Teufel Airy True Wireless - Duitse Luftpods
Na het succes van Apple’s AirPods rollen fabrikanten over elkaar heen om met hun alternatieven te komen. Zo ook de Duitse audiofabrikant Teufel. Weet Teufel met de Airy True Wireless een hoogwaardig alternatief te bieden, of vervallen ze net als veel andere fabrikanten in minderwaardig kopieerwerk?
Teufel komt wat laat ten tonele met de Airy True Wireless. Hoewel de draadloze in-ear oordopjes al vorig jaar werden aangekondigd, liep de fabrikant enige vertraging op. Het is goed dat Teufel de tijd neemt om te zorgen dat het product daadwerkelijk af is voordat het op de markt komt en niet via updates dit alsnog probeert toe te voegen. Dat gezegd hebbende, had Teufel die tijd ook best mogen gebruiken om een hele slechte keuze weg te poetsen: de micro-usb-aansluiting waarmee het oplaaddoosje van de Teufel Airy True Wireless opgeladen wordt. Deze aansluiting wordt al sinds 2015 uitgefaseerd en kan anno 2020 écht niet meer. Het houdt in dat je alsnog oude kabels moet afstoffen en omwisselen om de oortjes (althans, het oplaaddoosje) op te kunnen laden.
Je bent ook echt aangewezen op de verouderde aansluiting, want draadloos opladen behoort niet tot de mogelijkheden.
Airypods
De Teufel Airy True Wireless is duidelijk het antwoord op het succes van Apple’s AirPods. Net als de Apple-uitvoering komen de oortjes van Teufel in een oplaaddoosje en wordt er handig automatisch een bluetooth-verbinding gemaakt wanneer je het doosje opent om de oortjes uit te nemen. Ook het ontwerp heeft veel weg van de AirPods, maar van een één-op-één-kopie is gelukkig geen sprake. Hoewel het ontwerp eveneens een rond kopje met een staafvormig aanhangsel is, heb ik niet meer het gevoel met het kopje van een elektrische tandenborstel in m’n oor te lopen. Ook zijn de Airy-oortjes geschikt voor vrijwel ieder oor, want in tegenstelling tot de reguliere AirPods beschikt de Airy over verwisselbare rubber dopjes, zodat je een dopje kunt gebruiken dat in jouw oor past en geluid beter wordt afgesloten. Over afsluiten gesproken, de Airy beschikt niet over ruisonderdrukking.
Dankzij de rubber dopjes heb je dus altijd in-ears die goed in je oor passen, wat voor het draagcomfort en geluidsbeleving wel zo prettig is. De oordopjes wegen tevens opvallend weinig, wat een extra pluspunt is voor het comfort, je hebt nauwelijks door dat er iets in je oor zit en bovendien blijven de dopjes makkelijk zitten. Ook wanneer je ze in hebt bij het sporten, hoewel ik aan het einde van mijn oefeningen merkte dat de Airy uit mijn oren begonnen te glijden. Overigens kun je de dopjes gerust buiten in de regen dragen, dankzij een IPX5 spatwaterdichtheidsklasse.
De oortjes gaan zo’n vijf uur mee op een opgeladen batterij. Het doosje heeft genoeg accucapaciteit om de oortjes ruim vier keer op te laden. Het doosje geeft met drie kleine ledjes aan hoeveel spanning er nog aanwezig is. Pas overigens wel op waar je het doosje bewaart, aangezien deze vooral bij het openen erg kwetsbaar aanvoelt.
Het is natuurlijk de geluidsbeleving waar Teufel een reputatie mee hoog heeft te houden.
-
Geluidskwaliteit
Het is natuurlijk de geluidsbeleving waar Teufel een reputatie mee hoog heeft te houden, maar ook een grote uitdaging omdat bluetooth niet de beste geluidskwaliteit biedt. Vergeleken met andere fabrikanten heeft Teufel de geluidsbeleving goed voor elkaar. Het geluid is helder en gedetailleerd, waardoor de oortjes perfect zijn voor bijvoorbeeld klassiek, jazz, podcasts of luisterboeken. Wanneer je wat intensere muziek met zware bas of beats luisteren, dan kunnen de Airy’s misschien net even wat te vlak klinken.
Er is geen app voorhanden om zelfs aan de knoppen te zitten om de geluidsafstelling naar wens te krijgen. Het maakt de Airy no-nonsense. Koppelen doe je eenvoudig door de dopjes in te doen en even te tikken door ze in de pairingmodus te zetten. Door te tikken op de dopjes kun je ook gesprekken aannemen en de muziek bedienen. Zo kun je door één keer te tikken de muziek pauzeren en wordt het volgende nummer gestart door twee keer te tikken.
Alternatieven voor de Teufel Airy True Wireless
Met een prijskaartje van 149 euro neemt Teufel wel een risico. Hiermee zijn ze hoger geprijsd dan de AirPods 2 van Apple. Hoewel de AirPods 2 wat luxer aanvoelen en draadloos kunnen laden, is de geluidskwaliteit van de Airy True Wireless beter en zijn de dopjes geschikter voor ieder oor dankzij de rubber dopjes.
Er zijn veel andere concurrenten voor Teufel. Zo is een ander alternatief in ongeveer dezelfde prijsklasse de Sony WF-1000XM3 dopjes. Deze dopjes van Sony bieden betere geluidskwaliteit en indrukwekkende ruisonderdrukking, maar blijven door hun gewicht niet altijd even lekker zitten. Samsungs Galaxy Buds+ komen qua draagcomfort in de buurt en biedt een fantastische accuduur. Tenslotte zijn er de Huawei Freebuds 3i en de Honor Magic Earbuds evenknie, AirPodskopieën met een veel lagere prijs, beperkte ruisonderdrukking en een prima geluidskwaliteit.
Omdat er zoveel goede alternatieven zijn, lijkt de Teufel Airy wat onopvallend ten opzichte van de concurrentie. Het is voor ons als consument een luxeprobleem van alleen maar goede keuzes.
Conclusie: Teufel Airy True Wireless kopen?
De Teufel Airy True Wireless valt op door zijn draagcomfort: de dopjes zijn lichtgewicht en blijven erg goed zitten. Ook de geluidskwaliteit is indrukwekkend gedetailleerd, maar niet weggelegd voor alle muziekstijlen. Hoewel je met de oortjes van Teufel zondermeer een goede keus maakt, zijn er wel een paar nadelen. Zo is het oplaaddoosje wat kwetsbaar, is de oplaadaansluiting sterk verouderd en vallen de in-ears wat weg ten opzichte van concurrenten als Apple, Samsung en Sony.
**Prijs** € 149,- **Kleur** wit, blauw, zwart **Verbinding** Bluetooth 5.0 **Accu** 60 mAh (oortje), 500 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 5 gram (oortje), 49 gram (oplaaddoosje) **Features** Microfoon, aanraakbediening, IPX5 **Aansluiting** Micro-usb **Website** [https://teufelaudio.nl](https://teufelaudio.nl/airy-true-wireless-106083000)
- Geluidskwaliteit
- Draagcomfort
- Gewicht
- Geen ruisonderdrukking
- Kwetsbaar oplaaddoosje
- Sterk verouderde oplaadmethode