In vrijwel ieder huishouden staat minimaal één printer. Vaak wordt dit apparaat achteloos gebruikt, maar printers bieden vaak meer mogelijkheden dan u denkt. Door slim met het apparaat om te gaan, kunt u bovendien geld besparen. In dit artikel maakt u kennis met de leukste en meest functionele mogelijkheden.

1. Usb versus netwerk

Printers kunnen op twee manieren worden aangesloten. De meest bekende is door de printer middels usb met één computer te verbinden. Als uw computer thuis is aangesloten op internet, hebt u een thuisnetwerk. Als u met Windows 7 werkt, kunt u de printer bijvoorbeeld aansluiten op de pc in de studeerkamer en hem vervolgens via uw netwerk gebruiken vanaf een notebook in de woonkamer. De studeerkamercomputer en de printer moeten daarbij beide zijn ingeschakeld. Een netwerkprinter kunt u ook direct aansluiten op uw thuisnetwerk, bijvoorbeeld door hem aan uw modem te koppelen.

© PXimport

Als u met Windows 7 werkt, kunt u uw usb-printer delen. De pc waar hij op is aangesloten moet wel altijd aanstaan als u wilt afdrukken vanaf een andere computer.

2. Wifi versus bluetooth

Printers kunnen zijn voorzien van verschillende draadloze verbindingstechnieken. Een printer met wifi aan boord is het handigst, omdat u die eenvoudig draadloos met uw thuisnetwerk kunt verbinden. Dit betekent dat u de printer in een willekeurige kamer (of kast) in huis kunt wegwerken en niet afhankelijk bent van netwerk- of computerkabels. Een stopcontact en draadloos bereik zijn de enige vereisten om de printer vanaf elke computer in huis te kunnen gebruiken. Bluetooth wordt toegepast om draadloos vanaf uw mobiele telefoon of digitale camera te kunnen printen, zonder tussenkomst van een computer. In de praktijk wordt deze functie nauwelijks voor een A4-printer gebruikt. De draadloze standaard Wireless USB (WUSB) is in opkomst maar nog niet doorgebroken. Als u een nieuwe printer aanschaft, is het goed om te weten dat een wifi-printer slechts een geringe meerprijs met zich meebrengt. De draadloze functie ervan is echter een must voor iedereen die meer dan één computer heeft en eenvoudig wil afdrukken.

© PXimport

Als u meer dan één computer hebt, biedt een wifi-printer het meeste gebruiksgemak.

3. Inktprinter

De bekendste afdruktechniek vindt u bij de inktprinter, ook wel inkjet genoemd. Deze printers zijn extreem voordelig in aanschaf, maar als u originele cartridges koopt, zult u merken dat de inkt peperduur is. De stelling 'hoe goedkoper de printer, hoe duurder de afdrukken' gaat bij dit type printers vaak op, zeker als u regelmatig afdrukken maakt. Zwart-wit-inktprinters komen tegenwoordig niet meer voor, vrijwel alle nieuwe inkjets zijn fotoprinters. De meeste werken met een gescheiden inkttanksysteem met vier of vijf kleuren. Dit houdt in dat u de tanks per kleur kunt vervangen. Bij een niet-gescheiden systeem vervangt u de complete cartridge op het moment dat één van de kleuren opraakt: zonde! Oudere printers kunnen nog met een niet-gescheiden inktsysteem werken.

© PXimport

Inkjetprinters met een gescheiden inktsysteem werken het voordeligst.

4. Kleurenlaser

Kleurenlaserprinters zijn sterk in opkomst. De apparaten zijn snel en maken prachtige watervaste kleurafdrukken. Hoewel kleurenlaserprinters eigenlijk niet zijn bedoeld voor het maken van fotoafdrukken, geven ze ook daarbij doorgaans een zeer goed resultaat. Kleurenlasers hebben echter wel één groot nadeel: de prijs per pagina. De aanschafprijs van het apparaat zelf is laag, maar onderzoek voor u tot aanschaf overgaat goed wat het vervangen van de tonercartridges gaat kosten. Het is niet heel bijzonder als u bij een kleurenlaserprinter van 120 euro meer dan het dubbele kwijt bent als u de cartridges van alle kleuren moet vervangen. Wilt u voordeliger uit zijn? Koop er dan een zwart-witprinter bij als tweede apparaat. Laserprinters die alleen in zwart-wit printen zijn ideaal voor school of studiewerk en om internetpagina's af te drukken. De kosten per afdruk zijn, zeker als u 'compatible toner' gebruikt, erg laag.

