Skypen met geluid en beeld

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 18 april 2007 - 20:04

Aangepast: 19 september 2022 - 12:20

Skype is een naam die al een paar jaar over en door de internetgemeenschap gonst. Was het tot voor kort puur een programma om internetgesprekken mee te voeren, tegenwoordig is het uitgegroeid tot een communicatieprogramma om snel (vooral internationaal) de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Dat kan inderdaad via spraak, maar u kunt er ook gewoon mee chatten.

Skypen met geluid en beeld

Skype is een naam die al een paar jaar over en door de internetgemeenschap gonst. Was het tot voor kort puur een programma om internetgesprekken mee te voeren, tegenwoordig is het uitgegroeid tot een communicatieprogramma om snel (vooral internationaal) de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Dat kan inderdaad via spraak, maar u kunt er ook gewoon mee chatten. Omdat alles versleuteld gebeurt, is Skype veel veiliger dan bijvoorbeeld Messenger of ICQ. Kortom: gooi Messenger maar overboord (althans, voor zover mogelijk) en ga lekker Skypen!

Stap 1

[afbeelding0]Als u Skype nog nooit hebt gebruikt, moet u het eerst gratis en voor niks downloaden vanaf Skype.com. Klik aldaar op de knop Nu downloaden. In de nieuw geopende pagina klikt u op de knop Downloaden. Vervolgens mag u op alweer een nieuwe pagina nogmaals op Downloaden klikken. Omdat er zéér regelmatig nieuwe versies van Skype verschijnen is het eigenlijk zinloos om het installatiebestand op uw harde schijf te bewaren. Het mág natuurlijk als u dat wilt, maar in ons geval klikken we in het venster Bestand downloaden - beveiligingswaarschuwing op de knop Uitvoeren en gebruiken we de software zoals die op internet staat. Na even wachten tot de download voltooid is, mag u in nog een waarschuwingsvenster weer op Uitvoeren klikken.

Stap 2

[afbeelding0]In de eerste stap van de installatiewizard schakelt u het selectievakje voor de optie Ja, ik accepteer de Skype licentieovereenkomst en de Skype Privacybeleid in. Controleer of de standaard geselecteerde taal inderdaad Nederlands is en pas dit zonodig aan. Klik op Volgende, waarna u desgewenst de Google Toolbar kunt installeren. Wij persoonlijk houden van zo min mogelijk toeters en bellen op de pc en schakelen de optie Google Toolbar voor Windows installeren uit. Klik weer op volgende waarna de installatie start.

Stap 3

[afbeelding0]Als u nog geen Skype-account hebt, gaat u er nu eentje maken. Vul daarvoor de gewenste gegevens in. Wilt u zo weinig mogelijk over uzelf prijsgeven - niet geheel onverstandig in deze tijd waarmee iemand zomaar ineens met uw identiteit aan de haal kan gaan - vul dan alleen de met een sterretje gemarkeerde velden in. Verzin ook een voldoende sterk wachtwoord, liefst bestaand uit een combinatie van letters en cijfers. Schakel het selectievakje in om akkoord te gaan met de gebruiksvoorwaarden en klik op Volgende.

Stap 4

[afbeelding0]U kunt, als u dat wilt, volledig anoniem blijven en in dat geval het veld achter E-mail leeg laten. Zorg dan echter wel dat u uw wachtwoord en gebruikersnaam ergens opschrijft, want er is dan geen enkele manier om uw accountgegevens nog boven water te krijgen als u ze ooit vergeet. Zorg er verder in ieder geval voor dat de optie Automatisch aanmelden als Skype start is ingeschakeld; dan hoeft u niet steeds uw naam en wachtwoord in te typen. Klik tot slot op Inloggen.

Stap 5

[afbeelding0]Mocht uw gewenste Skypenaam al bestaan, dan kunt u desgewenst een andere naam kiezen uit een van de suggesties óf zelf een andere gebruikersnaam invullen. Met het risico dat het wéér misgaat natuurlijk, maar de aanhouder wint. Klik op Inloggen om het nog eens te proberen. Als het aanmaken van de nieuwe account uiteindelijk succesvol is gebleken, dan verschijnt het hoofdvenster van Skype én een helpvenster. Sluit dat laatste venster voor nu even af, later kunt u dat op uw gemak nog eens rustig doorbladeren.

Stap 6

[afbeelding0]Voordat we daadwerkelijk andere gebruikers gaan toevoegen, moeten er eerst nog wat praktische instellingen geregeld worden. Klik daarvoor in het menu Acties op Instellingen. In het venster Skype, Instellingen klikt u in de linkerkolom op Audioapparaten. Controleer of daar uw standaard geluidskaart is geselecteerd. Hebt u een usb-headset, selecteer dan in de velden achter Inkomend geluid en Uitgaand geluid deze headset. Laat 'Gaat over' in principe altijd op Windows standaardapparaat staan, dan weet u zeker dat het oproepsignaal uit de speakers klinkt. Om helemaal zeker te zijn dat u geen oproepen mist, kunt u ook de optie Beltoon via PC luidspreker inschakelen, dan hoort u áltijd de Skype-telefoon rinkelen, zélfs als u de luidsprekers hebt uitgezet.

Stap 7

[afbeelding0]Klik op het item Privacy in de linker kolom. Om een hele hoop gezeur van ongewenste bellers te voorkomen schakelt u onder de kopjes Wie mag mij bellen en Wie mag met mij chatten het best in beide gevallen de optie Alleen mijn contactpersonen in. Wilt u verder ook niet dat uw hele chatgeschiedenis bewaard wordt, kies dan met behulp van het selectiemenu achter Bewaar chathistory de optie geen historie. Wilt u echter in de gaten houden met wie uw kinderen zoal chatten, kies dan een van de andere mogelijkheden.

Stap 8

[afbeelding0]Wilt u straks ook met de webcam communiceren, dan is het handig deze nu alvast te configureren. Uiteraard is het daarbij zaak dat u de webcam zelf plus de bijbehorende software (drivers) al geïnstalleerd hebt. Klik dan - nog altijd in het venster Instellingen - in de kolom links op Video. Onder het kopje Kies webcam selecteert u uw camera. Om de camera op een goede werking te controleren klikt u op de knop Test webcam. Cameraspecifieke instellingen vindt u in het venster Webcam test, onder de knop Webcam instellingen. Klik op Sluiten als de camera functioneert en tot slot op OK in het venster Skype - Instellingen.

Stap 9

[afbeelding0]Skype is nu vrijwel klaar voor gebruik. Om helemaal verzekerd te zijn van ongewenste oproepen klikt u in het hoofdvenster op het tabblad Contactpersonen allereerst met uw rechtermuisknop op Skype testgesprekken. Selecteer in het geopende contextmenu de optie Verwijder uit contactpersonen en ter bevestiging nogmaals op Verwijderen. Voor het welslagen van het Skype-avontuur is het uiteraard zaak om zoveel mogelijk vrienden en familieleden Skype ook te laten installeren. Als dat eenmaal is gelukt, kunt u contactpersonen aan de lijst toevoegen. Klik daarvoor in het menu Contactpersonen op Contactpersoon toevoegen. Type in het gelijknamige venster de gebruikersnaam van een contactpersoon die u wilt toevoegen en klik op Zoeken. Selecteer de gewenste persoon in het rijtje van gevonden contacten en klik daarna op de knop Voeg geselecteerde contactpersoon toe. U kunt nu een verzoekje intypen, want de tegenpartij moet u eerst toestemming geven alvorens u een contactpersoon kunt toevoegen (andersom moet ook u expliciet toestemming geven als iemand vraagt om aan uw lijst met contactpersonen toegevoegd te worden). Klik dan op OK en daarna op Sluiten in het toevoegvenster. Zodra de contactpersoon u heeft geaccepteerd, kunt u zijn of haar status zien in het hoofdvenster van Skype.

Stap 10

[afbeelding0]Feitelijk staat u nu niets meer in de weg om een gesprek te voeren met iemand. Selecteer een aanwezige contactpersoon op het tabblad Contactpersonen (herkenbaar aan het groene V-teken voor de naam) en klik op de telefoonknop onder in het Skypevenster. Zodra de telefoon is opgenomen kunt u praten met de tegenpartij. Om ook beeld te versturen bij een gesprek klikt u op Start mijn video, waarna de tegenpartij kan genieten van uw gezicht. Als uw gesprekspartner op dezelfde knop klikt, kunt u hem of haar ook zien. Mocht u geen geluid horen of hoort gene zijde u niet, controleer dan of alle kabels juist zijn aangesloten op de geluidskaart van uw pc. Eventueel moet u even wat stoeien met de regelsoftware van uw geluidskaart.

Stap 11

[afbeelding0]Chatten is zoals gezegd ook geen enkel probleem met skype. Chatten kan zelfs gelijktijdig bij een (video)telefoongesprek. Klik in dat geval met uw rechtermuisknop op de persoon waarmee u in gesprek bent en daarna in het contextmenu op Verstuur bericht. U kunt nu net als bij elk ander chatprogramma berichten versturen en ontvangen. In het menu Emoticons vindt u nog een aardige verzameling smileys en dergelijke. Met de knop Lettertype past u eventueel het lettertype naar smaak aan. Kortom: Skype is ook een volwaardig chatprogramma met als extra bonus dat ook het chatten - net als de (video)telefoongesprekken - volledig versleuteld zijn.

Stap 12

[afbeelding0]Bestanden versturen is ook geen enkel probleem; ook dit klusje verloopt weer lekker veilig en versleuteld. De meest simpele manier is om vanuit bijvoorbeeld Windows Verkenner of vanaf uw Bureaublad een bestand naar het tabblad van de persoon waarmee u in gesprek bent te verslepen. Bedenk overigens wel dat de overdrachtstijd aanmerkelijk verkort wordt als u de spraak- en beeldverbinding (tijdelijk) verbreekt. Deze tijdsverkorting maakt natuurlijk bij een klein bestandje weinig uit, maar als het om echt forse bestanden gaat is de tijdwinst groot. Overigens geldt ook nu weer dat bij het verzenden of ontvangen de tegenpartij of uzelf éérst toestemming moet geven voor de bestandsoverdracht. Wellicht een overbodige waarschuwing, maar accepteer nooit bestanden van iemand die u niet kent, of waarvan u de computercapaciteiten niet al te hoog inschat. Zo'n 'lollig' filmpje of programmaatje kan namelijk best een vermomd virus of irritante spyware zijn!

Stap 13

[afbeelding0]Skype kost helemaal niets in het gebruik als u van pc naar pc belt. Het is echter ook mogelijk om vanuit Skype naar telefoons op het vaste of mobiele net te bellen. Dat is niet gratis, maar de gehanteerde tarieven zijn dusdanig concurrerend dat Skype Out, zoals de dienst officieel heet, de gevestigde maatschappijen ver achter zich laat. De geluidskwaliteit is over het algemeen prima en hangt eigenlijk hoofdzakelijk af van de snelheid van de internetaansluiting waar u zich bevindt. Skype Out is namelijk niet alleen interessant voor thuisgebruik, maar veel meer om onderweg te gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld vanuit uw vakantieadres in Verweggistan naar de familie alhier bellen. Grote kans dat u dan zelfs minder betaalt dan wanneer u vanuit Maastricht naar diezelfde familie belt! U activeert Skype Out door in het hoofdvenster van Skype op het tabblad Kiestoetsen te klikken. Klik aldaar op de link Koop Skype-tegoed en in het nieuw geopende Engelstalige venster op de knop Get Started. Vul dan alle gevraagde gegevens in en klik op Next waarna u via uw creditcard beltegoed koopt. Dit beltegoed verloopt overigens als u er 180 dagen (ongeveer een half jaar) geen gebruik van maakt; het minimaal aan te schaffen beltegoed is 10 euro. En daarmee kunt u heel wat uurtjes bellen. Gaat heel simpel: Kies - na het kopen van een beltegoed - het land dat u wilt bellen en vul in het veld bij (2) het te draaien telefoonnummer inclusief netnummer in. Nog even op de groene belknop klikken en de telefoon (een echte, deze keer) gaat over!

Stap 14

[afbeelding0]Gaat u veel aan de slag met Skype, dan loont het beslist de moeite om een goede headset met aangebouwde microfoon te kopen. Nóg mooier zijn de usb-telefoons, deze bestaan zelfs in een draadloze versie. In veel gevallen hoeft u niet eens een driver te installeren; Windows (XP) herkent ze automatisch! Wel wordt vaak een plugin meegeleverd voor Skype waarmee u extra functies van de telefoon kunt bedienen. Met name voor laptopgebruik onderweg zijn dit soort telefoonmodellen ideaal, zeker als u veel naar 'echte' telefoons belt! Een wellicht overbodige opmerking tot slot: als u het Skype-venster sluit wordt het programma niet afgesloten, maar geminimaliseerd naar het Systeemvak rechts onder in uw beeldscherm (naast de klok). Dubbelklik op het groene pictogram van Skype om het hoofdvenster weer te openen.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000