Poffen met PayPal

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 18 april 2007 - 21:04

Aangepast: 19 september 2022 - 12:33

Winkelen op internet is bijna net zo gewoon als gewoon winkelen. Computer Idee verdiepte zich in online betaalsystemen. Hoe werken ze en wat zijn de voor- en nadelen? In het vorige nummer werden iDeal en WallyCard besproken. In deze workshop laten we u zien hoe u via PayPal kunt betalen. PayPal is een van de meest gebruikte betaalsystemen op internet.

Poffen met PayPal

Winkelen op internet is bijna net zo gewoon als gewoon winkelen. Computer Idee verdiepte zich in online betaalsystemen. Hoe werken ze en wat zijn de voor- en nadelen? In het vorige nummer werden iDeal en WallyCard besproken. In deze workshop laten we u zien hoe u via PayPal kunt betalen. PayPal is een van de meest gebruikte betaalsystemen op internet. Met PayPal kan op vrijwel elke grote buitenlandse commerciële website, zoals eBay of Amazon, geld worden overgemaakt. Door de manier waarop het bedrijf werkt is PayPal echter géén bank volgens de Amerikaanse wet. Daarom hoeft de onderneming niet aan de strenge wetgeving voor banken te voldoen. PayPal wordt beschouwd als een bedrijf dat geld verzendt; een soort postorderbedrijf voor geld. PayPal lijkt overigens in Nederland op zijn retour te zijn. Boekwinkel Bol.com en muziekwinkel Free Record Shop bijvoorbeeld schrapten beide de mogelijkheid om op hun website met PayPal te betalen. Zij stapten over op de nieuwe Nederlandse online betaaldienst, iDEAL. Toch blijft een PayPal-rekening zeer handig. Er is bij een groot aantal aangesloten buitenlandse websites (bij elkaar zo'n drie miljoen internetbedrijven) mee te betalen, het is een veilig betaalsysteem, anoniem en de dienst is gratis. U kunt PayPal zonder creditcard gebruiken, wat we u in deze workshop willen laten zien.

Stap 1

[afbeelding0]Surf naar de website Paypal.nl en klik op Meld u aan boven aan de pagina. U kunt kiezen tussen een privé-rekening, een premier-rekening of een business-rekening. Kies voor de privé-rekening. Via die rekening gaat u uw betalingen via het PayPal-netwerk versturen. Klik op Doorgaan. Op het volgende scherm vult u al uw contactgegevens in. PayPal vraagt ook om een e-mailadres en wachtwoord. Beide gebruikt u voortaan elke keer als u inlogt bij PayPal. Voer uw e-mailadres in en kies een wachtwoord van minimaal acht tekens. Let op: PayPal accepteert geen speciale tekens in zijn wachtwoord. Om bij verlies van uw wachtwoord een nieuw wachtwoord te kunnen ontvangen, stelt PayPal twee persoonlijke vragen waar alleen u het antwoord op kunt weten. Bijvoorbeeld: wat zijn de laatste vier cijfers op uw rijbewijs? Op de aanmeldpagina's is ook de beruchte, ellenlange gebruikersovereenkomst van PayPal te vinden. Het is verstandig om deze een keer door te lezen.

Stap 2

[afbeelding0]U gaat nu uw rekening openen. Op het scherm vraagt PayPal u om het nummer van uw creditcard of betaalpas in te voeren. Deze optie slaat u over, u wilt immers alleen een PayPal-bankrekening openen, waar u af en toe wat geld op stort om te kunnen webwinkelen. Klik daarom hier op Annuleren. PayPal meldt nu dat u bijna klaar bent met het openen van de rekening. U moet uw e-mailadres eerst nog bevestigen. PayPal stuurt u vervolgens een mailtje waarmee u uw PayPal-rekening activeert. Daarvoor klikt u op de link in het mailtje. U keert terug naar de PayPal-site, waar u opnieuw uw wachtwoord moet invoeren.

Stap 3

[afbeelding0]De rekening is nu aangemaakt. U kunt uw eerste storting doen! Klik daarvoor op het tabblad Geld toevoegen. Het geld is over te maken via een overschrijvingsformulier van de bank of via een creditcard. Wij kiezen in deze workshop voor de eerste optie. Voor deze transactie verstrekt PayPal ons een rekeningnummer en een overschrijvings-ID. Beide zijn nodig om de overschrijving naar de PayPal-rekening te kunnen doen en moeten vermeld worden op het overschrijvingsformulier van de bank. De verwerkingstijd van de overschrijving duurt gemiddeld 3-4 werkdagen. Wie internetbankiert kan het geld uiteraard ook direct via zijn bank overmaken naar zijn PayPal-account, zeer waarschijnlijk is uw tegoed bij PayPal dan eerder beschikbaar. Het bedrag van de overschrijving moet minimaal 1 euro zijn. Het bedrag dat u online kunt versturen, is verder gebonden aan een 'verstuurlimiet'. Dat betekent dat het bedrag dat u via uw PayPal-account overmaakt maximaal 1525 euro mag zijn.

Stap 4

[afbeelding0]Vanaf uw privé-bankrekening maakt u een bedrag over op uw PayPal-rekening. Ter illustratie spekken wij de online kas met 25 euro. Zodra het geld erop staat, surfen wij naar de Gadgetwinkel. Ons oog is namelijk gevallen op een geinig en afgeprijsd Flash-horloge, de E- Watch Bullseye. Prijs in de Gadgetwinkel? 12,50 euro. Het horloge plaatsen we in de winkelwagen. In een paar klikken voltooien we de aankoop.

Stap 5

[afbeelding0]De Gadgetwinkel vraagt net als elke online winkel hoe de bestelling wordt betaald. U klikt hier op Betalen via PayPal. Nu moet u voor de verzending uw gegevens, zoals naam en adres, nog invullen. De Gadgetwinkel verbindt u automatisch door met een PayPal-pagina met daarop uw accountgegevens. De prijs inclusief (verzend)kosten is op de pagina al ingevuld. U bevestigt de aankoop definitief door op de knop Doorgaan te drukken, onder aan de pagina. PayPal loodst u verder naar uw PayPal-rekening en vraagt u om de betaling te controleren. Op deze pagina voltooit u de beveiligde betaling. PayPal laat vervolgens weten dat de betaling is afgerond. Per e-mail zal de klant bovendien een extra bevestiging ontvangen van het feit dat de betaling is voltooid. Op de volgende pagina hoeft de klant alleen nog zijn e-mailadres en wachtwoord in te tikken.

Stap 6

[afbeelding0]Even later ontvangen we per mail inderdaad een bevestiging van de aankoop van de Gadgetwinkel. De uiteindelijke aankoopprijs is verhoogd van 12,50 naar 21,01 euro. De Gadgetwinkel brengt standaard 7,95 euro in rekening voor verzendkosten, plus 0,56 euro als kosten voor de betaling, ongeacht de prijs van het aangekochte artikel. Alle stappen zijn nu afgerond. Nu is het slechts een kwestie van afwachten. De Gadgetwinkel houdt er echter graag vaart in, zo blijkt. Reeds de volgende dag ontvangen we het E-Watch Bullseye-horloge per post. We moeten het horloge alleen activeren door op de instelknop te drukken.

PayPal-rekeningoverzicht

[afbeelding0]Met een PayPal-rekening kunt u iedereen met een e-mailadres betalen in 103 landen en regio's. Handig daarbij is uw Privé Rekeningoverzicht op de PayPal-website. Hier kunt u uw saldo en alle bedragen die u hebt ontvangen of betaald, bekijken, inclusief details van de artikelen die u hebt gekocht.

Wegwerp creditcard

PayPal werd in december 1998 opgericht door Peter Thiel, Max Levchin en Elon Musk. In oktober 1999, toen PayPal nog gehuisvest was in een kantoorruimte boven een bakkerij in Palo Alto (Californië), lanceerden zij hun betaaldienst voor het publiek. Oorspronkelijk was PayPal een betaalmethode voor mensen die via een handheld-pc, zoals een PalmPilot, geld wilden overmaken. Door de opkomst van online betalingen ging PayPal zich echter geheel richten op een betaalsysteem voor het internet. PayPal ondersteunt inmiddels zestien verschillende valuta's, waaronder de euro, het Britse pond, de dollar en de Japanse yen. In oktober 2002 werd PayPal overgenomen door eBay, de grootste veilingsite ter wereld. In 2004 verhuisde het hoofdkantoor van PayPal naar San José. Via PayPal werd in 2005 wereldwijd een totaalbedrag van 27,5 miljard dollar overgemaakt. Eind 2006 kwam PayPal met iets nieuws: de wegwerpcreditcard. Met deze digitale bankkaart zou de consument zeer veilig kunnen webwinkelen door een 'wegwerpnummer' te gebruiken. De website van PayPal is ook via de vrij unieke url www.x.com te bereiken.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000