Privacy op Facebook – Zo gooi je niet alles te grabbel

© PXimport

Privacy op Facebook – Zo gooi je niet alles te grabbel

Computer accessoires

Geplaatst: 5 mei 2013 - 05:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Evi Maquoi

Facebook en privacy zijn een ongelukkig huwelijk. Niet alleen verzamelt het sociale netwerk gegevens over je waar zelfs Google van watertandt, ook staan de instellingen standaard helemaal open. Hoog tijd om alles door te nemen, zodat je weet wat je met wie deelt en je zelf in de hand houdt wat Facebook en app-aanbieders van je te weten komen.

Ben je er je van bewust wat je allemaal op Facebook publiceert en met wie je het deelt? Niet enkel je vrienden maar ook Facebook zelf krijgt immers toegang tot je statusupdates, foto’s, evenementen, gespeelde spelletjes, locatiegegevens enzovoort.

Kan je voorkomen dat je persoonlijke informatie in zoekmachines verschijnt? En kan je ook beletten dat iedereen zomaar in jouw familieplaatjes begint te neuzen? Ja, dat kan allemaal. Het is zelfs het ideale moment om je profielpagina dicht te timmeren, want zodra de gloednieuwe Graph Search-zoekfunctie gelanceerd wordt, is het eenvoudig om in persoonlijke informatie te woelen. Wij leggen je in deze cursus uit hoe je jouw privégegevens het beste af kan schermen.

01 Vrienden groeperen

Wil je wel dat jouw beste vrienden of familieleden je statusupdates kunnen lezen, maar mogen kennissen, buren of collega’s de foto’s van dat ene feestje eigenlijk niet zien? In principe kan je perfect instellen wie wat mag zien. Het beste kan je jouw Facebook-vrienden hiervoor indelen in groepen. Je hoeft dit slechts één keer te doen, dus het is de moeite waard om hier even tijd aan te besteden.

Om een overzicht te krijgen van je verschillende lijsten, klik je op de Facebook-startpagina in de linkerkolom op Meer naast Vrienden. Standaard zie je lijsten zoals Goede vrienden, Kennissen, Familie en Uw stad-omgeving. Met de knop + Lijst maken kan je eenvoudig nieuwe lijsten aanmaken. Kies een Lijstnaam en voeg vervolgens leden toe door de beginletters van de naam in te voeren. Selecteer de mensen die je aan de lijst wilt toevoegen en bevestig met Maken.

© PXimport

Je collega’s kan je allemaal bundelen in één lijstje.

Het is verstandig om lijsten te maken voor je verschillende soorten vrienden: (ex-)collega’s, (ex-)klasgenoten, buren, sportclubvrienden enzovoort. Je kan op elk ogenblik vrienden aan een lijst toevoegen door op de desbetreffende lijst te klikken en in de rechterhoek op + Vrienden aan deze lijst toevoegen te klikken. Facebook stelt je onder Lijstsuggesties ook een aantal vrienden voor waarvan de netwerksite denkt dat ze in het lijstje passen. Met de Toevoegen-knop kan je ze groeperen. Je kan één Facebook-vriend in meerdere categorieën onderverdelen. Nog een tip: probeer er een gewoonte van te maken om nieuwe vrienden onmiddellijk in een bepaald lijstje te zetten.

Wat zien anderen?

Zou je graag willen weten hoe anderen jouw profielpagina zien? Kies de knop met het slotje bovenaan in de blauwe balk om de Privacysnelkoppelingen op te roepen en kies Weergeven als bij Wat zien anderen op mijn tijdlijn. Je krijgt nu je profielpagina te zien, maar helemaal bovenaan wordt een donkergrijze balk zichtbaar. In eerste instantie krijg je te zien hoe mensen waarmee je niet bevriend bent, je profiel kunnen bekijken. Wanneer je klikt op Bekijken als specifieke persoon, kan je de naam van een vriend invoeren. Met de knop met het kruisje uiterst links in de balk sluit je deze weergave af.

© PXimport

Zo zie je hoe jouw profielpagina voor anderen oogt.

Lees op de volgende pagina over het beveiligen van je prikbordberichten...

02 Prikbordberichten

Zodra je jouw vrienden in verschillende lijsten hebt ingedeeld, is het redelijk eenvoudig om te bepalen wie wat te zien krijgt. Het beste stel je eerst in wie standaard toegang krijgt tot je prikbordberichten, bijvoorbeeld alleen je vrienden. Vervolgens kan je nog per prikbordbericht uitzonderingen maken.

© PXimport

Door een goede standaardinstelling te kiezen, hoef je niet bij elke statusupdate in te stellen wie wat kan zien.

Om de privacy-instellingen van je prikbordberichten van openbaar naar vrienden te wijzigen, klik je eerst op de knop met het slotje naast Startpagina bovenaan in de blauwe balk. Hiermee open je het menu Privacysnelkoppelingen.

Vervolgens klik je op Wie kan mijn inhoud zien. Je hebt de keuze uit Openbaar, Vrienden, Vrienden behalve kennissen, Alleen ik of Aangepast. Via Alle lijsten weergeven helemaal onderaan in het keuzemenu kan je ook een vriendenlijst kiezen die je zelf aangemaakt hebt. Wij raden aan om Vrienden of een eigen lijst als standaardinstelling te kiezen, in ieder geval niet openbaar.

Als je op je prikbord een nieuwe status invoert, krijg je naast Plaatsen te zien wie jouw bericht na het plaatsen kan bekijken, bijvoorbeeld Vrienden. Door op het blauwe driehoekje te klikken, kan je snel een andere vriendengroep selecteren. Openbaar kan iedereen zien, ook Facebook-gebruikers die geen vrienden zijn.

© PXimport

Je kan bij elk prikbordbericht zelf bepalen wie het kan zien.

Abonnees

Bij sommige mensen zie je op het profiel een knop Volgen staan. Wanneer je hierop klikt, kan je de openbare prikbordberichten van deze persoon volgen. Je kan gemakkelijk controleren of mensen je openbare berichten ook op deze wijze kunnen volgen. Klik op het tandwieltje in de rechterbovenhoek en open Accountinstellingen om dit uit te schakelen. Klik op Volgers in de linkerkolom en kies of je het volgen wilt in- of uitschakelen.

03 Fotoalbums en tags

Net als bij berichten, kan je bij foto’s ook zelf instellen wie ze mag bekijken. Wanneer je een nieuw album aanmaakt, kan je helemaal onderaan instellen wie de foto’s mag zien. Open het uitklapmenu naast Foto’s plaatsen (het menu Albumprivacy) en kies een standaardgroep of vriendenlijst die je zelf aangemaakt hebt. Om de privacy-instellingen van een bestaand album te wijzigen, klik je op het album en kies je Bewerken. Bovenaan in de rechterhoek kan je aangeven wie toegang mag krijgen tot het album. Let wel, het standaardalbum waarin je omslagfoto’s bewaard worden, is altijd openbaar. Dit kan je in geen enkel geval wijzigen. Indien je niet wilt dat familiekiekjes door Jan en alleman bekeken kunnen worden, dan raden we je aan om deze niet als omslagfoto in te stellen.

© PXimport

Ook de privacy-instellingen van een fotoalbum zijn in te stellen.

04 Tags

Een andere zaak die nogal gevoelig ligt bij veel Facebook-gebruikers, is de mogelijkheid om mensen te taggen in foto’s of statussen. Op die manier kan een vriend jouw naam met link naar je profiel in een foto of bericht vermelden. Ook je vrienden worden hier standaard van op de hoogte gebracht. Het zou hierdoor weleens kunnen gebeuren dat er foto’s van jou online verschijnen waarvan je liever niet hebt dat iemand ze ziet.

Om te voorkomen dat je getagd wordt in bikini of beschonken toestand, kan je een controlefunctie inschakelen. Klik op het tandwieltje rechtsboven in de blauwe balk en kies Privacyinstellingen. Kies vervolgens in de linkerkolom Tijdlijn en taggen. Schakel de functie Tags controleren die mensen toevoegen aan je eigen berichten voordat de tags worden weergegeven op Facebook in door op Bewerken te klikken en kies daarna Ingeschakeld.

Indien je niet wilt dat iemand berichten kan zien waarin je getagd bent, klik je op Bewerken naast Wie kan berichten zien op je tijdlijn waarin jij bent getagd?. Selecteer Aangepast in het keuzemenu en stel Delen met deze personen of lijsten in op Alleen ik. Bevestig jouw keuze met Wijzigingen opslaan.

Helemaal bovenaan in dit venster, naast Wie kan berichten plaatsen op je tijdlijn kan je aangeven of enkel jij of ook vrienden berichten op je tijdlijn kunnen plaatsen. Standaard staat dit ingesteld op Vrienden. Je kan dit wijzigen naar Alleen ik maar weet dat vrienden dan bijvoorbeeld ook geen verjaardagwensen op je tijdlijn kunnen achterlaten.

© PXimport

Indien gewenst kan je tags eerst controleren.

Jouw profiel in de zoekmachine

Heb je jezelf al eens gegoogeld? De kans is groot dat je een link naar je Facebook-profiel te zien krijgt wanneer je jouw voor- en achternaam in de zoekbalk invoert. Je kan dit vermijden door een instelling in je Facebook-account te wijzigen. Klik op het tandwieltje rechtsboven en kies Privacyinstellingen. Op het tabblad Privacy kan je onder Wie kan me opzoeken instellen of zoekmachines mogen linken naar jouw tijdlijn. Klik op Bewerken en schakel de functie uit als je niet zomaar gevonden wilt worden.

Lees op de volgende pagina verder over het dichttimmeren van Facebook...

05 Contact

Via de privacysnelkoppelingen (op te roepen met de knop met het hangslot in de blauwe balk bovenaan) kan je zelf aangeven wie via Facebook contact met je kan opnemen. Klap het menu Wie kan contact met me opnemen? open en geef aan of enkel vrienden (Basisfiltering) of ook vrienden van vrienden (Strikte filtering) jou privéberichten mogen sturen.

Standaard kan iedereen je vriendschapsverzoeken sturen. Ook dit kan je beperken. Open de Privacysnelkoppelingen en klap het menu Wie kan contact met me opnemen? open. Stel Wie kan me vriendschapsverzoeken sturen? in op Vrienden van vrienden.

© PXimport

Door Basisfiltering te kiezen kan je geen berichten mislopen.

06 Ontvrienden

Word je lastiggevallen? Je kan iemand eenvoudig ‘ontvrienden’. Ga naar de profielpagina van de persoon in kwestie en houd je muiscursor boven Vrienden zodat het menu openklapt. Kies Verwijderen als vriend. De vriend in kwestie kan uiteraard wel nog een nieuw vriendschapsverzoek sturen. Wil je helemaal niets meer met deze persoon te maken hebben, dan kan je hem of haar blokkeren. Open de Privacysnelkoppelingen en klap het menu Hoe zorg ik dat iemand me niet meer lastig valt? open. Voer de naam of het e-mailadres van het persoon in en klik op Blokkeren. Via Alle geblokkeerde gebruikers bekijken krijg je een overzicht van geblokkeerde mensen. Indien gewenst kan je de blokkering hier ook opheffen.

© PXimport

In eerste instantie kan je ontvrienden. Daarna kan je ook nog blokkeren.

07 Apps en games

Een ander heikel punt op vlak van privacy is de informatie die je (onbewust) doorspeelt aan anderen door deel te nemen aan zogenoemde Vind-ik-leuk-wedstrijden of andere spelletjes. Houd in het achterhoofd dat je sowieso persoonlijke info doorspeelt aan de makers van deze Facebook-pagina’s, apps of games.

Om een overzicht te krijgen van de apps en games die je in het verleden al toestemming tot je profiel hebt gegeven, klik je op het tandwieltje rechtsboven in de blauwe balk en vervolgens op Accountinstellingen. Kies Apps in de linkerkolom. Helemaal bovenaan kan je het gebruik van apps volledig uitschakelen via Bewerken / Platform uitschakelen. Om specifieke apps te verwijderen, klik je op het kruisje naast de app en bevestig je je keuze met de Verwijderen-knop in het dialoogvenster. Via Bewerken kan je eventueel bekijken welke informatie de app-makers kunnen zien.

Om apps volledig te blokkeren, kies je Blokkeren in de linkerkolom. Scroll nu helemaal naar beneden en voer de naam van de app in bij Apps blokkeren. Op gelijkaardige manier kan je ook uitnodigingen van apps blokkeren. Stuurt een vriend je constant uitnodigingen om bijvoorbeeld poker of andere spelletjes te spelen, dan typ je simpelweg zijn naam in bij Uitnodigingen van apps blokkeren.

© PXimport

Het is verstandig om apps die je niet meer gebruikt gewoon te verwijderen.

08 Mobiel

Gebruik je Facebook voornamelijk op je smartphone of tablet? Ook via de Facebook-app kan je je privacyinstellingen bekijken of wijzigen. Open de app en klik op de knop met drie horizontale streepjes linksboven om het menu te openen. Scroll vervolgens helemaal naar beneden en kies Privacyinstellingen. Alle onderdelen staan netjes gerangschikt. Tik op Instellingen bewerken om de privacyinstellingen van een bepaald domein onder handen te nemen.

© PXimport

Ook op je mobiel kan je jouw privacy op Facebook naar je hand zetten.

Jouw Facebook-geschiedenis

Steeds meer mensen stelden aan Facebook de vraag welke informatie er precies over hen beschikbaar was. De sociale netwerksite heeft een tijdje geleden groen licht gegeven om je eigen Facebook-gegevens te downloaden. Klik hiervoor op het wieltje rechtsboven en kies Accountinstellingen. Selecteer in de linkerkolom Algemeen. Onderaan kan je op Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens klikken. In het archief dat Facebook van je heeft opgebouwd, zitten onder andere foto’s en video’s die je gedeeld hebt, prikbordberichten, privéberichten en chatgesprekken. Klik op de groene Begin mijn archief-knop om het downloaden te starten. Bevestig je keuze door nogmaals op Begin mijn archief te klikken. Het archiveren kan een tijd duren. Zodra jouw archief klaarstaat om te downloaden, ontvang je een e-mail met een link naar het archief.

Facebook biedt ook de mogelijkheid om een Uitgebreid archief te downloaden met nog meer informatie zoals aangeklikte advertenties, inlogsessies, verwijderde vrienden, ip-adressen enzovoort. Om dit bestand te downloaden, klik je op Uitgebreid archief nadat je op Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens geklikt hebt. Je moet nog even je Facebook-wachtwoord invoeren en vervolgens op Doorgaan klikken.

© PXimport

Je kan jouw persoonlijk Facebook-archief als zip-bestand downloaden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000