© PXimport

Het vervangen van de kleuren­toner van een laserprinter kan flink in de kosten lopen.

Minifotoprinter

Een minifotoprinter is handig als u thuis kiekjes wilt afdrukken. De apparaten zijn uitsluitend voor dit doel ontworpen en ze beschikken over functies waarmee u onder andere direct vanaf uw camera of mobiele telefoon kunt afdrukken. De tussenkomst van een computer is daarbij dus niet nodig! Uiteraard heeft dit type printer wel een usb-poort waarmee u het apparaat kunt aansluiten op een pc of notebook. Met een miniprinter kunt u geen foto's op A4-formaat afdrukken. Foto-afdrukken op dit formaat zijn mooi maar ook erg duur en een ongelukje bij het afdrukken zit in een klein hoekje. Met een minifotoprinter blijft het gevolg van een misdruk of verkeerde instelling beperkt, omdat u bijvoorbeeld op een 10x15-formaat afdrukt. Een minifotoprinter is een goede aanvulling op uw printerpark thuis: een inktprinter met compatible inkt voor de dagelijkse afdrukken en een mini-fotoprinter voor de foto's. Voor minifotoprinters geldt hetzelfde als voor andere printers: de inkt is duur. Het afdrukken van foto's via een (online) afdrukcentrale is hierdoor doorgaans goedkoper.

© PXimport

Gebruik de optie 'scannen naar usb' als u problemen hebt met de scanfunctie van de multifunctional in uw thuisnetwerk.

5. Multifunctional

Apparaten met het predicaat 'multifunctional' kunnen zowel printen en kopiëren als scannen. Modellen voor de zakelijke markt bieden daarnaast ook nog een faxfunctie. Een kopieermachine in huis hebben is absoluut handig, maar het scannen van documenten is steeds minder gangbaar. Een kopie van de vrijwaring van uw oude auto naar de verzekering mailen gaat immers net zo eenvoudig met uw fototoestel of mobiele telefoon met ingebouwde camera. Het is een prettige gedachte dat u de mogelijkheden van een multifunctional 'achter de hand' hebt, maar daar staat tegenover dat de apparaten groter zijn dan printers die slechts één taak uitvoeren. In theorie kunt u de scanfunctie van een multifunctional ook via een netwerk gebruiken als de printer over een (wifi-)netwerkaansluiting beschikt. Vooral bij oudere multifunctionals is deze optie echter niet altijd soepel aan de praat te krijgen.

© PXimport

De scantaak van een multifunctional wordt voor eenvoudige klusjes vervangen door de mobiele telefoon.

6. Minder kleur

Een groot nadeel van kleurenprinters is dat de kleuren ook worden gebruikt als u een zwart-witafdruk denkt te maken. De meeste afdrukken, bijvoorbeeld die van een e-mailbericht of een routebeschrijving, bevatten toch wat kleurelementen. Kleurcartridges worden ook aangewend om zwart 'nog zwarter' te maken. U kunt per afdruktaak bij de printerinstellingen de kleur 'hard' instellen, maar om kleurentoner te besparen, kunt u beter het tegenovergestelde doen. Zorg er dus voor dat de printer standaard in zwart-wit afdrukt in plaats van omgekeerd. Klik in Windows 7 op de startknop en kies Apparaten en printers. Klik met rechts op de printer waarvan u de instellingen wilt bekijken en aanpassen en kies Voorkeursinstellingen voor afdrukken. Het scherm dat u nu krijgt te zien, verschilt per merk en type printer. Zoek naar een optie die lijkt op Kleur of Uitvoerkleur. Verander de instelling van Automatisch kleur (of iets dat hier op lijkt) in Zwart-Wit, Z/W of Monochroom.

© PXimport

Bespaar inkt of toner door alle afdrukken standaard in zwart-wit te printen in plaats van in kleur.

7. Standaardprinter instellen

De printknop in bijvoorbeeld Word zorgt ervoor dat de afdruk uit uw standaardprinter rolt. Als u meerdere afdrukapparaten hebt geïnstalleerd en de verkeerde printer als standaard staat ingesteld, moet u bij elke afdruktaak de juiste printer handmatig selecteren. Het opnieuw instellen van de standaardprinter is eenvoudig. Onder Windows 7 opent u Apparaten en printers via de startknop (onder XP gaat u in het configuratiescherm naar Printers en Faxapparaten). Er verschijnt nu een lijst met alle geïnstalleerde afdrukapparaten. Sommige apparaten zijn fysieke printers, maar er kan bijvoorbeeld ook een pdf-printer tussen staan. De huidige standaardprinter is eenvoudig te herkennen aan een groen rondje met een wit vinkje. Klik met rechts op uw favoriete printer en kies Als standaardprinter instellen. Het aanpassen van de standaardprinter werkt kostenbesparend als u bijvoorbeeld een 'normale' (dus dure) inktprinter en een voordelige zwart-witlaserprinter hebt. Stuur in dat geval alle afdrukken standaard naar de zwart-witlaserprinter. Achteloos op de printknop drukken voor bijvoorbeeld een routebeschrijving resulteert nu in een voordelig printje, in plaats van in een kostbare kleurenafdruk.

© PXimport

Gebruik de rechtermuistoets om de standaardprinter in te stellen.

8. Omtoveren naar netwerkprinter

Er zijn kastjes in de handel waarmee u voor een paar tientjes uw usb-printer voorziet van een (draadloze) netwerkadapter. Deze adapter wordt ook wel een printserver genoemd. Hiermee kunt u de printer aansluiten op uw (draadloze) thuisnetwerk en hoeft de computer niet altijd aan te staan als u vanaf een andere computer wilt afdrukken. Als u uw (draadloze) netwerk achteraf voorziet van een adapter bestaat de kans dat de functie niet correct werkt. Extra functies, zoals het uitlezen van het inktniveau, kunnen dan haperen en ook van de scanfunctie van een multifunctional hoeft u meestal weinig te verwachten. Door wat aanpassingen door te voeren lukt het meestal wel om probleemloos documenten af te drukken, maar ideaal is het niet. Koop de (draadloze) netwerkadapter daarom bij voorkeur via internet, dan kunt u de aankoop binnen de wettelijke zichttermijn van zeven werkdagen retourneren, mocht het misgaan.

© PXimport

Een (draadloze) printserver ondersteunt doorgaans niet alle functies van uw printer.

9. Afdrukken naar pdf

Pfd-bestanden vormen de standaard op het gebied van digitale documentatie. Via internet worden handleidingen en andere informatie meestal in dit formaat verspreid. Met een virtuele pdf-printer kunt u vanuit een willekeurig programma pdf-bestanden maken. Een goed voorbeeld hiervan is PrimoPDF. Alle afdruktaken die u naar de PrimoPDF-printer stuurt, worden opgevangen door dit programma en vervolgens bewaart PrimoPDF de afdruk als pdf'je. Surf naar PrimoPDF en download en installeer het programma. U hoeft niets in te stellen. Per afdruktaak kunt u bepalen waar Primo­PDF het pdf-bestand moet opslaan en in welke kwaliteit.

© PXimport

PrimoPDF installeert een virtuele printer waarmee u pdf-bestanden kunt maken.

Start Word (of een ander programma naar keuze) en open een document dat u als pdf-bestand wilt bewaren. Geef een afdrukopdracht en kies bij de printer voor PrimoPDF. De belangrijkste instelling die u kunt aanpassen betreft de kwaliteit. Hiervoor biedt PrimoPDF een aantal grote knoppen: Scherm, eBoek, Afdrukken, Prepress en Aanpassen. De optie Afdrukken of Prepress is de beste keuze. Wie het pdf-bestand bijvoorbeeld vanuit zijn mailprogramma opent, kan uw pdf-bestand dankzij die optie zonder al te veel kwaliteitsverlies afdrukken op zijn of haar printer. Klik vervolgens op Pdf maken. Het programma vraagt om een bestandsnaam en de locatie waar u het pdf-bestand wilt bewaren. Kies voor een eenvoudige locatie, bijvoorbeeld uw bureaublad. Het pdf-bestand wordt gemaakt en vervolgens in uw standaard pdf-leesprogramma geopend (meestal Adobe Reader).

© PXimport

Kies voor de optie Afdrukken en bewaar het pdf-bestand op uw bureaublad.

Een handige optie die PrimoPDF in tegenstelling tot vergelijkbare virtuele pdf-printers biedt, is die om pdf-afdrukken samen te voegen. Als u bijvoorbeeld een werkstuk wilt bewaren als pdf-bestand en hiervoor gebruikmaakt van zowel Word en Excel als Photoshop, kunt u er met PrimoPDF toch één pdf-bestand van maken. Begin hierbij met Word en maak het pdf-bestand, bijvoorbeeld werkstuk.pdf. Open Excel, geef een nieuwe afdrukopdracht naar PrimoPDF en kies voor dezelfde bestandsnaam (in ons voorbeeld dus werkstuk.pdf). Omdat er al een pdf-bestand bestaat met die naam vraagt PrimoPDF welke actie u wilt ondernemen: Toevoegen (append) of Overschrijven (overwrite). Kies voor Toevoegen om het bestand werkstuk.pdf met de nieuwe inhoud uit te breiden. Sluit de voorbeeldweergave en herhaal deze voor de andere toevoegingen, net zo­lang tot uw pdf-bestand compleet is.

© PXimport

Kies voor Toevoegen als u meerdere afdrukken wilt samenvoegen tot één pdf-bestand.

10. Driverproblemen

Het kan gebeuren dat uw oude printer niet onder Windows 7 of op bepaalde computers met Windows 7 werkt. Net als andere randapparaten heeft een printer een stuurprogramma nodig om te functioneren. Een stuurprogramma wordt ook wel 'driver' genoemd. Onder de motorkap kunnen Windows 7 - 32 bit en Windows 7 - 64 bit worden onderscheiden. Een 32bit-driver is niet uitwisselbaar met een 64bit-driver. De mogelijkheid bestaat daardoor dat uw printer wel op uw desktop-pc met de 32bit-versie van Windows 7 werkt, maar niet op uw notebook waar de 64bit-versie van het besturingssysteem op is geïnstalleerd. Welke bit-versie van Windows 7 er op uw computer staat, vindt u achter Type systeem, waar u via Start / Computer / Systeemeigenschappen komt. Bezoek de website van uw printerfabrikant en controleer of er een stuurprogramma aanwezig is voor uw Windows-versie.

© PXimport

32bit- en 64bit-stuurprogramma's zijn niet uitwisselbaar.

11. 'Compatible' inkt

Printen kost geld, soms zelfs veel geld. De aanschafprijs van een printer is doorgaans laag, maar de merk-inkt is peperduur. Het toverwoord om deze kostenpost te beperken, luidt 'Compatible'. Over de kwaliteit van compatible inkt, ook wel imitatie-inkt genoemd, is weinig zinnigs te zeggen, hij varieert van zeer goed tot slecht. Over het algemeen is compatible inkt minder geschikt voor het afdrukken van foto's (al lopen de meningen uiteen), maar de kwaliteit voldoet prima voor de gewone dagelijkse afdrukken. Zeker in een huishouden met schoolgaande kinderen is compatible inkt een must. Als u op inktkosten wilt besparen maar niet wilt inleveren op de kwaliteit van uw geprinte foto's, hebt u eigenlijk twee printers nodig: één met compatible inkt en één voor de 'zondagse' afdrukken.

© PXimport

Het gebruik van compatible inkt houdt printen betaalbaar.

12. Chipbeveiliging

Printerfabrikanten gaan het gebruik van compatible inkt of toner tegen door hun cartridges te beveiligen met een speciale chip. De fabrikanten van compatible inkt leveren cartridges met en zonder deze chip. De 'met chip'-versie is iets duurder, maar voorkomt veel gezeur. Als u voor de goedkoopste compatible cartridges kiest, moet u de chip zelf omzetten of resetten. Dit is een vervelend klusje, zeker als u de printer nu nodig hebt en de inkt of toner helemaal op is. Als u compatible inkt of toner aan wilt schaffen, kunt u op veel locaties op internet terecht. Door in Google te zoeken en daarbij uw printermodel in de zoekactie toe te voegen, krijgt u een behoorlijke lijst met adressen te zien. Als u liever niet via internet winkelt, kunt u ook in steeds meer fysieke winkels terecht om deze inkt aan te schaffen. Behalve de aankoop van een nieuwe cartridge kunt u ook overwegen om uw bestaande cartridge bij te laten vullen door een gespecialiseerde winkel of een 'inktpunt'. Een goed voorbeeld hiervan is Inkt Station, een keten met vestigingen in verschillende grote steden. In deze winkels kunt u een eventuele chip laten vervangen of resetten en na een vulbeurt neemt u uw eigen cartridge gewoon weer mee naar huis!

© PXimport

Chipbeveiliging maakt het gebruik van compatible inkt of toner lastiger, maar dat doet er niets aan af dat het veel voordeel oplevert.

Mijn inkt is veel te snel op!

Een vaak gehoorde klacht is dat de inkt van printers, ook als er weinig afdrukken worden gemaakt, snel opraakt. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het per ongeluk in kleur afdrukken (zoals beschreven in tip 6) is misschien wel de enige oorzaak waar u zelf iets aan kunt doen. Printers gebruiken inkt niet alleen om afdrukken te maken, maak ook om de spuitmondjes van de printerkop schoon te houden. Tijdens dit reinigingsproces wordt dus inkt verspild om te voorkomen dat het apparaat vanuit stilstand stuk gaat. Ieder merk en type printer heeft een ander reinigingsprogramma en ook de hoeveelheid inkt die ermee wordt verspild wisselt dus. Er wordt gereinigd na een bepaald aantal afdrukken, na een tijdsinterval en/of als u de printer in- of juist uitschakelt. Het zou uiteraard prettig zijn als de industrie een reinigingsproces bedenkt dat niet ten koste gaat van kostbare inkt.

13. Netwerkprinter gebruiken

Is uw printer voorzien van een (draadloze) netwerkverbinding? Volg de aanwijzingen in de handleiding om ervoor te zorgen dat hij vanaf al uw computers kan worden gebruikt. Als u de printer op één computer hebt geïnstalleerd, is het apparaat verbonden met het netwerk. In het gunstigste geval kunt u de printer vervolgens direct ook op uw andere computers vinden. Zorg ervoor dat de printer is ingeschakeld en open Start / Apparaten en printers (onder Windows XP: Printers en Faxapparaten, in het configuratiescherm). Kijk onder Printers en faxapparaten of de printer zichtbaar is, zodat u er direct mee af kunt drukken. Zorg er desgewenst voor dat de netwerkprinter uw standaardprinter is of pas de afdrukinstellingen aan. Staat de printer niet in de lijst? Gebruik dan de knop Een printer toevoegen, kies Netwerkprinter toevoegen (Windows 7) en volg de stappen op het scherm. Wordt de printer gevonden maar kunt u hem niet installeren? Gebruik dan het stuurprogramma van de fabrikant.

Printer delen in Windows 7

© PXimport

Onder Windows 7 kunt u naar een netwerkprinter zoeken om een nieuwe (draadloze) printer toe te voegen.

Printer delen in Windows 7

14. Aan de slag

Het delen van mappen en printers was altijd problematisch, maar met de komst van Windows 7 is het gelukkig vereenvoudigd. Daar hoort nog wel een kanttekening bij: om het op een eenvoudige manier voor elkaar te krijgen moeten alle computers in uw netwerk zijn voorzien van Windows 7. Met oudere Windows-versies lukt het uiteindelijk ook, maar de procedure is omslachtig en u kunt tegen problemen aanlopen waarvan de oplossing niet in een paar tips kan worden uitgelegd. Om een printer te delen, hebt u niet per se een netwerkprinter nodig. We gaan in deze tip als voorbeeld uit van de situatie waarbij op de studeerkamer een Windows 7-computer staat waar een usb-printer op is aangesloten. We gaan er met de vereenvoudigde printer/map-deling van Windows 7 voor zorgen dat deze printer ook kan worden gebruikt vanaf de notebook in de woon­kamer. De Windows 7-functie die we daarbij gebruiken heet 'thuisgroep'. Het maakt niet uit of de computers draadloos of via bedrading met internet zijn verbonden.

© PXimport

Met Windows 7 is het delen van mappen en printers eindelijk een stuk eenvoudiger geworden.

15. Thuisnetwerk-controle

In tip 18 maken we een thuisgroep aan op de studeerkamer-computer. Het wachtwoord dat Windows 7 daarbij toont moet u vervolgens opgeven bij uw woonkamer-notebook, waarna u vanaf de notebook documenten kunt afdrukken op de printer in de studeer­kamer. Voordat u met deze handelingen begint en de thuisgroep instelt, moet u eerst echter controleren of het type netwerkverbinding is ingesteld op Thuisnetwerk. Open op de studeerkamer-computer het configuratiescherm en ga naar Netwerk en internet / Netwerkcentrum. Onder De actieve netwerken weergeven vindt u de naam van uw netwerk. Hieronder staat het type netwerk. Indien hier iets anders staat dan Thuisnetwerk (bijvoorbeeld Bedrijfsnetwerk of Openbaar netwerk), klik er dan op. Geef in het volgende scherm aan dat het om een thuisnetwerk gaat. Herhaal deze stappen op al uw computers.

© PXimport

Stel een thuisnetwerk in als u een thuisgroep wilt gebruiken om uw printer eenvoudig te delen.

16. Thuisgroep aanmaken

Open op de studeerkamer-computer het configuratiescherm en ga naar Netwerk en internet / Thuisgroep. Klik op Een thuisgroep maken en bevestig met Een thuisgroep maken. Let op: Als u deze knop niet ziet, klikt u eerst op De computer uit de thuisgroep verwijderen en bevestigt u dit door nogmaals op De computer uit de thuisgroep verwijderen te klikken. Windows 7 vraagt wat u wilt delen via de thuisgroep: afbeeldingen, muziek, video's, documenten en/of printers. Vink in ieder geval de optie Printers aan, zodat u uw printer deelt. De overige zaken zijn optioneel en doen er nu even niet toe. Windows toont nu een wachtwoord op het scherm. Schrijf dit op, want u hebt het nodig om de thuisgroep op uw andere computer(s) in te stellen. Sluit het scherm middels een klik op de knop Voltooien.

© PXimport

Deel uw printers en noteer het wachtwoord van de thuisgroep.

17. Lid worden

Controleer op de woonkamer-computer met Windows 7 of de computer is verbonden via het profiel Thuisnetwerk en niet via Bedrijfsnetwerk of Openbaar netwerk. Open het configuratiescherm en ga naar Netwerk en internet / Thuisgroep. Windows 7 ziet nu dat er een thuisgroep actief is in uw netwerk. Klik op Nu lid worden en geef aan wat u wilt delen met de thuisgroep. U mag alle opties hierbij wegvinken, want de printer hangt immers aan de studeerkamer-computer. Geef het wachtwoord op dat u bij stap 16 hebt opgeschreven. Uw computer is nu lid van de thuisgroep. Herhaal deze stap eventueel op uw andere computers.

© PXimport

Lid worden van een thuisgroep? Het opgeven van het juiste wachtwoord is voldoende om de printer te kunnen benaderen.

18. Thuisgroep gebruiken

Nu de thuisgroep is ingericht, kunt u via Start / Apparaten en printers zien welke printers worden gedeeld. Als dit niet het geval is, moet u de stappen van tip 15 uitvoeren en naar printers in uw netwerk zoeken. Behalve dat u een printer op afstand kunt gebruiken, heeft het werken met een thuisgroep nog meer voordelen. Zo kunt u ook bij bestanden van andere computers en muziek of films op afstand afspelen. Een en ander is eenvoudig in te stellen tijdens het aanmaken van de thuisgroep, zoals beschreven in tip 16. Bestanden en andere gegevens van alle computers in de thuisgroep vindt u onder Thuisgroep, via Start / Computers.

© PXimport

In de instellingen ziet u welke gegevens u deelt.

Scannen via het netwerk

Een van de voordelen van een multifunctional is dat er een scanner is ingebouwd. Deze werkt in een netwerksituatie echter niet altijd even goed. Als u er problemen mee ondervindt, hebben we een simpel advies: stop met proberen. Als u de scanfunctie via het netwerk niet direct aan de praat krijgt en zeker weet dat u de handleiding goed hebt opgevolgd, kunt u uw pogingen beter staken. Er is een eenvoudige oplossing om documenten te scannen en vervolgens op een andere computer te openen. De meeste multifunctionals hebben een usb-aansluiting of mogelijkheid om een geheugenkaart te plaatsen. Gebruik het menu op de multifunctional om de scan op te slaan op de stick of geheugenkaart. Ontkoppel het opslagmedium vervolgens en plaats het in de computer waar u het materiaal nodig hebt. Vervolgens kunt u het gescande document openen met uw fotobewerkingsprogramma.

© PXimport

Gebruik de optie 'scannen naar usb' als u problemen hebt met de scanfunctie van de multifunctional in uw thuisnetwerk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten