Powerbank met usb-c: 7 mobiele laders vergeleken

© PXimport

Powerbank met usb-c: 7 mobiele laders vergeleken

Geplaatst: 30 juli 2020 - 06:00

Aangepast: 17 november 2022 - 10:39

Maikel Dijkhuizen

Powerbanks zijn in uiteenlopende prijsklassen te koop. De betere modellen hebben een usb-c-uitgang en houden flink wat elektrische lading vast, zodat ze bijvoorbeeld geschikte laptops van een verse energielading kunnen voorzien. Wil je een powerbank met usb-c kopen, dan kun je wellicht wat hulp gebruiken bij het maken van de juiste keuze. Daarom vergelijken we zeven modellen.

De reputatie van usb-c is nogal omstreden. Deze multifunctionele aansluiting heeft weliswaar veel potentie, maar een nadeel is dat elektronicafabrikanten verschillende standaarden aan de poort koppelen. Hierdoor is de exacte functie van usb-c bij veel producten een raadsel. Inmiddels hebben de meeste laptopmerken deze omkeerbare usb-aansluiting in hun producten verwerkt. Afhankelijk van welk type je koopt, kun je hiermee via het usb3.1- en/of thunderbird3-protocol vlot data uitwisselen.

Ondersteunt je laptop via usb-c daarnaast het power-delivery-protocol (PD), dan is de aanschaf van een geschikte powerbank interessant. Weliswaar bestaan er ook powerbanks met pakweg tien connectoren voor verschillende merken laptops, maar die zijn niet universeel toepasbaar. Een mobiel oplaadstation met een usb-c-uitgang is een elegantere oplossing. Overigens is lang niet iedere powerbank krachtig genoeg om laptops op te laden. Die dienen een ander doel. Veel smartphones en tablets bezitten namelijk eveneens een usb-c-input, zodat je deze apparaten eenvoudig kunt opladen.

Xtorm Rover 20.000 (XB302) - Betaalbaar en multifunctioneel

 

© PXimport

De adviesprijs op de eigen website van Xtorm is met 119 euro nogal overdreven. Dit product ligt bij de bekende elektronicaketens namelijk voor zo’n negentig euro in de winkelschappen. Zoals de productnaam al prijsgeeft, heeft de li-ion-accu een elektrische lading van 20.000 mAh. Dankzij een krachtige output van 45 watt voor de usb-c-uitgang, heeft deze powerbank voldoende vermogen voor het opladen van een laptop. Verder zijn er nog een usb-c-aansluiting (15 watt) en twee reguliere usb-poorten, waarvan er één snelladen via Quick Charge 3.0 ondersteunt.

Voor het opladen van de powerbank zelf bevat de behuizing een usb-c-input met een laadvermogen van 45 watt. Volgens de fabrikant is de geïntegreerde batterij binnen drie uur opgeladen. Een voedingsadapter is overigens niet bijgesloten, maar dat is tegenwoordig bij de meeste powerbanks het geval. Handig is dat de behuizing aan de zijkant ruimte biedt aan twee usb-c-kabels, zodat je die makkelijk meeneemt. Het apparaatje is met 16 × 8,7 x 2,3 centimeter niet bijster groot. Het gewicht bedraagt 415 gram.

De fabrikant koos voor een rubberen afwerking, zodat de behuizing in een tas ongevoelig is voor krassen. Xtorm levert drie usb-verloopkabels mee, maar een lightning-kabel is helaas niet bijgesloten. Wil je graag een iPhone of iPad op de usb-c-poort aansluiten, dan kun je de duurdere Xtorm XB302L overwegen.

Anker PowerCore 10.000 PD+ - Handzame powerbank

 

© PXimport

De Chinese fabrikant Anker brengt op grote schaal betaalbare powerbanks op de markt. De PowerCore 10.000 PD+ is met een prijs van zo’n vijftig euro een recent voorbeeld. De behuizing van het product is tamelijk bescheiden, zeker vergeleken met de overige powerbanks in dit overzicht. De reservebatterij meet namelijk slechts 11,4 × 5,2 × 2,5 centimeter. Het gewicht is met 191 gram bovendien niet al te zwaar, dus je neemt deze langwerpige powerbank eenvoudig mee.

Het omhulsel is volledig van kunststof en niet erg robuust. De smalle behuizing heeft wel consequenties voor de capaciteit, want de li-lion-accu bevat ‘slechts’ 10.000 mAh aan elektrische lading. Deze PowerCore leent zich dan ook voornamelijk voor kleine draagbare apparaten, zoals smartphones, tablets, smartwatches, draadloze hoofdtelefoons en e-readers. Er is zowel een usb-c- als usb-a-uitgang beschikbaar, die een vermogen leveren van respectievelijk 18 en 10 watt.

Verder fungeert de usb-c-poort ook als input voor het opladen van de powerbank. De zijkant bevat blauwe indicatielampjes waaraan gebruikers de resterende accucapaciteit kunnen aflezen. Anker levert een usb-c-kabel en een snoertje voor apparaten met een micro-usb-aansluiting mee. Een usb-c-kabel met een lightning-connector is niet inbegrepen. Tot slot bevat de productdoos nog een eenvoudige reishoes.

Goal Zero Yeti 200X - Bescheiden generator

 

© PXimport

Tot dusver ontwikkelde Goal Zero voor de consumentenmarkt nogal forse generatoren die stevig aan de prijs waren. Afgelopen februari kwam het Amerikaanse merk eindelijk met een betaalbaar model op de proppen. De Yeti 200X kost weliswaar zog altijd zo’n driehonderd euro, maar daar krijg je wel een generator met een batterijcapaciteit van 187 Wh voor terug. Volgens de fabrikant is deze omvangrijke ‘powerbank’ krachtig genoeg om viermaal een laptop volledig op te laden.

Voor het opladen van mobiele apparatuur telt het voorpaneel vier usb-poorten. Twee reguliere usb-poorten leveren een vermogen van 12 watt. De twee usb-c-aansluitingen ondersteunen 18 en 60 watt. Opvallend is verder de aanwezigheid van een 12V-poort en ac-adapteraansluiting, waarbij laatstgenoemde een piekvermogen van 200 watt kan verwerken. Nuttig voor het geval je bijvoorbeeld eens een elektrische koelbox of actieve luidspreker wilt meenemen. Voor het opladen van de ingebouwde lithium-accu is er een optioneel zonnepaneel verkrijgbaar, al kun je natuurlijk ook gewoon de meegeleverde adapter gebruiker.

De oplaadtijd is volgens Goal Zero maximaal vier uur. Het eenvoudige display toont aan de hand van een percentage de resterende acculading. De behuizing bevat aan de bovenzijde een geïntegreerd handvat, zodat je deze generator van 2,27 kilo nog relatief eenvoudig kunt meenemen. Overigens vallen de afmetingen met 20 × 13 × 13 centimeter nog alleszins mee.

PowerOak PS8 - Hoge energiebehoefte

 

© PXimport

Verblijf je regelmatig op afgelegen plekken en heb je een generator met een behoorlijke hoeveelheid elektrische lading nodig? De PowerOak PS8 voldoet met een accucapaciteit van 1.500 Wh aan alle eisen. Met deze oplossing laden gebruikers tegelijkertijd meerdere apparaten op. Hiervoor bevat het witte voorpaneel vier reguliere usb-poorten en een usb-c-aansluiting met een laadvermogen van 45 watt. Die zijn bedoeld voor het verbinden van mobiele apparaten.

Wil je zwaardere apparatuur opladen of iets anders van stroom voorzien? De achterzijde bevat hiervoor twee stopcontacten die ieder een nominaal vermogen van 1000 watt ondersteunen. Voor klussers die op verlaten locaties elektrisch gereedschap gebruiken, is dat bijvoorbeeld een interessante optie. Verder zien we nog een 12V-poort om bijvoorbeeld een minikoelkast te koppelen. Met de bedieningsknoppen schakel je tussen verschillende aansluitingen en op het display controleer je het actuele batterijverbruik.

Het opladen van de li-ion-accu kan op drie manieren, namelijk via de meegeleverde voedingsadapter, de 24V-aansluiting van een voertuig en het optioneel verkrijgbare zonnepaneel. Houd vanwege de aluminium constructie wel rekening met een fors draaggewicht van ruim zeventien kilo. Voor het vervoer heeft deze generator helaas geen wieltjes, al kun je aan de bovenzijde wel het geïntegreerde handvat gebruiken. De afmetingen van dit apparaat zijn 37,1 × 16,5 × 36,5 centimeter. Vanwege al zijn mogelijkheden is de PowerOak PS8 behoorlijk prijzig.

Sandberg Powerbank USB-C PD 100W 20000 - Aluminium behuizing

 

© PXimport

Zoek je een powerbank met een sterke behuizing, dan is deze nieuwe telg van Sandberg wellicht iets voor jou. Het omhulsel bestaat namelijk uit aluminium en kan dus wel een stootje hebben. De usb-c-output is met een maximaal laadvermogen van 88 watt krachtig genoeg om geschikte laptops vlot op te laden. Voor het bijladen van deze powerbank staat dezelfde usb-c-poort paraat, al ligt het vermogen met 60 watt in dat geval wel iets lager. Sandberg levert een tamelijk korte usb-c-kabel van een halve meter mee.

