Hands-on: Samsungs Tab S Pro is een fijne Windows 10-tablet - sorry, laptop

Als Microsoft in ieder geval één ding goed heeft gedaan is het wel dat het bedrijf gezorgd heeft voor de opkomst van de tablet/laptop. Met de Surface Pro-serie heeft het de toon gezet voor premium-apparaten waar nu allerlei andere fabrikanten op meeliften. Samsung is er daar éénvan, met de Galaxy Tab Pro S - tegelijk ook het eerste Windows 10-model van de fabrikant. We mochten er even mee aan de slag tijdens de MWC-beurs in Barcelona.

De Tab S komt je misschien bekend voor: Het was anderhalf jaar geleden de premium Samsung-tablet die op Android draaide, en een prima apparaat met een hoge prijs. Nu heeft Samsung de Tab S Pro gemaakt, in essentie hetzelfde apparaat maar dan met Windows 10. Dat maakt het wederom niet geringe prijskaartje ineens een stuk aantrekkelijker.
 

Niet nieuw

De Tab S Pro is niet nieuw. Samsung kondigde het apparaat al een maand geleden aan, maar dit is de eerste keer dat we ook echt met het model aan de gang konden.
 

Laptop > tablet

Windows 10 maakt van een apparaat als de Tab direct een laptop die ook als tablet te gebruiken is, in plaats van andersom het geval is wanneer je Android draait. Dat is ook aan de Tab S Pro te merken, die met een (optioneel) toetsenbord een geheel maakt.


 

Zelfde model

Het apparaat zelf is niet heel veel anders dan de Galaxy Tab S van vorig jaar, al zit er aan de binnenkant natuurlijk een stevigere processor en meer werkgeheugen. We konden maar kort aan de slag met het apparaat dus konden we niet direct zien of de cpu echt krachtiger was, maar snel is de Tab S aanvankelijk wel.
 

Toetsenbord

De Tab S Pro wordt meegeleverd met een toetsenbord dat in de hoes is verwerkt. Dat tikt lekker; je krijgt veel feedback voor relatief dunne toetsen, en aan de onderkant zit een handige trackpad waarmee je niet alleen maar het touchscreen van het apparaat hoeft te gebruiken.

Het is dan weer wel jammer dat die hoes maar in één hoek te zetten is, wat 'em als schootapparaat wat minder handig maakt.

Vertrouwd Windows 10

Over Windows 10 als besturingssysteem hebben we niet zoveel meer te zeggen. Het OS is al sinds juli vorig jaar uit, en ook op de Tab Pro S is Windows 10 hetzelfde als we dat gewend zijn. Een fijn desktop-model dus, met een optionele tablet-modus voor wanneer je het apparaat loskoppelt. Of het apparaat een waardige concurrent is van de Surface Pro moeten we nog maar even afwachten. Er zitten wel erg weinig aansluitingen op het apparaat, wat echt goed multitasken lastig maakt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000