Tekst en beeld samenvoegen tot een nieuwsbrief

Tekst en beeld samenvoegen tot een nieuwsbrief

Computer accessoires

Geplaatst: 11 juli 2006 - 12:07

Aangepast: 19 september 2022 - 13:01

In de afgelopen drie afleveringen van de workshop-serie rondom het gratis PagePlus hebt u gezien hoe u tekst importeert in een dtp-document, tekst in frames plaatst en afbeeldingen toevoegt. In deze laatste aflevering gaan we een uit meerdere pagina's bestaande nieuwsbrief maken, inclusief voorpagina.

Tekst en beeld samenvoegen tot een nieuwsbrief

In de afgelopen drie afleveringen van de workshop-serie rondom het gratis PagePlus hebt u gezien hoe u tekst importeert in een dtp-document, tekst in frames plaatst en afbeeldingen toevoegt. In deze laatste aflevering gaan we een uit meerdere pagina's bestaande nieuwsbrief maken, inclusief voorpagina. Wij hebben alvast de lettertypen en opmaak voor u gekozen, maar u bent uiteraard geheel vrij om daar zelf mee te experimenteren. Er zijn boekwerken vol geschreven over wat nou precies onder goed en esthetisch vormgeven valt, maar met name voor kleinere publicaties werkt vertrouwen op uw eigen intuitie vaak prima. Neemt niet weg dat het zeker geen slecht idee is om af en toe een opmaakidee uit een boek of tijdschrift te 'lenen'. Onthoud verder dat er honderden sjablonen voor PagePlus bestaan, die u samen met de software geheel voor nop downloadt vanaf www.freeserifsoftware.com.

Stap 1

[afbeelding0]Het sjabloon dat wij gaan gebruiken voor onze nieuwsbrief heet 'Newsmaster'. We hebben het al in de eerste aflevering van de workshoppenserie rondom PagePlus gemaakt. Start PagePlus en klik in het openingsscherm op Open previously saved work. Als het goed is ziet u uw eerder gemaakte sjabloon in het dialoogvenster Open Saved Work, selecteer het betreffende bestand en klik op Finish. Mocht u het sjabloon even niet meer zien (en toch zeker weten dat u het destijds hebt gemaakt), blader dan met behulp van de knop Browse naar de map waar u het bestand hebt opgeslagen, selecteer het en klik op Open.

Stap 2

[afbeelding0]Ons nieuwsletter- sjabloon beschikt over hulplijnen voor drie kolommen en vijf rijen. We zetten de hoofdkop ofwel de titel van onze nieuwsbrief op de bovenste rij. U kunt zo'n kop met behulp van een tekenprogramma maken en daarna als afbeelding invoegen, maar net zo handig gaat het door gebruik te maken van de daarvoor bestemde gereedschappen van PagePlus. Klik allereerst op de knop Artistic Text Tool in de werkbalk aan de linkerkant en klik vervolgens ergens in de nieuwsbrief. Selecteer met de opmaakmenu's het lettertype Forte met een puntgrootte van 48. Typ vervolgens de tekst 'Local News'. U mag uiteraard ook een Nederlandse titel verzinnen, maar onze nieuwsbrief is bedoeld voor Nederlandse overwinteraars in Spanje die geen Spaans spreken en het Nederlands inmiddels verleerd zijn, vandaar.

Stap 3

[afbeelding0]Sleep de rechthoek met de tekst Local News naar de linker bovenhoek van hulplijnen op de pagina en sleep met behulp van de handgreep rechts onderaan het tekstblok de kop over de hele breedte van de pagina (ofwel naar de meest rechtse hulplijn). Om de tekstkleur te wijzigen klikt u op het tabblad Attributes in het Studiopaneel aan de rechterkant. Klik daarin op Color helemaal bovenaan en kies een kleur uit het kleurenpallet.

Stap 4

[afbeelding0]Om een achtergrond voor de hoofdkop te maken klikt u in de linker werkbalk op de knop Quick Rectangle Tool. Sleep vervolgens een rechthoek die de hele bovenste rij van de nieuwsbrief beslaat. Dan gaat u weer naar het Studiopaneel alwaar u een kleur voor de rechthoek selecteert (bijvoorbeeld groen). Zet de schuifregelaar Shade/Tint onderin het Studiopaneel op +75%. De gekleurde rechthoek bedekt nu de hoofdkop, om de tekst weer zichtbaar te maken klikt u in het menu Arrange op Send to Back, waarmee de net getekende rechthoek een achtergrond wordt voor de koptekst.

Stap 5

[afbeelding0]Maak gebruik van het gereedschap Standard Frame op de werkbalk aan de linkerkant om een frame te tekenen dat precies één kolom breed is. Typ daar de tekst 'Issue number 1' en kies als lettertype Arial met een grootte van 12, vet. U kunt eventueel dezelfde tekstkleur geven als die u voor de hoofdkop hebt gebruikt. Klaar? Sleep het tekstframe dan naar linksonder in het blok van de hoofdkop en pas indien nodig de grootte aan. Herhaal deze procedure om een tekstblokje rechtsonder de hoofdkop te plaatsen. Daar komt de datum van verschijning te staan, in dit voorbeeld 'Spring 2006'. Zorg bovendien dat deze tekst rechts is uitgelijnd met de daarvoor bestemde uitlijnknop.

Stap 6

[afbeelding0]Maak weer gebruik van het gereedschap Standard Frame om een tekstframe voor de kop van het belangrijkste nieuws Ð op de tweede rij Ð te plaatsen. Kies als lettertype voor Arial (vet), 36 punten en typ de tekst van de kop in het frame. Maak het frame zo groot dat de kop er precies in past. Klik vervolgens op een leeg stukje pagina om het kopframe te de-selecteren. We blijven klikken, deze keer op de liniaal aan de linkerkant. Daarmee plaatst u een rode hulplijn (die overigens niet wordt afgedrukt) over de breedte van de pagina. Sleep deze lijn gelijk met de net gemaakte nieuwskop, u kunt met de hulplijn straks makkelijk de andere onderdelen op de pagina uitlijnen.

Stap 7

[afbeelding0]In de derde kolom komt een foto te staan die bij het hoofdartikel hoort. Elke liggende foto volstaat. Om de foto in te voegen klikt u in het menu Insert op Picture. Klik dan op From File en blader naar de gewenste foto ergens op uw harde schijf. Selecteer de foto en klik op Open. Sleep de foto naar de juiste plek, waarbij u zorgt dat de bovenrand precies op de in de vorige stap gemaakte rode hulplijn komt te liggen. De afbeelding moet precies even breed zijn als de derde kolom, waarbij het geen probleem is als de foto daardoor deels in de derde rij terecht komt.

Stap 8

[afbeelding0]Maak wederom gebruik van de rode hulplijn om een tekstframe in de eerste kolom te tekenen dat helemaal doorloopt tot in de derde rij. Selecteer het frame en plak er circa 250 woorden tekst in (of open een tekstbestand door in het menu Insert op Text File te klikken). Het '+'-teken onderaan het frame betekent dat er meer tekst is dan in het frame past. Maak dan ook een tweede even groot tekstframe in de tweede kolom op de pagina.

Stap 9

[afbeelding0]Klik op het eerste frame en vervolgens op het plustekentje onderaan dit frame. Zodra de aanwijzer in een met letters gevulde kan verandert, klikt u met deze kan op het tweede tekstframe, waarna de overgebleven tekst daar wordt 'uitgegoten'. Maak vervolgens een derde tekstframe onder de al ingevoegde foto en vul dit frame met de verder nog overgebleven en ook niet in het tweede tekstframe passende tekst. Mocht de tekst in het derde frame niet mooi zijn uitgelijnd met de tekst in de eerste twee frames, dan kunt u het derde frame een beetje omhoog of omlaag schuiven.

Stap 10

[afbeelding0]Volg dezelfde methode als in de stappen zes tot en met negen om een tweede verhaal inclusief afbeelding op de onderste helft van de pagina in te voegen. Het lettertype voor deze normale artikelkop is Arial (vet), 24 punten. Maak twee losse frames voor beide tekstkolommen. Wilt u een scheidingslijntje tussen het hoofdartikel en dit tweede verhaal, klik dan op de knop Line Tool in de gereedschapswerkbalk aan de linkerkant en sleep een horizontale scheidingslijn. Houd tijdens het slepen de Shift-toets ingedrukt om de lijn kaarsrecht te houden. Gebruik vervolgens het Studiopaneel om de lijndikte op 5 te zetten en als kleur groen te kiezen.

Stap 11

[afbeelding0]Om snel een vorm in de rechter onderhoek van de pagina in te voegen klikt u op het kleine dubbele pijltje rechts van het knopje Quick Rectangle. U krijgt nu een paneel te zien met 24 verschillende standaardvormen; klik in dit geval op de grote omhoog gerichte pijl en klik daarna rechts onderin de pagina om de pijl te plaatsen. Klik op het draaigereedschap in de linkerwerkbalk en pak een van de hoekpunten van de pijl beet, waarna u de pijl met uw muis naar rechts wijzend draait.

Stap 12

[afbeelding0]Ondervindt u wat problemen om de pijl keurig strak naar rechts wijzend te krijgen, houdt dan de Shift-toets ingedrukt tijdens het draaien. Klik op het gereedschap Pointer om de draaifunctie weer uit te schakelen en sleep de pijl middels de hoekpunten passend in de beschikbare ruimte. Gebruik de optie Fill in het Studiopaneel om de pijl een kleurtje te geven. Wij maakten gebruik van een groen/geel opvuleffect. Maak vervolgens weer een groene scheidingslijn, deze keer verticaal en 2 punten breed, tussen de pijl en het tweede artikel. Om deze lijn op de juiste plek te krijgen moet u tijdelijk de optie Snapping (automatisch op z'n plek springen) uitschakelen in het menu Arrange.

Stap 13

[afbeelding0]Maak een tekstframe bovenop de pijl; hier komt een inhoudsopgave te staan. Normaal gesproken maakt u een inhoudsopgave natuurlijk pas aan het eind van het in elkaar zetten van de complete nieuwsbrief. We hebben dan ook wat voorbeeldtekst ingevuld, puur om te laten zien hoe het werkt. Als lettertype gebruiken we Times New Roman, vetgedrukt met een grootte van 10. De paginanummers worden van de tekst gescheiden met behulp van de Tabtoets. Als de pijl niet groot genoeg blijkt te zijn om alle items te bevatten dan kunt u de pijl wat breder of hoger slepen door gebruik te maken van de schuifregelaar Node aan de linkerkant van het pijlframe.

Stap 14

[afbeelding0]Om meer pagina's aan de nieuwsbrief toe te voegen klikt u in het menu Insert op Page. In het dialoogvenster Page Manager kiest u het aantal pagina's, wij kozen voor drie extra pagina's om de totale nieuwsbrief 4 pagina's groot te maken. Blader door de pagina's met de PageUp of PageDown-toetsen of maak gebruik van het tabblad Pages in het Studiopaneel. U kunt overgebleven tekst van de voorpagina op pagina's verderop in de nieuwsbrief door laten lopen, net als vaak bij een krant gebeurt. Vergeet in dat geval echter niet de tekst Vervolgd op en Vervolg van bij de tekstframes te zetten, want anders raakt de lezer wel heel snel de draad kwijt.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000