Sennheiser Urbanite XL Wireless – Premium genot zonder draadje

Sennheiser Urbanite XL Wireless – Premium genot zonder draadje

Computer accessoires

Geplaatst: 26 november 2016 - 08:12

Aangepast: 24 november 2022 - 12:15

Elmar Rekers

Langzaam (maar zéér zeker) verdwijnen bekabelde koptelefoons uit het straatbeeld. Bluetooth-setjes, zoals deze Urbanite XL Wireless van Sennheiser, zijn de nieuwe norm. En dat is maar goed ook. Het geklooi met verfrommelde snoeren is irritant, de traditionele koptelefooningang verdwijnt van smartphones (ja jij iPhone!) en je levert met bluetooth nog maar nauwelijks in op geluidskwaliteit.

De Ubanite XL Wireless is, zoals je zou verwachten, dezelfde headset als de Urbanite XL. Maar dan dus draadloos. En laat ik daar dan ook maar meteen mee van wal steken. Want dat deze koptelefoon draadloos is mag als een grote plus gezien worden ten opzichte van zijn bekabelde broer. Het gehannes met snoeren wordt immers steeds meer iets van het verleden, en dat ziet ook Sennheiser gelukkig in.

En een echte beperking op de audiokwaliteit betekent dit inmiddels ook niet meer, sinds vrijwel ieder modern apparaat bluetooth 4.0 met aptX ondersteunt (oke, de iPhone dan nog niet). Daarbij is ook de ontvangst van de XL Wireless prima, waardoor je geen haperingen hoort wanneer je muziek luistert terwijl je telefoon in een broekzak of rugtas zit. Daarbij gaat de accu zo’n 25 uur meer, wat voor mij betekent dat ik de koptelefoon slechts eens in de twee weken hoef op te laten. Het koppelen van je telefoon gaat overigens razendsnel dankzij de ondersteuning van nfc.

Tikken en swipen

Op de oorschelp van de XL Wireless zit een aanraakgevoelig paneel, waardoor je de muziek kunt bedienen zonder je telefoon tevoorschijn te halen. Ook is er een microfoon ingebouwd, dus bellen kan je er ook mee. En de kwaliteit van deze gesprekken is uitstekend. Voor al dit draadloze genot betaal je uiteraard wel wat meer dan de bluetooth-loze XL; 279 euro tegenover 179 euro. Een verschil dat in mijn ogen wel wat fors is.

Het gehannes met snoeren wordt steeds meer iets van het verleden.

-

Urbanite versus Beats

Met de Urbanite-serie begeeft Sennheiser zich op de stoere ‘street style’ markt die natuurlijk gedomineerd wordt door Beats. En waar de twee qua prijs, bouwkwaliteit en draagcomfort gelijk opgaan, is de geluidskwaliteit van de Urbanite XL Wireless aanzienlijk beter. De bas is vol en warm zonder dat deze de rest van de muziek wegdrukt. Iets wat de heatsets van Beats vaak lijken te doen. Daarbij sluiten de oorschelpen van de XL omgevingsgeluid goed buiten, waardoor je met name de middentonen erg helder hoort. Een mooie allround koptelefoon, die vooral zang laat excelleren.

Waar de gewone Ubanite XL in verschillende hippe kleuren beschikbaar is, wordt de Wireless enkel in het zwart geleverd. Dit ziet er strak uit, en past mooi bij de stoffen afwerking van de hoofdband, maar het is jammer dat we als consument niet wat meer keuze krijgen. De verdere bouw is, hoewel van glad plastic, prima en ook op de stoffen oorkussen (die dus volledig om de oren vallen) valt niets af te dingen. Omdat de oorschelpen zo goed afsluiten, worden je oren wel warm als je langere tijd luistert. Dat is met de winter in het vooruitzicht natuurlijk geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat dit vervelend wordt in de zomer.

Degelijk maar veilig design

Sennheiser zorgt doorgaans voor een mooi uitziende koptelefoon, en dat is ook bij de XL Wireless niet anders. Het is een grote koptelefoon met een vrij brede hoofdband, waarmee het de degelijkheid uitstraalt die het ook biedt. Veel risico neemt de fabrikant niet met het uiterlijk, wat de Urbanite XL Wireless enigszins een dertien in een dozijn smoeltje geeft. De oorschelpen kunnen nog wel naar binnen worden gevouwen, wat het ding wat compacter maakt om mee te nemen. De fabrikant levert verder nog een 3,5mm-kabeltje (met bedieningspaneel) mee om muziek te luisteren als de accu leeg is, een beschermhoesje voor de koptelefoon en ook zit er een micro-usb-kabel in de doos om de headset mee op te laden.

Conclusie

Met 279 euro is de prijs dan wat aan de hoge kant; Sennheiser levert met de Urbanite XL Wireless wel gewoon een retegoede koptelefoon af die qua functionaliteit, bouw en comfort voor jaren luisterplezier zal zorgen. En als je van jezelf weet dat je veel rock, electro, pop, jazz of hip-hop luistert, dan mag je deze hoofdtelefoon als een dikke aanrader zien. Voor klassieke muziek mist deze helaas wat detail in de hoge tonen, maar dat is dan ook de enige lichte kritiek die er op de audio te leveren valt. De XL Wireless behoort simpelweg tot de beste allround draadloze koptelefoons van dit moment – en dan heb ik het niet alleen over deze prijsklasse.

9,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Audio

Draagcomfort

Batterijduur

Minpunten

Prijs

Alleen in zwart

Conclusie

Sennheiser Urbanite XL Wireless ------------------------------- **Prijs:** 279 euro **Model:** Over-ear **Aansluiting:** Bluetooth 4.0 of 3,5mm jack **Frequentiebereik:** 100-10.000Hz **Frequentiereactie:** 16-22.000Hz **Impendantie:** 18 **Batterijduur:** ca. 25 uur **Codec:** aptX, SBC **Info:** [Sennheiser.com](http://nl-nl.sennheiser.com/urbanite-xl-wireless/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000