© PXimport

Samsung gaat de strijd aan met Tesla

Computer accessoires

Geplaatst: 30 december 2018 - 04:11

Aangepast: 16 november 2022 - 09:39

Justin Doornekamp

Het dashboard van een Tesla is al vrij futuristisch, maar Samsung wil nog een stapje verder gaan. De Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant wil met zijn eigen entertainmentsysteem de automarkt gaan veroveren.

Samsung verraste vriend en vijand twee jaar geleden, toen het bedrijf Harman International Industries overnam voor een bedrag van maar liefst 8 miljard dollar. Het Amerikaanse Harman richt zich op de ontwikkeling en productie van diverse technologieën voor de automotive-industrie. Hoewel je Samsung wellicht vooral kent van de smartphones en de televisies, is het bedrijf door de overname van Harman nu een van de grootste spelers op het gebied van infotainmentsystemen in auto’s.

Digitale cockpit

Het plan van Samsung is om een ‘digitale cockpit’ te ontwerpen, waarmee de huidige autodashboards in één klap ouderwets worden. In feite komt het erop neer dat je auto van links naar rechts volledig is gevuld met schermen, waarmee je vrijwel alles in de auto naar je hand kunt zetten: van de temperatuur in de auto tot de temperatuur van je koelkast thuis. Surfen op het internet en films streamen behoren uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Samsung is druk bezig met de ontwikkeling van de digitale cockpit, maar volgens analisten kan het nog enkele jaren duren voordat we deze in auto’s terugzien. Consumenten en autofabrikanten moeten natuurlijk wel warmlopen voor het idee van een hightechdashboard.

Flinke investeringen

En dat blijft de vraag, al zal Samsung wel profiteren van de komst van het draadloze 5G-netwerk, waarmee snellere downloadsnelheden mogelijk moeten worden. Bovendien zal de opkomst van de zelfrijdende auto ervoor zorgen dat automobilisten een andere invulling gaan geven aan hun autorit. In augustus liet Samsung al weten 22 miljard dollar te zullen investeren in kunstmatige intelligentie en componenten voor de auto-industrie.

© CIDimport

Maar er is ook kritiek: zijn zoveel schermen in de auto wel veilig? Het gebruiken van je smartphone tijdens het autorijden is niet toegestaan, dus waarom zou je dan wel op de schermen van je dashboard mogen spelen? Hierin zal een balans gevonden moeten worden. Nu al worden de huidige entertainmentsystemen in auto’s in hun functies beperkt. Zo kun je in sommige auto’s tijdens het rijden wel eten bestellen, maar niet het menu van het desbetreffende restaurant bekijken en kun je via Spotify nummers beluisteren, maar liedjes kun je tijdens het rijden niet opzoeken.

Samsung bekend met Android

Wel heeft Samsung volgens analisten het voordeel dat Google met zijn Android-besturingssysteem een flinke slag slaat in de autowereld. Eerder werd bekend dat de auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi, die samen meer auto’s maken dan elk ander bedrijf ter wereld, kiest voor het besturingssysteem van Google in hun auto’s. En omdat de telefoons van Samsung al met Android werken, heeft het bedrijf al alle kennis in huis om applicaties en andere software voor auto’s te ontwikkelen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000