Storing bij overheidswebsites door DDoS-aanval

De grote storing bij onder andere de websites van de Rijksoverheid werd veroorzaakt door een DDoS-aanval. Door de storing waren de websites van de overheid, en die van diverse grote diensten als Telfort en GeenStijl, dinsdag de hele dag offline.

De overheid maakt nu bekend dat het ging om een DDoS-aanval. Er werd niet bekend gemaakt wie er achter de aanval zat of waar die vandaan kwam. Het Ministerie van Algemene Zaken zegt dat het gaat onderzoeken wat de aanval veroorzaakte. Dat doet het samen met Prolocation, de webhoster die de sites van de overheid in de lucht houdt.
 

Geen glasvezel

Aanvankelijk werd de storing geweten aan een kapotte glasvezelkabel, al werd dat niet bevestigd door Prolocation. Dat bedrijf hostte naast de sites van de Rijksoverheid ook nog het weblog GeenStijl, en de website van Telfort, die beide ook offline waren. Een flink aantal andere websites die ook bij Prolocation draaiden werkten nog wel gewoon. Het is onduidelijk hoe dat kon gebeuren.

De storing begon dinsdagochtend rond 10 uur en was pas in de avond opgelost. De websites waren gedurende die hele periode niet te bereiken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000