© PXimport

Recensie: Roccat Savu

Computer accessoires

Geplaatst: 13 augustus 2012 - 10:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:12

Elmar Rekers

Het vinden van een geschikte muis is voor veel pc-gamers een opgave van formaat. Aan de ene kant wilt u zoveel mogelijk functies en knoppen, aan de andere kant mag het er ook best een beetje stijlvol uitzien. Roccat lijkt met de optische gamersmuis Savu een mooie balans te vinden.

De Savu kan gezien worden als het mid-size broertje van de alom geprezen Kone-muis die Roccat eerder lanceerde. Kleiner, goedkoper en minder features. Het blijkt een zeer prettige en vooral toegankelijke muis te zijn voor de 'gematigde' pc-gamer, vooral omdat er een minimale hoeveelheid knoppen aanwezig is.

Opvallende led-verlichting

Roccat heeft goed nagedacht over het ontwerp van de Savu. Door de vorm rust uw hand zeer ontspannen op de muis, waarbij een lichte inkeping plaatsmaakt voor uw duim. Daarbij bleek tijdens onze testperiode dat zowel gebruikers met grote als kleine handen de muis probleemloos konden gebruiken.

Het meest opvallende aan de Savu is wel de aanwezige led-verlichting. Deze pulserende lichtbalk achterop de muis kan misschien een beetje te uitbundig voor u zijn, maar gelukkig is het mogelijk om de gebruikte kleuren, lichtintensiteit en het pulserende effect naar eigen inzicht aan te passen. Het lichteffect past overigens mooi bij de matzwarte behuizing van de Savu.

Zweethandjes

Hoewel de Savu bij vrijwel iedereen lekker in de hand zal liggen, is deze vooral aan te raden voor mensen die last hebben van zweterige handen. Dit omdat de speciale 'no sweat grip' grotendeels weet te voorkomen dat uw handen glibberig worden. Het oppervlak is ruw afgewerkt waardoor u altijd grip hebt op het apparaat. Of u een korrelig materiaal prettig vindt, is natuurlijk persoonlijk. Wij konden het in ieder geval waarderen.

© PXimport

De opvallende verlichting achterop de Savu kan 16,8 miljoen kleuren weergeven.

Daarbij klikken de knoppen erg prettig en is het muiswieltje nauwkeurig. Dit laatste is vooral bij het spelen van actiegames van groot belang, omdat het scrollen door uw wapens of items van levensbelang kan zijn in bijvoorbeeld een shooter. Het gebruik van een muismat wordt uiteraard aangeraden, maar ook zonder functioneert de Savu prima op oppervlaktes van plastic of hout. Roccat heeft het snoertje volledig gesleeved, wat de bewegingsvrijheid van de muis ook nog eens ten goede komt.

EasyShift[+]

Aan de linkerkant van de Savu treffen we twee programmeerbare EasyShift[+]-knoppen aan. Hiermee kunt u, net als op de Kone-muis, extra functies toewijzen aan de bestaande knoppen. Het voordeel hiervan is dat de muis niet zit volgepropt met allerlei knoppen, en dus zeer toegankelijk is voor de minder ervaren gamer. Nadeel is echter dat doorgewinterde spelers zich al snel zullen irriteren aan het feit dat ze extra handelingen moeten verrichten om een secundaire knopfunctie te gebruiken.

Qua prestatie stelt de Savu alles behalve teleur. Ook niet zo vreemd wanneer u zich bedenkt dat deze muis met zijn Pro-Optic R3 (4000 DPI) over de snelst mogelijke optische sensor beschikt. Is dit voor u iets teveel van het goede, dan is het via de software mogelijk drie andere snelheden in te stellen (400, 800 of 1600).

Goede software

Naast de hardware zit het ook softwarematig wel goed met de Savu. Het pakket is te downloaden via de Roccat-website en dit maakt het erg eenvoudig om de muis optimaal in te stellen voor verschillende games. Vindt u het overzichtelijke menu alsnog niet duidelijk, dan biedt Roccat vooraf ingestelde configuraties aan voor populaire games als World of Warcraft, Left 4 Dead en Counter-Strike.

© PXimport

De speciale coating aan de zijkanten voorkomt dat uw vingers zweterig worden.

Leuk detail is overigens dat u tijdens het gebruik van de Savu zogenoemde Achievements kunt vrijspelen. Veel stelt dit misschien niet voor, maar het is toch grappig om te zien dat u plots een trofee krijgt, afhankelijk van het aantal keer dat u op een muisknop hebt gedrukt of de totale afstand die u met het muiswieltje hebt gescrold. Deze Achievements zijn vervolgens ook nog te delen via de verschillende sociale media.

Conclusie

Met zijn zeventig euro is de Savu misschien wat aan de prijzige kant, maar de kans dat u spijt krijgt van deze aankoop is minimaal. De muis is heerlijk in gebruik en toont nogmaals aan dat Roccat haarfijn aanvoelt wat pc-gamers zoeken. Wel is duidelijk dat de Savu vooral gericht is op de casual gamers. Bent u namelijk een met knoppen bepakte muis gewend voor het spelen van uw pc-games, dan kan het EasyShift[+]-systeem onhandig aanvoelen. Toch kan deze kleine smet niet verbloemen dat we hier te maken hebben met een van de beste gamersmuizen van het jaar.

Roccat Savu

Prijs € 69,99

OS Windows XP, Vista, 7

Oordeel 8/10

Pluspunten

Stijlvolle lichtbalk

Goede bouwkwaliteit

Snel door DPI-waarde van 4000

Minpunten

EasyShift[+] heeft beperkingen

Prijs ligt iets te hoog

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000