Samsung The Freestyle - Overal projecteren

© PXimport

Samsung The Freestyle - Overal projecteren

Computer accessoires

Geplaatst: 25 april 2022 - 04:31

Aangepast: 14 december 2022 - 10:00

Eric Beeckmans

Samsung ziet weer heil in de projectormarkt. Na hun eerste UST-projectoren gaan ze met The Freestyle een heel andere toer op, die van de draagbare projectoren. The Freestyle oogt erg leuk, is erg licht en biedt flink wat features. Kan hij die verwachtingen inlossen?

Bij Samsung hebben ze ongetwijfeld gedacht dat de boom van draagbare Bluetooth-speakers zich ook kan vertalen naar draagbare projectoren. We kijken per slot van rekening zelfs nog meer naar een scherm dan dat we naar muziek luisteren. 

The Freestyle oogt in elk geval erg hip. De kleine witte cilinder staat op een voet met beugel die toelaat de projector verticaal 180° te draaien. De behuizing is geperforeerd voor de verluchting, en onderaan voor de luidspreker. 

Aan de bovenzijde zitten er boven de lens een aantal tiptoetsen. Aan de zijkant vinden we naast de aansluitingen een schakelaar voor de ingebouwde microfoon.

Snel even opstellen en aansluiten

The Freestyle is met zijn 0,8 kg echt bijzonder licht. Je neemt hem zo even mee naar een andere kamer. En opstellen is al even snel gebeurd. Neerzetten, richten en de projector doet de rest. Auto-focus, auto-keystone en auto-levelling zorgen voor een correct beeld, zelfs als je op het plafond mikt (bijvoorbeeld wanneer je in bed ligt). 

Er zijn uiteraard beperkingen, maar de auto-keystone trekt zelfs vrij extreme projectiehoeken recht. Keystone en focus kan je eventueel ook manueel aanpassen mocht het echt mislopen. De auto-levelling leek ons het gemakkelijkst uit het lood te slaan. Maar al bij al is het echt een heel wendbare projector. 

Als enig minpunt merken we op dat de projector niet traploos draait in de beugel. Wanneer je bovendien bijna horizontaal projecteert, knikt hij soms verder naar beneden. We moesten de schroeven van de beugel even een extra draai geven, anders liet The Freestyle het hoofd wat hangen.

© PXimport

The Freestyle mikt volop op draadloze aansluitingen, dat merk je. De usb-c-aansluiting aan de zijkant dient voor de stroomvoorziening, niet voor media. Verder is er enkel een micro-HDMI-aansluiting. Voor je gewone HDMI-kabel heb je dus een verloopstukje nodig. Maar Samsung heeft de twee aansluitingen iets te dicht naast elkaar gezet, én de stroomconnector onnodig breed gemaakt. 

Het is dus best mogelijk dat je verloopstuk er net niet in past. Een HDMI-kabel met micro-HDMI connector of een andere stroomkabel zijn dan de oplossing. De HDMI-aansluiting ondersteunt ARC en eARC.

Volop streamen

De projector installeren ging helaas minder vlot dan hem gewoon opstellen. Bij de start krijg je de optie om Samsung Smartthings te gebruiken. Dat liep niet alleen heel traag, maar toen we de projector na een reset opnieuw wilden installeren lukte dat zelfs niet meer. 

Gelukkig is er altijd de optie om de installatie met de remote uit te voeren. De afstandsbediening is een slank witte versie in de stijl van de tv-remotes. Een minimaal aantal toetsen, en vier sneltoetsen om Netflix, Disney+, Prime Video en Samsung TV Plus op te starten. Ze werkt via bluetooth, en is oplaadbaar via usb-c.

Ook eenmaal geïnstalleerd leek de projector soms tergend langzaam te reageren. Een snellere chipset was naar onze smaak echt geen luxe geweest. Zeker voor een projector waar je vermoedelijk vaak zonder externe bron zult gebruiken.

© PXimport

Want functionaliteit is er in overvloed. Met de nieuwste incarnatie van Samsungs Tizen Smart Hub levert The Freestyle alle smart tv-functies die je ook op Samsung tv’s vindt. Van Airplay2 en smartphone mirroring tot alle streamingdiensten die je op een Samsung tv vindt. Wie een Samsung TV in huis heeft kan het beeld van de tv naar de projector sturen. 

Je kan The Freestyle ook gebruiken met Ambient Mode, om allerlei rustgevende, of net feestelijke beelden op de muur te zetten. Samsung levert een matte lenskap mee die je kan gebruiken om de projector te veranderen in een sfeerlicht, maar echt geslaagd vonden we dat niet. Het is mogelijk om te gamen op deze projector. We meten een input-lag van 46,3 ms (2K60), dat is geen topresultaat, maar volstaat nipt.

Mooi beeld, maar mist wat licht

The Freestyle is een Full HD-projector (1.920 x 1.080). Hou er rekening mee dat hij geen 4K-signalen slikt. De DLP-chip levert scherpe beelden, al lijkt hij altijd een beetje extra scherpte te geven die je via de instellingen niet kunt uitschakelen. 

Waar The Freestyle echt wat teleurstelt is zijn lichtopbrengst. Samsung claimt 550 LED-lumen in de specificatie, maar dat is helaas niet hetzelfde als ANSI lumen. Wanneer we de projector uitmeten halen we maximaal 250 ANSI lumen. Dat zet onmiddellijk een aantal stevige randvoorwaarden voor het gebruik. 

Bij verduistering mik je best maximaal op een 75 inch beeldformaat. Dat is nog goed, maar deze projector mikt op meer universeel gebruik. Bij wat omgevingslicht moet je echter op 55 inch of kleiner mikken om nog redelijk beeld te tonen, en dat lijkt ons echt vrij klein.

© PXimport

Met een contrast dat afhankelijk van de beeldmode varieert tussen 350 en 450:1 kan je bij verduistering heel leuke beelden op de muur zetten. Alleen erg donker beeldmateriaal komt moeilijk uit de verf. Aarzel ook niet om te experimenteren met de ‘contrastverbetering’. Die is te vermijden op een tv, maar op deze projector kan het voor wat extra impact zorgen. 

We kiezen de Film beeldmode en die blijkt uitstekend gekalibreerd te zijn. Een neutrale grijsschaal en accurate kleurweergave zorgen voor mooie, realistische beelden. In de instellingen vinden we geen optie om de weergave aan te passen in het geval de muur waarop je projecteert niet wit is. Samsung heeft wel een ‘Slimme Kalibratie’ feature, waarmee je met behulp van een selecte lijst smartphones de projector kunt kalibreren.

De projector ondersteunt ook HDR10 en HLG, maar heeft niet echt capaciteiten om die echte HDR-impact te leveren. Daarvoor ontbreekt het aan contrast, licht en kleurbereik. De Samsung werkt wel goed binnen zijn beperkingen, dus je kan wel HDR beeldmateriaal bekijken, maar het oogt toch eerder als gewoon SDR-beeld.

Ook een 36-graden-speaker

Van het lawaai van de koeling zal je over het algemeen geen last hebben. Het zachte geruis blijft netjes op de achtergrond. De 5W speaker zorgt bovendien voor krachtiger geluid dan we gevreesd hadden. Zelfs met het volume tot boven 80 blijft de speaker zijn werk doen zonder echt overduidelijke vervorming. En ook wanneer we wat techno door de speakers jagen (Witches van Angemi), blijft de klank een goede indruk nalaten. 

Samsung bestempeld The Freestyle als een 360° speaker en daar kunnen we het mee eens zijn. De klank is rondom de projector vrij uniform. Als je dat wilt, kan je de projector via bluetooth of ARC/eARC aan een externe speaker koppelen.

© PXimport

Samsung voorziet heel wat accessoires. Sommige daarvan hadden we graag standaard bijgeleverd gezien. Zoals de draagtas, of een van de gekleurde siliconen skins. Er is ook een batterij als accessoire beschikbaar, die klikt onderaan de projector zodat de cilindrische vorm bewaard blijft. 

Waarschijnlijk een van de leukste opties is een opzetstuk waarmee je de projector in een standaard E27 lamp-fitting kunt draaien. Ideaal als je al jaren op zoek bent naar een interactieve oplossing voor je boardgames.

Conclusie

The Freestyle ziet er geweldig uit, maar in de afwerking en designkeuzes zijn er toch wat zaken fout gelopen. Deze projector zou echt baat hebben bij meer licht. En een meer responsieve interface. De beugel waarmee hij op zijn voet staat laat toe om hem te draaien, maar mist soms de nodige grip om de projector op zijn plaats te houden.

We vinden het idee van The Freestyle zeker geslaagd. Opstellen verloopt over het algemeen supervlot. En we hebben er geen enkele moeite mee om deze projector op allerlei plaatsen te gebruiken. Hij levert ook erg goede beelden, als je wat verduistert, en zolang je geen donker beeldmateriaal bekijkt. 

Met de Smart Hub heb je toegang tot zo goed als alle belangrijke streamingdiensten. Ook de audio is puik, en dat is voor zo’n kleine projector een prima prestatie. De prijs vinden we helaas redelijk fors, daarvoor hadden we graag een extra accessoire gehad, de case of de batterij bijvoorbeeld.

7,0

ONS OORDEEL

Samsung The Freestyle

Pluspunten

Lichtgewicht

Eenvoudig en flexibel op te stellen

Hip design

Prima beeldkwaliteit

Puik Geluid

Minpunten

Iets te weinig lichtopbrengst

Interface reageert soms heel traag

Beugel slipt soms door naar een lagere positie

Batterij en draagtas optioneel

Conclusie

**Adviesprijs** € 999,- **Wat** Full HD draagbare DLP-projector **Opstelling** 1.920 x 1.080 (met pixelshifting), lichtopbrengst 550 LED-lumen, projectieverhouding 1,2 (100 inch diagonaal op 2,65 m) **Aansluitingen** 1x micro-HDMI (v1.4 ARC/eARC), 1x USB-c (power), Bluetooth, Airplay 2 **Lamp** LED lichtbron met 20.000 uur levensduur **Extra's** 5W 360° speaker, HDR10, HLG, WiFi ingebouwd, Tizen Smart Hub, DLNA-mediaspeler, 30dB **Afmetingen** 104 x 173 x 95 mm **Gewicht** 0,8 kg **Verbruik** 50 watt (max **Website** [www.samsung.com/nl](https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-s22/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000