Review: Harmony Smart Control

Computer accessoires

Geplaatst: 9 juli 2013 - 07:38

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Redactie

Bij de eerder besproken Logitech Harmony Ultimate was mijn collega onaangenaam verrast door het hoge prijskaartje. Het is daarentegen wel de beste universele afstandsbediening van dit moment. Ik ging de afgelopen dagen dan ook met hoge verwachtingen aan de slag met Logitech’s Harmony Smart Control; het 150 euro goedkopere broertje van de Ultimate. Zou deze eenvoudige set de dure Ultimate overbodig kunnen maken?

Design

De Smart Control Hub is identiek aan de Hub van de Ultimate (review). Een glanzende zwarte rechthoek, met twee poorten aan de achterkant voor het aansluiten van infrarood blasters. Verder zit er nog een micro-usb-poort op voor voeding en synchronisatie met de computer en een kleine reset-knop. Het enige grote hardware verschil tussen de Ultimate en de Smart Control blijkt een onderdeel van de afstandsbediening te zijn. Bij de Smart Control ontbreekt namelijk een geïntegreerd touchscreen.

De zwarte Hub is onopvallend weg te stoppen in je mediakast.

Installatie

De installatie van de Hub via de computer was zeer eenvoudig. Het enige wat je van je apparaten nodig hebt zijn de serienummers. Het vinden van de handleidingen met daarop de serienummers (die vaak al jaren onaangeraakt onderin de kast liggen) duurde bij mij even. Het is dan misschien ook handiger om gewoon even achterop de apparaten zelf te kijken. Het invoeren van de gegevens op de computer duurde gelukkig maar enkele seconden en de apparaten werden allemaal direct herkend. Wat misschien ook niet zo gek is als je je bedenkt dat de database uit ruim 225.000 apparaten bestaat.

Gebruik

Net als bij de Harmony Ultimate zet de meegeleverde Harmony Hub wifi-signalen van je smartphone om in infrarood- en Bluetooth-opdrachten. Je kan er dus ook je Apple TV en bepaalde gameconsoles mee besturen. Naast het ontbreken van het touchscreen, zijn bij de meegeleverde afstandsbediening van de Smart Control gelukkig wel alle gangbare knoppen aanwezig en is er een numeriek toetsenbord toegevoegd.

De fysieke afstandbediening is alleen nodig wanneer je even geen smartphone voor handen hebt.

Ook nieuw zijn de drie knoppen gemarkeerd met een muziek-, tv- en film-icoontje. Elke knop heeft twee verschillende activeringsniveaus (tikken of ingedrukt houden), die kunnen worden geprogrammeerd om verschillende activiteiten te activeren. Zo kan je met één druk op de knop opdracht geven om bijvoorbeeld tv te kijken, een film te kijken of een game te spelen, waarbij de Smart Control alle benodigde apparaten en de tv (indien nodig) op het juiste kanaal zet.

De Harmony-app

De Harmony-app is gratis te downloaden in de App Store en Google’s Play Store, en laat je de Hub bedienen zonder de afstandsbediening nodig te hebben. De setup verloopt snel en er komen geen usb-kabels of extra downloads aan te pas. Aangezien ik de activiteiten al had geprogrammeerd op de computer, verschenen deze direct op m’n iPhone en kon ik hem nu als volwaardige afstandsbediening gebruiken. De interface van de iOS-app ziet er goed uit. De applicatie maakt gebruik van een combinatie van traditionele knoppen en gebaren om je apparaten te besturen.

Met de app tover je je smartphone om tot volwaardige afstandsbediening.

Het scrollen door de verschillende tabbladen gaat echter nog niet heel erg vloeiend en heeft soms ietwat vertraging. Dit is hopelijk te verhelpen met een update van de app. Ook wil het nog wel eens gebeuren dat - wanneer ik wissel van de ‘Apple TV kijken’-activiteit die aangesloten staat op hdmi 2 naar de ‘TV kijken’-activiteit - de Harmony niet naar de hdmi 3-uitgang springt terwijl ik dit wel heb ingesteld. Vervolgens moet ik dus alle apparaten weer uitzetten om ze daarna weer aan te zetten met de app. Dit overkwam mij tijdens de testperiode zo’n twee op de vijf keren dat ik wisselde tussen activiteiten.

Conclusie

De Harmony Smart Control kost 129 euro, en is dus aanzienlijk schappelijker geprijsd dan de Harmony Ultimate. De extra’s die de Ultimate biedt (zoals een touchscreen, oplaadstation en verlichte knoppen) zijn eigenlijk overbodig als je een smartphone met de Harmony-app kunt gebruiken. De applicatie is echter nog niet helemaal vrij van bugs. Daarnaast is het ook jammer dat er maar één infrarood-blaster wordt meegeleverd, waardoor je misschien niet alle vakken van je afgesloten mediakast kunt bedienen. Toch blijkt de Smart Control een prima alles-in-een-oplossing, en haal je deze set in huis dan kan de mand met afstandsbedieningen voor de tv, Blu-ray-speler en geluidinstallatie eindelijk echt naar zolder.

Logitech Harmony Smart Control

Prijs 129 euro

Pc voor setup Windows XP, 7, 8 en Mac OS X 10.4.8 of later

Wifi 802.11 b/g/n

Garantie 2 jaar

App iPad, iPhone, iPod touch (met iOS 5.0 of later) en Android (2.3 of later)

In de doos Afstandsbediening, Harmony Hub, IR blaster, usb-kabel

Pluspunten

Alles-in-een-oplossing

Enorme database apparaten

Eenvoudige installatie

Activiteiten met één druk op de knop

Smartphone als afstandsbediening

Prijs

Minpunten

Harmony-app werkt niet altijd soepel

Schakelen tussen activiteiten niet vlekkeloos

Slechts één IR-blaster

SCORE: 7/10

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000