Review: De iPhone SE is een onopvallende telefoon met opvallend goede prestaties

We willen geen grote smartphones meer. In een paar jaar tijd zijn we van kleine handzame mobiele telefoons naar phablets van 5,5" gegaan, maar daar beginnen we collectief weer vanaf te stappen. Tenminste, als we de populariteit van de iPhone SE aanhouden. De nieuwe, kleine telefoon van het bedrijf meet namelijk maar 4", maar heeft wel high-end-specificaties. Werkt dat een beetje? We gingen aan de slag met de iPhone SE.

Het gaat niet om de grootte...

Apple spreekt met de iPhone SE een markt aan die maar op weinig andere plekken terecht kan. De trend in smartphoneland is tegenwoordig namelijk dat alles maar groter moet. Modellen als de Samsung Galaxy S6 en S7 zijn met hun 5,5" veel groter, net als toptoestellen van LG of Huawei. Wil je een kleiner toestel, dan kom je eigenlijk alleen maar uit op modellen met minder goede specificaties, zoals de Galaxy A-serie van Samsung of de G-Mini-serie van LG. Maar een kleine telefoon met high-end-specificaties? Die zijn vrijwel nergens meer te vinden.
 

Klein maar fijn

Tot de iPhone SE om de hoek kwam kijken. In eerste opzicht is de kleine telefoon precies hetzelfde als eerdere, kleine modellen. De iPhone SE heeft net als de iPhone 5 en 5s een scherm van 4", kleiner dan de 5" van de huidige iPhone 6s en minuscuul vergeleken met de iPhone 6s Plus van 5,5".
 

Nieuwe specs ineen oud jasje

Aan de binnenkant zitten dan wel dezelfde specificaties als die laatste (dus dezelfde snelle processor, camera en werkgeheugen), maar het uiterlijk is identiek aan de eerdere kleine telefoons. Het toestel heeft dezelfde roze-gouden achterkant, dezelfde speakers aan de opnderkant, dezelfde platte camera en dezelfde volumeknoppen. Eigenlijk is er weinig reden om aan te nemen dat dit een ander toestel is dan een oude iPhone 5.

Als het uiterlijk van een toestel je niet uitmaakt is dat geen probleem, maar omdat de iPhone toch ook een beetje een statussymbool is voelt de SE een beetje achterhaald. Je wil trots lopen pronken met je nieuwe iPhone, maar dat kan bij de SE niet. Of dat erg is, laten we aan jou over.

© PXimport


 

Premium

Dat wil niet zeggen dat de iPhone SE niet premium aanvoelt. Door de stevige randen en de metalen achterkant voelt het toestel stevig aan, en de kleine maat maakt dat hij stevig in je hand ligt.
 

Goede accu

Omdat het scherm veel kleiner is, haal je meer uit de accu en de processor

Daar komt bij dat de SE razendsnel is. De telefoon heeft dezelfde specificaties als de iPhone S6, dus heb je dezelfde snelle A9-processor en het werkgeheugen van de eerdere telefoon (2 GB ten opzichte van 1 GB in de iPhone 5). Daarnaast is de accu een stukje groter (1,645 mAh in plaats van 1,500 mAh), maar dat is niet de enige reden dat de SE een heel stuk langer meegaat op een gemiddelde dag.

Dat heeft ook te maken met het kleinere display, wat een ietwat teleurstellende 1334 x 750-resolutie heeft (we hadden op wat hogers gehoopt). Omdat het display kleiner is dan dat van de iPhone 6(s), hoeven de grotere accu en snellere processor minder aan te sturen. Daardoor blijft meer vermogen over voor andere processen, waardoor de telefoon langer meegaat én veel sneller is.
 

Geen vertraging

Als je dacht dat de snelle A9-processor tot z'n recht kwam in de iPhone 6s, sta je er helemaal van te kijken hoe snel SE is - ook al gaat het in feite om dezelfde chip. Misschien is het de grootte van het apparaat dat het extra snel aanvoelt, maar we merkten geen moment dat de SE ook maar een klein beetje vertraagde of haperde, zelfs als je zware games draait.

Daar komt nog eens de bijzonder fijne prijs van de iPhone SE bij. Die kost namelijk slechts 479 euro, een heel stuk minder dan de grotere iPhone 6S die 639 euro kost. Als je dus op zoek bent naar een relatief goedkope maar erg goede telefoon, en je het niet erg vindt dat je niet het hipste nieuwe model hebt, dan zit je met de iPhone SE erg goed.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Lange accuduur

Razendsnel

Goede camera

Minpunten

Voelt 'saai' en ongeïnspireerd aan

Voor sommige gebruikers te klein

Schermresolutie niet erg hoog

Conclusie

De iPhone SE heeft de goede specificaties van de nieuwste iPhone, maar weet dat te verpakken in het kleine, handzame jasje van oudere modellen. Dat laat een wat ongeïnspireerde en 'saaie' telefoon over, die desondanks erg indrukwekkend is door zijn goede prestaties....
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000