R.I.P. Firefox OS - Mozilla stopt met verkoop geflopte mobiele besturingssysteem

Mozilla stopt met de verkoop van Firefox OS, het alternatieve besturingssysteem voor mobiele telefoons. De ontwikkeling van het OS gaat nog wel door, maar er worden geen OEM-telefoons meer verkocht.

Dat laat Mozilla weten tijdens een ontwikkelaarsconferentie.

Concurrentie

Firefox OS begon in 2013 als tegenhanger van het dominerende iOS en Android. Het besturingssysteem moest geen concurrent worden, maar was voornamelijk een experiment om te kijken hoe een volledig op internet gebaseerd besturingssysteem het zou doen op de smartphonemarkt.

Het besturingssysteem werd echter amper gebruikt, en hoewel sommige fabrikanten als LG het op bepaalde toestellen aanbieden kreeg Firefox OS maar geen voet aan de grond. Firefox OS had nog het meeste marktaandeel in derdewereldlanden, waar het gratis besturingssysteem op spotgoedkope smartphones kon worden geleverd.

Lees ook dit achtergrond-artikel over de opkomst van Firefox OS.

Html5

Het grote verschil met Android en iOS is dat Firefox OS volledig op html5 gebaseerd is. Daardoor zou het voor webontwikkelaars makkelijk moeten zijn om apps voor het besturingssysteem te ontwikkelen, maar Firefox valt in hetzelfde gat als Windows Phone waarbij ontwikkelaars niets bouwen als er geen gebruikers zijn.

Ontwikkeling stopt niet

Hoewel het besturingssysteem op telefoons officieel gaat stoppen, gaat de ontwikkeling nog steeds door. Firefox OS wordt onder andere nog gebruikt op televisies (zoals die van Panasonic), maar het besturingssysteem kan ook nog steeds op bepaalde telefoons worden geïnstalleerd voor wie daar interesse in heeft.

Nieuwe strategie

Het stoppen met Firefox OS is onderdeel van een nieuwe strategie van ontwikkelaar Mozilla. Dat wil zich meer gaan richten op 'de basis-producten' zoals browser Firefox. Mede daardoor werd vorige week al besloten email-programma Thunderbird af te stoten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000