Barbie in haar karakteristiek knalroze outfit achter een even zuurstokkleurige laptop zit om een game te ontwerpen. Je zou denken dat het mooi is, omdat Barbie eindelijk laat zien dat het wat meer kan dan alleen haar haren kammen en in een plastic keuken kan staan.Maar helaas houdt Barbies technologiekennis daar op, want, zegt ze, "ik design alleen maar, het echte programmeren zullen Steve en Brian moeten doen." Dat is extra ironisch, omdat het boek de titel draagt: "Barbie, Ik Word Een Computerprogrammeur".Volgens critici is het het zoveelste voorbeeld dat Barbie het minst geëmancipeerde speelgoed uit de Intertoysgids is. Want waarom zou een vrouw niet kunnen programmeren?

De reacties van het internet

Gelukkig kun je voor dergelijke kwesties altijd goed terecht bij Het Internet, dat direct aan de gang ging met de ietwat scheve verhoudingen in het boekje. Daar kwam onder andere deze handige generator uitrollen, waarmee iedereen alternatieve teksten bij de striptekeningen kan schrijven.

Hashtag

Inmiddels is ook een hashtag op Twitter geclaimd (#FeministHackerBarbie), waarop gekscherende nieuwe afbeeldingen worden gedeeld die volgens Het Internet wél een realistische standaard voor de IT-wereld zijn.
 

"Have you seen the penguin, big sister?" pic.twitter.com/1VNEbkEyMV

— Anonymous (@YourAnonNews) November 19, 2014

 

 

Make your own "Barbie is a computer engineer" panels here: https://t.co/Sghiegv6wO We just made one :D pic.twitter.com/XPxAulcEkt

— Anonymous (@YourAnonNews) November 19, 2014

 


Eén ding lijkt zeker: Barbie zal het nooit goed kunnen doen voor sommige mensen. Hoe modern ze ook wordt.

 

 

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000