Funcl W1 en AI: goed(kop)e AirPods-alternatieven

© PXimport

Funcl W1 en AI: goed(kop)e AirPods-alternatieven

Geplaatst: 20 december 2018 - 15:32

Aangepast: 14 december 2022 - 13:35

Rens Blom

De Apple AirPods horen bij de beste draadloze oordopjes die je kan kopen, maar zijn met 169 euro niet goedkoop. De W1- en AI-oordopjes van het Chinese Funcl zijn veel voordeliger en bieden op papier dezelfde features. Zijn de Funcl W1 en Funcl AI oordopjes ook echt zo goed?

Grote kans dat je nog nooit gehoord hebt van Funcl. Wij ook niet, toen het bedrijf ons mailde met de vraag of we de nieuwe draadloze W1- en AI-oordopjes wilden testen. Funcl blijkt een jong, Chinees audiobedrijf te zijn dat samenwerkt met het meer bekende Crazybaby, eveneens een audiomerk.

De W1- en AI-oordopjes zijn een maand verkocht via crowdfundingsplatform Indiegogo, wat Funcl bijna 800 duizend dollar opleverde. Vanaf volgende maand kunnen Nederlanders de oordopjes kopen via amazon.de, de Duitse tak van Amazon die iDeal ondersteunt en pakketjes binnen enkele dagen thuisbezorgt. Om die reden hebben we de Funcl-oortjes getest: ze zijn binnenkort eenvoudig aan te schaffen, in tegenstelling tot de meeste Chinese AirPods-alternatieven.

Hoe duur de W1 en AI worden, is nog niet helemaal duidelijk. Een woordvoerder van Funcl laat desgevraagd weten dat de W1 waarschijnlijk zo’n 26 euro gaat kosten en de AI rond de 52 euro. Ik heb beide oordopjes een maand gebruikt en ben positief verrast.

Media has no description

© PXimport

Plastic oplaaddoosje

De dopjes worden geleverd in een plastic doosje dat ook dient als oplader. De plastic doosjes voelen wat goedkoop aan en zijn gevoelig voor vingerafdrukken. Ik twijfel ook aan de duurzaamheid van het magnetische scharnier, al werkt het systeem vooralsnog goed. Je laadt de doosjes op met een (meegeleverde) micro-usb-kabel. Als het rode lampje na ongeveer een uur verspringt naar wit, is de accu weer vol.

Compact ontwerp met touch-bediening

De Funcl W1-dopjes zijn erg compact en wegen evenveel als de AirPods (4 gram per oordopje). De AI-oordopjes zijn zwaarder en qua lengte vergelijkbaar met Apples oordopjes. Beide soorten oordopjes zitten fijn in mijn oren en komen met andere formaten tips. Tijdens hardloopsessies, wandelingen met de hond en het fietsen blijven ze goed in mijn oren zitten.

Dankzij de IPX5-certificering zijn de dopjes bestand tegen zweet en lichte regen. De W1 en AI hebben aanraakgevoelige zijkanten. Tik twee keer op de linkerzijkant en je roept – afhankelijk van je toestel –de Google Assistent of Siri op. Funcl werkt ook aan Amazon Alexa-ondersteuning. Tik je één keer op de rechterzijkant dan pauzeert de muziek. Tweemaal tikken en je gaat naar het volgende nummer. Drie keer? Het huidige nummer begint opnieuw. De touch-bediening gaat meestal prima, al werkt het op de AirPods accurater en sneller. De (Nederlandse) spraakbesturing via Google Assistent werkt naar behoren en is een leuke feature die (nog) maar weinig te vinden is op draadloze oordopjes.

Media has no description

© PXimport

Bluetooth 5.0

Beide Funcl-oordopjes ondersteunen bluetooth 5.0, de nieuwste versie met verschillende verbeteringen ten opzichte van 4.2. De iets oudere AirPods en veel goedkopere oordopjes gebruiken versie 4.2. De Funcl-oordopjes voor het eerst verbinden met mijn smartphone was een fluitje van een cent. Wanneer ik ze vervolgens uit het doosje haal, maken ze binnen twee seconden automatisch verbinding met het laatst gebruikte apparaat. Deze handige feature is goed afgekeken van de AirPods.

De verbinding van de AI-oordopjes met mijn (bluetooth 5.0)-smartphone is stabiel en valt bijna nooit weg. Ik denk dat het drie keer is gebeurd in een maand tijd. Bij de W1 valt de verbinding – met alleen het rechterdopje – vaker weg, zo’n vier keer per dag. Binnen twee seconden wordt de verbinding hersteld, maar het is irritant. Vooral omdat het me onduidelijk is waarom het gebeurt.

Geluidskwaliteit

De W1-oordopjes ondersteunen SBC en AAC, de AI werkt ook met aptX. Deze geluidsstandaard maakt muziek in een hogere kwaliteit mogelijk, mits je apparaat en de betreffende muziek ook aptX ondersteunen. Beide Funcl-oordopjes produceren goed geluid, al klinkt hi-res-audio inderdaad mooier op de AI dan op de W1. Natuurlijk moet je de oordopjes niet vergelijken met een goede on- of over-ear-koptelefoon, want daar kunnen ze niet tegenop. Maar wie de dopjes – net als ik – gebruikt in het OV, tijdens het sporten of op de fiets, zal tevreden zijn met de geluidskwaliteit. Fijn is dat de oordopjes lekker hard kunnen (waar je uiteraard voorzichtig mee moet zijn) én dat de ingebouwde microfoons van goede kwaliteit zijn. Ik heb de afgelopen weken zonder problemen heel wat telefoongesprekken gevoerd met beide Funcl-dopjes. Zoals bij alle (draadloze) oordopjes geldt wel dat je beter niet kan telefoneren in de wind, want dan hoor je alleen ruis.

Funcl claimt dat de AI-oordopjes noise cancelling (geluidsonderdrukking) hebben, maar hier durf ik geen harde uitspraak over te doen. In vergelijking met de W1 en de AirPods merk ik namelijk weinig tot geen verschil. De Funcl-dopjes houden weinig omgevingsgeluid tegen en dat merk je bijvoorbeeld in het OV en het vliegtuig. Als je het volume opschroeft, hoor je minder andere geluiden, maar ideaal is het niet.

Media has no description

© PXimport

De AI-oordopjes hebben volgens Funcl een audiovertraging van 60ms. Bij de vertragingstijd geldt: hoe lager, hoe sneller het geluid van je toestel je oordopjes bereikt. Bij het kijken van een film of serie wil je een zo laag mogelijke vertragingstijd om te voorkomen dat het geluid merkbaar achterloopt op het beeld. De AI-dopjes presteren prima op dit vlak en zijn zeker geschikt om video’s mee te kijken. De W1-oordopjes hebben een vertragingstijd van 150ms, vergelijkbaar met de Apple AirPods. Dat is dus minder goed, maar ook deze oordopjes zijn net als de AirPods bruikbaar om je favoriete serie in te halen.

Accuduur

De accuduur van draadloze oordopjes is een interessant en belangrijk punt. Als je langere tijd wandelt, fietst of in het OV zit, is het ronduit balen als je oordopjes er opeens mee stoppen omdat de accu leeg is. Volgens Funcl gaan de W1 4,5 uur mee en kan het doosje de oordopjes drie keer opladen. De AI-oordopjes, die groter zijn én een groter oplaaddoosje hebben, moeten langer meegaan. De fabrikant claimt tot 6,5 muziek afspelen en drie keer volledig opladen via het doosje, waarmee het totaal op 24 uur zou uitkomen. Vier keer 6,5 is echter 26 uur, dus hier bestaat wat onduidelijkheid over.

De praktijk is gelukkig duidelijker: beide oordopjes gaan zonder problemen urenlang mee. Ik heb ze in de afgelopen weken niet langer dan drie uur achter elkaar gedragen, maar dat lukt in ieder geval. Berg je ze op in het doosje dan laden ze direct op. Hierdoor heb ik eigenlijk nooit met lege dopjes gezeten. Is het doosje bijna leeg, dan laad je hem in een uur volledig op. Het systeem is vergelijkbaar met de AirPods en ik vind het ideaal.

Conclusie

De Funcl W1 en AI zijn draadloze oordopjes waar verrassend weinig op aan valt te merken. Ze zitten fijn, zijn te bedienen met gebaren, ondersteunen je favoriete spraakassistent en klinken aardig. Bovendien bieden ze een goede accuduur en een – wat fragiel – oplaaddoosje dat extra oplaadbeurten garandeert. Grote verrassing is de prijs: zo’n 26 euro voor de W1 en 52 voor de AI. Voor dat geld zijn ze het proberen waard, al helemaal omdat ze in de praktijk goed bevallen.

9,0

Ons oordeel

Funcl W1 en Funcl AI

Pluspunten

Compact ontwerp met touch-bediening

Lange accuduur

Goede geluidskwaliteit (zeker de AI)

Bluetooth 5.0

Spotgoedkoop

Minpunten

W1 heeft verbindingsproblemen

Fragiele oplaaddoosjes

Conclusie

**Prijs** waarschijnlijk rond de €26 (W1) en €52 (AI),- **Kleuren** zwart en wit **Accuduur volgens Funcl** 4,5 uur (W1) en 6,5 uur (AI) **Connectiviteit** Bluetooth 5.0 **Website** [www.funcl.com](https://funcl.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten