Sony loopt bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor de pda vaak voorop. Een ge'ntegreerde camera, een inklapbaar invoerveld (virtual Grafitti) of een scherm dat 180 graden kan draaien: Sony was de eerste.

Wat echter nog ontbrak was een pda met ge'ntegreerd bluetooth of wlan. De in november gelanceerde UX50 heeft beide. Op het eerste gezicht lijkt de compacte UX50 met zijn liggende beeldscherm op een mini-laptop. Net als bij een tablet pc kunnen we het scherm ronddraaien en over het toetsenbord klappen. Via het touchscreen kunt u dan nog steeds vrijwel alle functies bedienen. Doordat Sony opnieuw de gebruiksvriendelijke tekstinvoermethode Decuma heeft toegevoegd, is ook het schrijven van teksten zonder het toetsenbord prima te doen. Minder blij zijn we met de meegeleverde stylus, die in de pda-gemeenschap al de veelzeggende bijnaam 'de tandenstoker' heeft gekregen. De UX50 heeft een digitale camera met videofunctie, een mini usb-aansluiting om te synchroniseren en een extreem platte cradle die onder op de pda kan worden geklikt. Voor het spelen van games is de UX50 minder geschikt, omdat de standaard applicatieknoppen en navigatieknop die op vrijwel alle PalmOS handhelds voorkomen, op de UX50 ontbreken. Ook het 7 x 4,7cm grote scherm is kleiner dan we gewend zijn van eerdere Sony-handhelds. De resolutie is met 480 x 320 pixels wel even hoog. Websites worden daardoor nogal klein, maar dankzij de meegeleverde NetFront-browser toch goed leesbaar afgebeeld. In onze tests blijkt de oplaadbare accu bij intensief gebruik van camera, bluetooth en wlan het bijna drie uur vol te houden. Ziet u af van deze energieverslindende functies, dan kunt zo'n 4,5 uur met de UX50 vooruit. Conclusie In de voortdurende stroom van nieuwe Sony-pda's is de UX50 volgens ons de meest opvallende aanwinst van het afgelopen jaar. Wie een pda met een toetsenbordje zoekt en daar ook onderweg mee wil kunnen internetten, heeft met de UX50 een zeer compleet apparaat op zakformaat. Prijs: € 849 Leverancier: Sony Nederland, 020-658 1888, www.sonystyle-europe.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000