© CIDimport

Tech Panel test Goose VPN

Geplaatst: 11 juni 2018 - 09:17

Aangepast: 26 augustus 2022 - 15:45

Redactie ID.nl

Het aantal redenen om de internetverbinding van je notebook, pc, smartphone of ander apparaat te beveiligen via VPN, neemt alleen maar toe. Maar hoe makkelijk is dat, werken met een VPN? En welke verschillen merk je in de praktijk? Vier lezers hebben het Nederlandse Goose VPN uitgebreid getest. Dit zijn hun bevindingen.

Tech Panel test Goose VPN-15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.

Openbare wifi-hotspost gebruiken, Nederlandse zenders bekijken in het buitenland, downloaden via p2p, gecensureerde websites bezoeken, streamen van de Amerikaanse Netflix of gewoon zeker weten dat je veilig bent wanneer je iets via internet koopt; het zijn maar enkele van de vele redenen om de internetverbinding van je apparaten te beveiligen met behulp van VPN (Virtual Private Networking). Maar hoe eenvoudig krijg je zo’n VPNverbinding op je apparaten aan de praat en wat merk je ervan als die eenmaal is ingeschakeld? Paul Brockhoff, Anne-Roel de Boer, Lub Snoek en Martijn Both gingen 2 weken lang aan de slag met Goose VPN.

Tech Panel test Goose VPN-15788486

© CIDimport

Het testpanel

Installatie

Wat Goose VPN onderscheidt van vrijwel alle andere aanbieders, is dat het een Nederlandse dienst is. De software en instructies zijn dan ook helder. Even een account om gratis te proberen aanmaken op de site, software downloaden voor specifiek apparaat, instellen en klaar. Paul die de dienst op 8 verschillende apparaten heeft geïnstalleerd: “Ik verwacht niet dat mensen problemen zullen ondervinden bij het installeren en aanmaken van een account bij Goose. Alles is in het Nederlands en de supportafdeling is onder handbereik.” Anne-Roel de Boer beaamt dit: “Inderdaad, een fluitje van een cent en je hebt geen technische kennis nodig.” Wel moest hij voor de installatie van de Goose VPN op zijn nas een beroep doen op de helpdesk. “Na 23 minuten kreeg ik een uitgebreide mail waarin alles overzichtelijk en duidelijk werd uitgelegd.”

Tech Panel test Goose VPN-15788488

© CIDimport

Tech Panel test Goose VPN-15788490

© CIDimport

In de praktijk

Voor veilig internetten moet de Goose VPN app worden gestart, waarna de dienst met een handige aan/uit-knop kan worden ingeschakeld. Kies een land en het ip-adres wordt direct veranderd. Anne-Roel: “Dat duurt misschien 2 seconden.” De keuze met servers over de wereld is bovendien enorm met alleen in Nederland al 17 servers, waarvan er ook een aantal p2p ondersteunen. Lub: “Van Rusland tot India en van Zweden tot Singapore.” Bovendien constateren de panelleden dat het wisselen van server en het verkrijgen van een nieuw ip-adres lekker snel gaat. Een duidelijk icoon laat dan zien dat de verbinding beveiligd is. Content die normaliter geblokkeerd wordt – zoals de Amerikaanse variant van Netflix met veel meer aanbod en bijvoorbeeld BBC iPlayer – is opeens te benaderen nadat naar de juiste server is overgestapt. Martijn: “Het enige dat je wel moet doen is de cookies verwijderen en je browser opnieuw opstarten. Anders zien ze alsnog dat je vanuit Nederland verbinding maakt.” Naast het feit dat Goose VPN internetten veiliger maakt en nieuwe content ontsluit, ontdekte Lub ook financiële voordelen. Veel websites gebruiken het ip-adres (en daarmee land van herkomst) van bezoekers om verschillende prijzen berekenen. Lub: “Dit betekent dat een ticket of overnachting zomaar 20% goedkoper kan uitvallen als je deze via VPN boekt vanuit een land waar de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland.” Maar wordt de internetsnelheid niet veel lager met VPN? Anne-Roel en Martijn hebben het uitgebreid getest. Het oordeel? Ja, de snelheid is vaak wel wat lager. Maar als je de juiste servers kiest dan merk je er nauwelijks iets van.

Tech Panel test Goose VPN-15788492

© CIDimport

Conclusie

Aan het einde van de testperiode is het tijd om de balans op te maken. Stoppen met Goose VPN of doorgaan? Martijn: “Na twee weken met Goose te hebben gewerkt ben ik enthousiast geworden. Het werkt allemaal prima en doodeenvoudig. De snelheid is goed en het is niet duur.” Lub is erg te spreken over het feit dat hij met Goose VPN makkelijk goedkope vakanties kan scoren, livestreams via BBC iPlayer kan bekijken en toegang heeft tot het aanbod van de Amerikaanse Netflix. “Alleen al deze drie zaken, gecombineerd met de veiligheid die een VPN-verbinding met zich meebrengt maakt mijn eerste kennismaking bijzonder geslaagd.” Anne-Roel is ook dik tevreden en vooral complimenteus over het gebruik, bijvoorbeeld als er even geen wifi-bereik meer is: “dan schakelt de VPN automatisch weer in als weer signaal is.” Wel vindt hij het jammer dat de app handmatig moet worden gestart als de smartphone opnieuw opstart. Paul benaderde de helpdesk meerdere malen, ook op afwijkende tijden. Hij is er erg over te spreken dat hij altijd binnen een uur een deskundige en bruikbare reactie kreeg. Samen met de andere voordelen is het voor hem helder: “Na de proefperiode, sluit ik een abonnement af!”

Plus- en minpunten

Pluspunten

- Zeer eenvoudig in het gebruik

- Onbeperkt aantal apparaten

- Stabiel en snel netwerk

- Uitgebreid gratis proefabonnement

- Voordelig in het gebruik

- Ondersteuning voor p2p

- Uitstekende en snelle Nederlandstalige support
 

Minpunt

- Handmatig inschakelen app vereist na opnieuw opstarten apparaat

 

EINDCIJFER: 9

Ben jij ook benieuwd naar de mogelijkheden van Goose VPN? Probeer het nu 30 dagen gratis.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten