© PXimport

Teufel Mute BT - Is BT ook beter?

Computer accessoires

Geplaatst: 1 februari 2017 - 05:21

Aangepast: 24 november 2022 - 12:22

Lub Snoek

We mochten al eerder de Teufel Mute testen. Deze koptelefoon beviel goed en bood veel opties voor een leuke prijs. Nu proberen we zijn grote broer: de Teufel Mute BT. De laatste twee letters staan voor bluetooth, een van de verbeteringen van de BT ten opzichte van de gewone Mute. Maar deze koptelefoon heeft veel meer in petto.

Strak

De matzwarte behuizing van de Mute BT geeft de draadloze koptelefoon een stijlvol neutraal uiterlijk die veel gebruikers zal aanspreken. De weinig opvallende eigenschappen, zoals het rood in de oorkussens, worden onzichtbaar bij het dragen van de koptelefoon. De Mute BT heeft enkele merkinsignes, al zijn deze vrij onopvallend. De oorkussens zijn gesierd met het T-logo, daarboven staat Teufel en bovenop de hoofdband is de merknaam in het leer gegraveerd. Lees ook: Libratone Q Adapt On-Ear - Koptelefoon voor stadsmensen.

© CIDimport

Opbergen

De Teufel Mute BT is geen kleine koptelefoon. De over-ear oorschelpen maken van de koptelefoon niet een apparaat die je zo in je tas mikt. Om de Mute BT toch eenvoudig op te bergen, wordt de koptelefoon geleverd met een handige opbergcase.

© CIDimport

Dankzij de opbergcase kun je de Mute BT eenvoudig meenemen zonder je zorgen te maken over het beschadigen van de koptelefoon. Een apart opbergzakje met klittenband is bestemd voor de kabel en verloopjes die je bij de Mute BT vindt. Met deze accessoire is de Mute BT toch mobiel genoeg om mee te nemen op bijvoorbeeld lange vluchten of treinreizen.

Bijna helemaal

De grote oorkussens van de Mute BT omsluiten op een comfortabele manier bijna je hele oor. Ik zeg bijna, omdat de randen van mijn oren de binnenkant van de oorkussen en de bekleding op de speakers raakte. De oorschelpen van de Mute BT zijn te groot om on-ear te noemen, maar te krap om echt over-ear te noemen. Wat dat betreft is het een bijzondere eend in de bijt en is het zeker aan te raden om eerste de Mute BT te passen voordat je beslist of het formaat je bevalt.

© CIDimport

Bediening

Aan de voorkant van de linker oorschelp vind je de schakelaar om te wisselen tussen een verbinding met draad, bluetooth en ANC. Deze afkorting staat voor Active Noise Cancelling actieve ruisonderdrukking, en wel Teufels eigen gepatenteerde technologie daarvan. Hier komen we later op terug.

© CIDimport

BT staat voor bluetooth, waardoor de Teufel Mute BT uiteraard is uitgerust met draadloze bediening. Met drie knoppen op de achterkant van de linker oorschelp kun je de muziek bedienen die je beluistert via bluetooth. Door de extra microfoon in de linker oorschelp, kun je zelfs Ok Google en Siri gebruiken. Met de knoppen op de Teufel Mute BT kun je de belangrijkste functies aansturen;

Middelste knop

- Een keer drukken: pauzeren/afspelen

- Een keer drukken: opnemen tijdens oproep/oproep beëindigen

- Ingedrukt houden: Ok Google/Siri

- Ingedrukt houden: oproep weigeren

Plus-knop

- Een keer drukken: volume harder

- Ingedrukt houden: volgende nummer

Min-knop

- Een keer drukken: volume zachter

- Ingedrukt houden: terug naar begin huidig nummer/vorige nummer

© CIDimport

Door de functionaliteit van de drie knoppen hoef je je smartphone bijna niet uit je broekzak te halen om je muziek te bedienen of oproepen te beantwoorden. Hoewel ik het heel fijn vind dat de Mute BT deze knoppen heeft, zijn de knoppen nogal onopvallend. Doordat zowel de volumeknoppen als de middelste knop hetzelfde aanvoelen, heb je niet gelijk door welke knop je indrukt en vaak moest ik alsnog met m’n vingers alle knoppen af voordat ik wist waar de knop zat die ik nodig had.

Pieptoon

De knoppen zitten ook vrij laag op de koptelefoon; de min-knop voor het volume zit bijna helemaal onderop de oorschelp. Hierdoor moet je je pols best ver draaien om alle knoppen te bedienen. Het werkt niet echt lekker en ik had deze knoppen liever op een iets hogere plek gezien. De Mute BT geeft een kleine pieptoon als je de koptelefoon met Bluetooth gebruikt en het volume aanpast. Ik vond nergens de mogelijkheid om deze pieptoon uit te zetten, wat ik jammer vind.

© CIDimport

Geluid

Het belangrijkste aspect van een koptelefoon: het geluid. Teufel doet zijn reputatie alle eer aan en de Mute BT geeft alle geluiden kraakhelder weer. De kleinste details komen tot hun recht en de Mute BT heeft genoeg volume in huis om jezelf volledig te verliezen in je favoriete muziek. Ik moet er wel bijzeggen dat de Mute BT met name via de kabel genoeg volume in huis heeft; via bluetooth is het volume uiteraard iets minder.

De grote drivers in de oorschelpen zorgen voor een groot en breed geluidsbeeld en het beluisteren van stereo-opnames is een avontuur op zich. Het enige minpuntje wat ik kon vinden aan het geluid was het ontbreken van enkele lage tonen. Vooral bij hoge tonen is elk detail perfect hoorbaar. Persoonlijk had ik liever iets meer bas in de koptelefoon gehoord, maar dit is dan ook het enige minpuntje wat ik kon vinden als het op geluid aankwam.

Mute

De Mute BT heeft zijn naam deels te danken aan de ANC-technologie die Teufel in de koptelefoon heeft verwerkt. ANC staat voor Active Noise-Cancelling, actieve ruisonderdrukking. Actieve microfoons aan de buitenkant van de oorschelpen vangen het geluid uit de omgeving op en sturen vervolgens tegengeluiden richting je oor. Dit onderdrukt de geluiden die ondanks de dempende oorkussens je oor bereiken.

© CIDimport

Het resultaat is een stilte die je in rumoerige ruimtes nooit zou krijgen zonder ruisonderdrukking. Dit wil niet zeggen dat ANC alleen in rumoerige omgevingen fijn is; ook in stille omgevingen creëert de Mute een stilte die zo fijn is dat ik de Mute BT ook wel eens opzet als ik geen muziek luister. De stilte van ruisonderdrukking is indrukwekkend.

Batterij

Omdat de koptelefoon ook draadloos kan worden gebruikt, zit er een batterij in de Mute BT verwerkt. Waar de gewone Teufel Mute op een AAA-batterij werkte, heeft de Mute BT gelukkig een oplaadbare accu. Via een micro-USB ingang in de linker oorschelp, kun je deze accu opladen. De accu is ook nog eens vervangbaar, waardoor je de koptelefoon niet hoeft weg te gooien als de accu z’n beste tijd heeft gehad. Dit vind ik een hele fijne eigenschap van de Mute BT.

De kleine batterij van de Mute BT heeft een zeer goede accuduur. Als bluetooth en ANC zijn geactiveerd, kun je ongestoord tot 28 uur van je muziek genieten. Met alleen een bluetooth-verbinding, dus zonder ANC, kun je de Mute BT maar liefst 50 uur gebruiken. ANC gebruikt iets minder stroom dan bluetooth, waardoor je met het gebruik van een kabel tot wel 60 uur muziek kunt beluisteren met ANC.

© CIDimport

Je kan de Mute BT ook simpelweg verbinden met een 3.5mm jack. Als de batterij leeg is, kun je de koptelefoon gewoon blijven gebruiken. Hoewel je met een lege batterij geen gebruik kan maken van ANC, zijn de oorkussens dempend genoeg om ook in rumoerige omgevingen te kunnen luisteren.

Ver genoeg

Op het moment dat je de Teufel Mute BT met je apparaat hebt verbonden, kun je ruim 20 meter door het hele huis lopen zonder dat de verbinding wordt verbroken. Zelfs toen ik naar andere ruimtes liep en er meerdere muren tussen mijn telefoon en de koptelefoon stonden, bleef de verbinding goed tot ruim 20 meter. Teufel adverteert met een verbinding tot 20 meter, deze afstand overschrijdt de Mute BT in de praktijk met een paar meter. Een groot pluspunt van deze koptelefoon.

Conclusie

De Teufel Mute BT heeft precies de extra’s die ik miste bij zijn kleine broertje; de Teufel Mute. De Mute BT heeft een sterke bluetooth-verbinding en je kan je muziek volledig bedienen met de drie knoppen op de oorschelp. Gecombineerd met een heldere geluidskwaliteit en comfortabele oorkussens, maken dit de Teufel Mute BT een goede koptelefoon voor veel verschillende doeleinden.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Stijlvol design

Comfortabele oorkussens

Active Noise-Cancelling

Mooie hoge tonen

Lange batterijduur

Minpunten

Oorschelp tussenmaat

Minder lage tonen

Conclusie

Teufel Mute BT -------------- **Prijs:**€199,- **Kleur:**Zwart **Connectiviteit:**Bluetooth en 3.5mm jack **Accuduur:**28 tot 50 uur **Impedantie:**48 Ohm **Frequentiebereik:**20 - 20.000Hz **Drivers:**40mm Mylar drivers **Ruisonderdrukking:**-14dB bij 50 - 500 Hz, -36dB **Gewicht:**0.24kg (x2) **Kabel:**1,30m **Website:**[teufelaudio.nl](https://www.teufelaudio.nl/koptelefoons/mute-bt-p16262.html/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000