Tem de taakbalk in 3 stappen

Computer accessoires

Geplaatst: 9 december 2018 - 09:32

Aangepast: 16 november 2022 - 09:36

Dirk Schoofs

De taakbalk op het Windows-bureaublad is bijzonder handig, maar kan op kleine schermen soms in de weg zitten. Daarom is er een instelling in Windows om de taakbalk automatisch te verbergen. Het gratis SmartTaskbar gaat verder en zorgt dat deze taakbalk zich vanzelf verstopt wanneer je een venster maximaliseert.

Stap 1: In het systeemvak

De taakbalk op het Windows-bureaublad bevat allerlei nuttige snelkoppelingen en pictogrammen van geopende programma’s, samen met enkele speciale knoppen zoals het systeemvak en het Startmenu. In de Windows-instelling Taakbalk kun je deze balk automatisch laten verbergen. Je haalt hem dan opnieuw tevoorschijn door de muisaanwijzer boven het gebied van de taakbalk te houden; meer systeemopties zijn er nauwelijks, tenzij je vertrouwt op software van derden. SmartTaskbar is een lichtgewicht programma dat op de achtergrond wordt uitgevoerd en dat de Windows automatisch-verbergenfunctie voor de taakbalk inschakelt telkens wanneer een venster wordt gemaximaliseerd. Je haalt dit opensource-product hier op. Na de installatie ben je in het systeemvak van het Windows-bureaublad een nieuw pictogram rijker.

Stap 2: Auto en adaptive

Met dit hulpprogramma zal elk gemaximaliseerd venster vanaf nu profiteren van alle beschikbare schermruimte en heb je nog steeds toegang tot de taakbalk, zonder dat je de afmetingen van het venster moet wijzigen. Door met de rechtermuisknop op het pictogram te klikken, kun je de verschillende opties instellen. De optie Small Buttons maakt alle pictogrammen in de taakbalk veel kleiner. Om de taakbalk bij maximalisatie automatisch te laten verbergen, kies je de optie Auto. In de instelling Adaptive zullen de snelkoppelingen in de taakbalk in een gemaximaliseerde venster kleiner worden. Ga je uit de gemaximaliseerde weergave, dan krijgen deze pictogrammen opnieuw hun normale formaat.

Stap 2: Animatie

Wanneer je op het pictogram in het systeemvak dubbelklikt, schakel je tussen de instelling Taakbalk tonen en Taakbalk automatisch verbergen. Je kunt een gekozen instelling tijdens het werken altijd wijzigen. Er is ook een optie Animatie, die ervoor zorgt dat de taakbalk vloeiend op zijn plaats schuift en verdwijnt. Leuk, maar als je een tragere pc hebt, beïnvloeden dergelijke grafische cosmetica wel de prestaties van het systeem.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000