Review: De OnePlus 3 heeft opnieuw topspecificaties voor een midrange-prijs

De OnePlus One was twee jaar geleden de telefoon met de beste prijs-kwaliteitsverhouding die je kon kopen. De topspecificaties, voor de helft van wat je voor andere toestellen betaalde maakten het toestel erg populair. Inmiddels is OnePlus volwassen geworden. Het rare 'invite'-model is geschrapt, en de OnePlus 3 ziet er een stuk strakker uit dan zijn voorgangers. We gingen ermee aan de slag om te kijken of het toestel zijn hoge verwachtingen weer waar kan maken.

Strak uiterlijk

OnePlus is niet alleen als bedrijf volwassen geworden, maar ook de telefoon krijgt een steeds professionelere uitstraling. Het bedrijf is bijvoorbeeld afgestapt van het bekende 'sandstone', de gezandstraalde achterkant die op de OnePlus One en de OnePlus 2 zat - al is het wel mogelijk om voor € 19,99 een hoesje te kopen voor op de achterkant. Ook de broze glazen (en spiegelgladde) achterkant van de OnePlus X zit niet op deze telefoon: In plaats daarvan is de OnePlus 3 van een robuust maar misschien wat saai metaal.

Door de afronding aan de zijden ligt het toestel veel prettiger in de hand dan de hoekige zijkanten van de OnePlus One en 2, al is ook dit toestel nog best glad. Opvallend is de camera, die op de OnePlus 3 vrij groot is, en uitsteekt uit het model.

Onderkant
De 3,5 mm-aansluiting zit aan de onderkant van het toestel, naast de usb-C-aansluiting en een enkele speaker - en stiekem zijn we blij dat OnePlus niet de moeite heeft genomen om een stereospeaker te gebruiken waar je in de praktijk toch niets aan hebt.

Let aan de onderkant ook op de twee schroefjes die er prominent zitten, en die wat uit te toon lijken te vallen op het toestel. Dat is een goed teken van hoe OnePlus dit keer ook beter denkt aan de modders: Wie zijn telefoon wil openmaken, kan dat nog steeds, ook al is de batterij niet direct vervangbaar.

Extra schuifje
Aan de zijkant van het toestel vind je naast de volumeknoppen ook een opvallende extra knop die je misschien nog kent van de OnePlus 2: Een volume-slider met 3 standen waarmee je je Android-notificaties aan, uit, of in prioriteitsmodus kunt zetten. Het besturingssysteem van de OP3 zorgt er dit keer voor dat je dat niet meer softwarematig kan regelen, dus heb je deze knop ook echt nodig om je volume uit te zetten.



Knoppen onderop
Onderaan het scherm zit een homeknop, die je niet in kunt drukken maar waar wel een vingerafdrukscanner in zit. Aan de zijkanten daarvan zitten aanraakknoppen om terug te gaan naar het vorige scherm en om de app-switcher op te roepen. Die zijn in het besturingssysteem om te draaien en kunnen ook op het scherm worden weergegeven als je dat liever hebt.

De OnePlus 3 is niet noemenswaardig mooi en valt een stuk minder op dat de gedurfde OnePlus One, maar dat is niet persé slecht. Het toestel is chique, voelt premium aan en ziet er stevig uit, en dat is minstens zo belangrijk.
 

Andere toevoegingen

Het toestel toestel heeft dit keer een dual-sim-slot, een functie die in Europa niet erg populair is maar vooral bij Aziaten gretig aftrek vindt. De telefoon is dit keer eindelijk te gebruiken op álle Europese LTE-frequenties, zodat je altijd 4G kunt gebruiken zonder dat het uitmaakt welke provider je hebt. Geen micro-sd
De dual-sim-tray is helaas niet te gebruiken met een micro-sd-kaart, wat je bij andere toestellen nog wel eens ziet. Bovendien is de OnePlus 3 slechts in één variant te krijgen: Die met 64 GB. OnePlus zegt dat bijna niemand de 16 GB-versies van eerdere toestellen

Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner aan de onderkant van de telefoon verdient overigens ook lof. Die is namelijk razendsnel en accuraat, waarmee je de telefoon makkelijk kunt ontgrendelen. Dat gaat zelfs een fractie van een seconde sneller dan bij bijvoorbeeld de Huawei P9, al is het verschil niet significant.

Usb-C
Aan de onderkant van het toestel zit een usb-C-aansluiting. Die is helaas nog steeds 2.0, maar dat merk je alleen bij het kopiëren van bestanden naar je computer. Usb-C heeft weliswaar de toekomst, maar let er op dat nog bijna niemand op dit moment een goede kabel bij zich heeft en dat je die dus praktisch overal mee naartoe moet slepen.