Voor het verbinden van smartphones en tablets doen gebruikers een beroep op een usb-a-uitgang met een laadvermogen van 12 watt. De zijkant bevat verder nog een compacte aan/uit-schakelaar. Handig is dat het minuscule display aan de hand van een percentage de resterende batterijcapaciteit laat zien. Dat werkt heel wat nauwkeuriger dan de indicatielampjes die we op veel andere producten tegenkomen. Deze powerbank houdt maximaal 20.000 mAh aan elektrische lading vast.

Vanwege het gekozen materiaal gaat het gewicht richting de kilo, al vallen de afmetingen gelukkig mee. Je kunt deze gadget dus moeiteloos meenemen. Op zijn eigen website hanteert het Deense merk een adviesprijs van 131 euro, maar enkele webwinkels verkopen dit stijlvolle product voor minder. Netjes is dat de fabrikant vijf jaar garantie levert.

Goal Zero Sherpa 100PD - Draadloos opladen

 

© PXimport

Naast interessante generatoren voor particulieren ontwikkelt Goal Zero ook powerbanks met minder accucapaciteit. Toch levert de Sherpa 100PD nog altijd een respectabele elektrische lading van 25.600 mAh. Naar verhouding is het product wat aan de dure kant, maar deze powerbank heeft dan ook een interessante eigenschap. De behuizing bevat namelijk aan de bovenzijde een elektromagnetisch inductieveld, zodat je een geschikte smartphone via de Qi-standaard draadloos kunt opladen. Dat kan bijvoorbeeld met een recente iPhone of een Samsung Galaxy S-toestel. Zodra de draadloze verbinding actief is, merk je dat aan een groene indicator op het voorpaneel.

Via een snoertje kan opladen natuurlijk ook, want de behuizing telt één usb-c-aansluiting en twee usb-a-poorten. Dankzij een laadvermogen van maximaal 60 watt via usb-c is de Sherpa 100PD krachtig genoeg voor het bijladen van een laptop. De twee reguliere usb-a-poorten leveren maximaal 12 watt. Het Amerikaanse merk claimt dat de Sherpa 100PD tweemaal een laptop of viermaal een tablet volledig kan opladen.

De usb-c-aansluiting werkt in twee richtingen, want je gebruikt deze poort ook om de lithium-accu van een verse energielading te voorzien. Als alternatief voor het opladen van deze powerbank is er een optioneel zonnepaneel verkrijgbaar. Anders dan het robuuste uiterlijk doet vermoeden, weegt de behuizing nog geen pond. Het platte kastje meet 19,05 × 9,4 × 2,54 centimeter.

Xtorm Brick Powerbank 23.200 (AL480N) - Inclusief stopcontact

 

© PXimport

Het hoekige uiterlijk van deze Xtorm Brick wijkt af van wat we normaal van powerbanks gewend zijn. Niet vreemd, want dit exemplaar bevat aan de zijkant een stopcontact. Toch kun je niet lukraak ieder elektrisch apparaat aansluiten, want het nominale vermogen van deze aansluiting bedraagt slechts 80 watt. Het opladen van een laptop, drone of camera leidt volgens de fabrikant in elk geval niet tot problemen. Nuttig is dat je voor de besparing van energie de stroomtoevoer naar het stopcontact tijdelijk kunt stopzetten.

Tegenover het stopcontact heeft het andere uiteinde een usb-c-aansluiting van 15 watt en twee usb-a-poorten, waarvan er één snelladen via Quick Charge 3.0 ondersteunt. Zoals we vaker bij recente powerbanks zien, gebruikt ook dit exemplaar de usb-c-aansluiting om de geïntegreerde batterij van 23.200 mAh op te laden. De Xtorm Brick heeft een speciale (atm-)chip die automatisch het optimale laadvermogen voor de aangesloten apparaten kiest. Voor het afvoeren van warmte zien we aan de zijkant van de behuizing vier smalle ventilatiegaten.

Verder integreerde de fabrikant een klein display waarop gebruikers de resterende accucapaciteit kunnen aflezen. Het apparaat weegt 698 gram en is 16,1 × 6,5 × 6,5 centimeter groot. Zoals we van inmiddels van Xtorm gewend zijn, valt de adviesprijs van 179 euro in de eigen webshop nogal hoog uit. Bestel je het product bij een andere webwinkel, dan bespaar je al gauw zo’n vijftig euro.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten