© PXimport

TechPanel.nl test de Garmin nüviCam

Computer accessoires

Geplaatst: 11 november 2015 - 08:07

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie

Met een smartphone heb je geen navigatiesysteem meer nodig in de auto? Niets is minder waar. Jan Schoolen (65) en Jeanette Altena (53) maakten kennis met de nieuwe manier van navigeren van de Garmin nüviCam én mochten dit innovatieve systeem met ingebouwde dashboard camera drie weken uitgebreid testen.

Uitpakken

De Garmin nüviCam wordt in een nette doos geleverd. Jeanette: "Wel vallen drie termen op: 'Forward Collision Warning', 'Lane Departure Warning' en 'Real Vision'. Op de achterkant wordt verduidelijkt dat hij automatisch meldingen geeft als je dicht rijdt op de auto voor je, hij waarschuwt wanneer je van de weg raakt of op de verkeerde weghelft en hij een camerabeeld geeft bij het bereiken van sommige bestemmingen." Bij het uitpakken komt een mooi navigatietoestel tevoorschijn, een bijbehorende magnetische steun, documentatie en diverse snoertjes. Met één daarvan laatste wordt de nüviCam verbonden met de computer waarna via GARMIN Express updates kunnen worden geïnstalleerd. Dat gaat vlekkeloos maar duurt wel een paar uur.

Praktijktest

Bij het in de auto plaatsen van de nüviCam middels de grote zuignap op de voorruit, is het voor Jan zoeken tussen de beste leesbaarheid van het scherm en voorkomen dat het zicht naar voren belemmerd wordt. Daarna is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ingebouwde camera juist wordt uitgelijnd. Daarna is het tijd voor de eerste test.

Standaard zijn Forward Collision Warning (FCWS) en Lane Departure Warning (LDWS) in geschakeld. Jan: "Beide werken behoorlijk accuraat, al is het wel irritant dat ik een waarschuwing krijg wanneer ik een langzame auto passeer." Jeanette: "De gevoeligheid van deze functie is gelukkig aan te passen." LDWS wordt bovendien alleen ingeschakeld boven de 64 km/u. Jeanette: "Tijdens goed weer en daglicht werken op wegen boven de 80 km met goede belijning de waarschuwingen uitstekend!"

Beeld en spraak

De Garmin nüviCam kan middels spraak worden aangestuurd. Dat werkt bij beide testers erg goed. Jan: "Er verschijnt direct een rijtje opties uit het scherm die ik meteen kan aantikken. Chapeau!" Daarnaast spreekt het apparaat de instructies duidelijk uit. Bij het navigeren is een apart venster dat rijbaaninstructies toont. De Garmin Real Vision functie zorgt ervoor dat vlak bij de eindbestemming de instructies over het camerabeeld heen worden geprojecteerd zodat de juiste straat of afslag eigenlijk niet gemist kan worden. "Dat werkt super!"

Ook het realtime weergeven en opnemen van video werkt goed waarbij ook datum, tijd, coördinaten en snelheid worden getoond. Jan: "De weergave is duidelijker dan 'Blik op de Weg' en zorgt bovendien voor mooi bewijsmateriaal bij een eventueel meningsverschil."

Conclusie

Al met al doorstaat de Garmin nüviCam deze praktijktest met vlag en wimpel. De installatie en configuratie vragen wat aandacht maar dan beschik je als gebruiker over een zeer veelzijdige navigatieoplossing met uitgebreide mogelijkheden.

Benieuwd naar de bevindingen van onze testers met de Garmin nüviCam? Je vindt hier alle reviews op een rij. Je kunt je daar ook eenvoudig aanmelden om zélf de allernieuwste producten te gaan testen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000