Scherm

De OnePlus 3 heeft net als de vorige versies een scherm van 5,5", in tegenstelling tot geruchten die op een 5,2"-scherm leken te wijzen. 5,5" is behoorlijk groot, en hoewel de schermgrootte nog steeds populair is zijn er ook steeds meer kopers die liever een kleiner scherm willen.

Resolutie
Het scherm heeft een full-hd-resolutie, en dat is toch een beetje weinig. Zeker als je kijkt naar hoe OnePlus inzet op virtual reality (met een lancering in een eigen VR-app, en het uitbrengen van de Loop VR-headset) is een resolutie van 1920 x 1080 simpelweg niet goed genoeg. Met een 2K-resolutie had het toestel iets beter kunnen concurreren met high-end-tegenstanders, maar de mindere resolutie is gezien de lage prijs van het toestel vergefelijk én wordt deels goedgemaakt door het amoled-display van de telefoon.

Met het amoled-scherm worden zwarte pixels veel scherper weergegeven, wat je zeker met een goede helderheid erg goed ziet. De kleuren lijken daarmee van je scherm af te spatten, en het display ziet er levendig en gedetailleerd uit.

Gorilla Glass
Het scherm is van Gorilla Glass 4 gemaakt, een extra stevige laag die beter moet beschermen tegen krassen, al zagen we al kort na de testperiode een lelijk krasje op het scherm zitten - al kan het zomaar zijn dat we 'em in een onoplettend moment bij onze sleutels in onze zak hebben gedaan...
 

Snelle processor en overdreven werkgeheugen

6 GB RAM is zwaar overdreven, maar het werkt wel

De OnePlus 3 maakt gebruik van een Snapdragon 820-processor, en daar is weinig noemenswaardigs over te vertellen. De cpu presteert niet sneller of trager dan de meeste andere telefoons die deze processor ook gebruiken, al is het goed te melden dat de 820 wel één van de meestgebruikte processors in premium telefoons is. De problemen met oververhitting die vorig jaar tijdelijk ontstonden bij de Snapdragon 810 (onder andere in de OnePlus 2) zijn hier niet meer aan de orde - zelfs tijdens het draaien van zware applicaties valt het met de hitte van het toestel goed mee.

De Snapdragon 820 is één van de beste keuzes die OnePlus voor de 3 had kunnen maken. Hij is razendsnel, werkt zonder lag, en kan de diepe amoled-kleuren van het scherm makkelijk aan zonder verhitting of vertraging.

Overdreven groot RAM
Een erg opvallende feature is dat de OnePlus 3 niet minder dan 6 GB aan RAM aan boord heeft, een absurd hoog aantal gigabytes voor een smartphone. Die 6 GB is een raar verhaal. OnePlus kondigde het al vroeg aan en pronkt er graag mee, want het is het grootste werkgeheugen in welke smartphone van dit moment dan ook. In de praktijk heb je er echter helemaal niets aan. Sterker nog, tijdens het benchmarken ontdekten verschillende testers dat er maximaal 4 GB worden gebruikt - precies zoveel als premium telefoons van dit moment gebruiken. Het antwoord van OnePlus-oprichter Carl Pei verduidelijkte de situatie niet echt:

.

-


Een "andere manier van RAM-gebruik" zou ervoor moeten zorgen dat "de accu langer meegaat", maar hoe dat precies zit lijkt niemand echt te snappen - misschien zelfs OnePlus zelf ook niet. 6 GB aan RAM lijkt dan ook vooral een marketing-truc te zijn, iets waar we het bedrijf inmiddels ook wel een beetje van kennen.

Onnodig, maar genoeg
Je kunt via omwegen, door je telefoon te rooten, wel gebruik maken van alle 6 gigabytes, maar dat is een omslachtig proces. Zelfs als je dat lukt, kun je je nog afvragen wat je echt aan zoveel werkgeheugen hebt.

Camera

OnePlus zegt extra aandacht te hebben besteed aan de camera van het toestel, maar net als bij eerdere OnePlus-toestellen zie je dat het resultaat van de lens flink kan verschillen. In normaal licht maakt de OnePlus 3 prima foto's, al zie je bij het inzoomen wel een stuk korreliger beeld.


De OP3 maakt gebruik van fasedetectiefocus in plaats van laserfocus, en dat zorgt zeker bij donkere omgevingen voor lelijker beeld. In het donker kun je met de OP3 geen heel goede foto's maken, en dat is toch een beetje jammer.

Betere app
Wel zijn er een aantal dingen verbeterd aan de camera. Dat begint al bij de camera-app, die nu veel meer opties heeft zoals het handmatig instellen van de sluitertijd en de belichting. Ook is de focus-snelheid veel sneller en start de camera-app een stuk sneller op. Opvallend is wel dat alternatieve camera-apps een verbazingwekkend mindere kwaliteit foto's maken, dus je zit nog het beste bij de originele camera-applicatie.

HD(R)
De camera kan HDR-foto's maken en heeft daarnaast een gewone HD-modus, waarmee de foto extra wordt verscherpt, maar dat levert lang niet altijd mooier beeld op. Sterker op, bij bewegend beeld zie je juist in de HD-modus waziger beeld. Het is met de camera ook mogelijk foto's in .RAW op te slaan.

Slechte video
Bij het maken van videobeelden slaat de OP3 vaak wel de plank mis. Het is mogelijk 4K-beelden te maken in 30 fps, maar daar treedt vaak compressie bij op en beelden zijn vaak niet zo stabiel.

Voor de meeste foto's is de camera-app ruim voldoende, maar als je echt serieus wilt fotograferen met je telefoon zijn er veel alternatieven met een veel betere camera (die dan weer wel vaak veel duurder zijn).
 

Batterij

De accuduur is niet goed, maar Dash Charge maakt veel goed

De accuduur van de OnePlus 3 is zonder twijfel het zwakste punt van de telefoon. Hoewel het toestel een degelijke 3,000 mAh heeft (net zoveel als Samsungs Galaxy S7 en LG's G5) gaat de batterij een stuk minder lang mee. Mogelijk heeft dat te maken met het zwartere scherm, of misschien heeft OnePlus zijn eigen RAM-gebruik toch niet helemaal onder controle, maar je haalt er bij normaal gebruik net een dag mee, gemiddeld veel minder lang dan andere toestellen.

Snel laden
Dat zou voor ons makkelijk een breekpunt geweest zijn, ware het niet dat de OnePlus 3 ook absurd snel oplaadt. Dat gebeurt met 'Dash Charge', OnePlus' zelf-ontwikkelde versie van het bekende Quick Charge. Met Dash Charge laad je de telefoon in een half uur op naar 60%, wat weer meer dan genoeg is om de rest van de dag mee te doen. De batterij wordt naar 100% opgeladen in anderhalf uur.

Dash Charge
Dash Charge is een bijzonder fijne functie van de telefoon, zeker als je halverwege de dag nog even snel wat extra juice in je telefoon wil pompen. Het heeft echter ook een groot nadeel: Je moet er een specifieke oplader van OnePlus voor hebben. De technologie om snel op te laden werkt namelijk door de hitte in de oplader te verwerken in plaats van in de telefoon. Helaas heb je ook te maken met een door OnePlus zelf ontwikkelde technologie, en niet het meer universele Quick Charge 3.0 dat op meerdere telefoons werkt. Wil je dus snel opladen, dan moet je de charger gebruiken die OnePlus meelevert met de telefoon, en die dus overal mee naartoe slepen.

Overigens kun je met andere laders wel gewoon de telefoon opladen; dat gaat dan alleen op 'normale' snelheid. OnePlus verkoopt extra chargers (inclusief laders voor in de auto) in zijn winkel, maar die zijn vrij prijzig.

Let daarnaast op dat je ook een usb-C-kabel moet hebben. Dat hoeft niet specifiek die van OnePlus te zijn, maar usb-C is nog niet zo universeel verkrijgbaar dat iedereen er één heeft liggen. Even een kabel van een collega lenen is dus lastig.
 

Software

De OnePlus 3 draait op Android 6.0 (Marshmallow), en net als de OnePlus 2 heeft het bedrijf een eigen besturingssysteem ontwikkeld. Wie de OnePlus One met CyanogenMod gewend was, ziet weinig verschil met het nieuwe besturingssysteem: OxygenOS. Dat kun je het beste beschrijven als 'kaal stock-Android met een aantal nieuwe features', en dat is een goede ontwikkeling. Waar veel fabrikanten hun besturingssystemen volgooien met onnodige apps en bloatware, kiest OnePlus voor de meest minimalistische versie van Android. Daarop staan alleen een aantal Google-apps, maar verder niets.

Dit zijn er enige apps op de OnePlus 3. Optimaliseren
Wel heeft het besturingssysteem, net als CyanogenMod, een overdaad aan optimalisatiemogelijkheden waarmee je iedere pixel van je besturingssysteem kunt aanpassen en tweaken. Dat is het beste van twee werelden: Je hebt een kale (en daarmee snellere) telefoon, maar ook de vrijheid om daarmee te doen wat je wilt.

Shelf
De meest in het oog springende optie is de 'Shelf', een nieuw scherm dat links van je homescherm staat. Dat is een soort centrale hub waar je je meestgebruikte apps ziet, waar je favoriete contacten en het weerbericht kunt zien, en waar je een aantal widgets kunt plaatsen.

Bootloader De OnePlus One stond bekend als een telefoon voor knutselaars. Het was relatief makkelijk er software voor te ontwikkelen, wat ook gebeurde met ROMs als CyanogenMod. Fans van het eerste model mogen dan ook blij zijn dat de OnePlus 3 uit zichzelf al een eigen, unlockbare bootloader heeft waarmee je custom roms kunt installeren of het apparaat kunt rooten. Inmiddels is het ook al mogelijk om CyanogenMod 13 (op basis van Android M) op het toestel te zetten, en heeft Team Win Recovery Project zijn eigen TWRP-bootloader aangepast aan de OP3.

Updates
Het nadeel van een besturingssysteem van OnePlus zelf is dat je van het bedrijf afhankelijk bent wat betreft updates. Met CyangenMod kun je makkelijker regelen wanneer je updates krijgt. OnePlus is een nog jong bedrijf, dat nu al veel kritiek krijgt op het uitbrengen van updates voor oudere modellen telefoons. Inmiddels is de eerste OTA-update voor de OP3 al binnen, die betere sRGB-waarden in het beeldscherm moet tonen, maar het moeilijk in te schatten hoe de ondersteuning voor zulke 'extratjes' over 2 of zelfs 3 jaar is.
 

In de 'Shelf' kun je aantekeningen en widgets kwijtIn het menu is zowat alles aan te passen

OnePlus

OnePlus is als bedrijf een stuk volwassener geworden. Waar het vroeger nog op goedkope marketingtrucjes moest rekenen om het product te verkopen, is de OnePlus 3 'gewoon' te koop als toestel. Dat is een verademing in vergelijking met het verkoopproces van de vorige toestellen. Die kon je alleen met een invite kopen, die welhaast onmogelijk te krijgen waren.

Levering
De OnePlus 3 is gewoon vanaf de website van OnePlus te koop, zonder uitnodiging. Opvallend is ook dat je geen verzendkosten hoeft te betalen (dat was bij vorige toestellen nog rond de € 25,-), al heb je de optie om 'express delivery' te kiezen voor € 7,- extra. Daarmee zou het toestel wat eerder in huis moeten zijn, maar op onder andere de forums van OnePlus en Reddit is te lezen dat het maar weinig uit maakt welke bestelmethode je kiest. Soms heb je geluk en komt het toestel na een paar dagen al binnen, soms heb je pech en wacht je twee weken.

Let overigens wel op dat het garantieproces van OnePlus niet altijd even soepel verloopt. Aangezien je het toestel van het bedrijf zelf koopt, ben je ook afhankelijk van de houtje-touwtje-klantenservice van de Chinezen, en die levert vaak vage antwoorden en slechte retourprocessen op.
 

Specificaties

Afmetingen152,7 x 74,7 x 7,4 mm 158 gram  Scherm5,5" 1920 x 1080 pixels Amoled Corning Gorilla Glass 4  ProcessorQualComm Snapdragon 820 2,2 GHz  GPUAdrena 5320  RAM6 GB  Accu3,000 mAh Niet verwijderbaar  Camera16 megapixels (achter) f/2.0 Gezichtsherkenning, fasedetectie, HD, HDR 8 megapixels (voor)Video2160p @ 30 fps 720p @ 120 fps  BesturingssysteemAndroid 6.0 Marshmallow OxygenOS Unlockable bootlader  OverigVingerafdrukscanner NFC Usb-C 2.0 Dual sim Geen micro-sd  Opslagruimte64 GB  Prijs€ 399,- Geen verzendkosten


Conclusie

De OnePlus 3 is zeker niet perfect, maar we durven wel te zeggen dat er geen enkele telefoon is die op dit moment een betere prijs-kwaliteitsverhouding biedt. Voor slechts € 400,- krijg je een toptoestel die een aantal concessies doet over twee keer zo dure concurrenten, maar waar je in de praktijk maar weinig last van hebt. Bovendien compenseren andere features dat ruimschoots. Ja, het scherm heeft een lagere resolutie, maar het amoled-display laat je dat snel vergeten. Ja, de accu gaat wat snel snel leeg, maar met Dash Charge zit hij zo weer vol. En nee, de camera is niet zo perfect als de Galaxy S7, maar staat toch zijn mannetje.

Daar staat tegenover dat je een stevig toestel krijgt, met een chique uitstraling, een helder en kleurrijk display, een snelle vingerafdrukscanner, een redelijke camera, een razendsnelle processor, en een heerlijk besturingssysteem. Daarmee staat de OnePlus 3 prima zijn mannetje tegenover concurrenten zoals die van Samsung, LG of HTC, maar voor de helft van de prijs.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten