Panasonic TX-L65WT600 - De beste 4K LCD TV van 2014?

© PXimport

Panasonic TX-L65WT600 - De beste 4K LCD TV van 2014?

Computer accessoires

Geplaatst: 4 juli 2014 - 10:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Redactie

Geniet van superscherpe beelden met de Panasonic TX-L65WT600 Ultra-High Definition 4K TV. Waarom dit een van de beste tv-toestellen van het moment is? Je leest het in onze Panasonic TX-L65WT600 4K LCD TV review.

Tv-fabrikanten blijven 4K nastreven, ook al zijn de argumenten ver van duidelijk (in tegenstelling tot Ultra High Definition beelden). Panasonic heeft een grote voorsprong op haar concurrenten gekregen met de lancering van haar eerste 4K set, de 65-inch TX-L65WT600. Dit is momenteel het enige UHD-scherm dat content met een hoge framesnelheid ondersteunt, dankzij het feit dat het zowel HDMI 2.0 als DisplayPort v2.1a biedt.

Qua uiterlijk lijkt de TX-L65WT600 erg op de topper van Panasonics huidige Full HD reeks, de TX-L55WT65. Het is een slank apparaat met een dunne chromen omlijsting en opvallende transparante rand. Deze plastic omlijsting kan verlicht worden als je dat wit.

Twee DVB-S tuners

Net als bij de rest van Panasonic's bedrijfsklasse schermen heeft het apparaat er twee HD tuners en gekoppelde DVB-S tuners. Deze kunnen gebruimaken van twee CAM sloten. Handig dus!. De inclusie van meerdere tuners maakt nieuwe kijkopties mogelijk. Met de MultiWindow preview modus kan het hoofdvenster geschaald worden naast een verticale TV-gids. Deze snelle programmalijst, met live venster, kan de DVB tuner, satelliet feed, of HDMI input weergeven. Je kunt de kanaalposities naar wens wisselen.

De WT600 wordt geleverd met twee afstandsbedieningen, een standaard IR-bediening en een dikke Bluetooth touchpad met een geïntegreerde microfoon die gebruikt kan worden voor enige rudimentaire, maar eenvoudig te negeren, spraakbesturing.

De TV heeft vier HDMI's, waarvan er slechts één 4K HDMI 2.0 enabled is, plus Scart en component/composite ingangen, drie USB's (eentje voor het opnemen naar een externe harde schijf), Ethernet, een SD-kaart lezer en een optische digitale uitgang. Wifi is geïntegreerd. Een verrassing is de eerdergenoemde DisplayPort connectie. Deze wordt vaker gezien op Apple apparatuur en grafische kaarten voor PC's en ondersteunt (net als HDMI 2.0) 4K UHD.

Het scherm deelt dezelfde smartfuncties als zijn stalgenoten, zij het met enkele verschillen. Er zijn verschillende apps, waaronder Panasonic's eigen 4K streamingdienst waarmee ze 50/60Hz 3840 x 2160 clips kunt bekijken waarvoor een verbinding van ongeveer 50 Mb/s wordt aangeraden. Er is ook een native 4K webbrowser die gebruikt kan worden om het 4K kanaal op YouTube te bekijken, evenals kaarten in HD.

© PXimport

8 miljoen pixels

Uiteraard is het belangrijkste aspect van deze TV het paneel van 8 miljoen pixels. We hebben een mediaserver vol met UHD content van Eurosport via DisplayPort met de TV verbonden. In tegenstelling tot ander 4K demomateriaal dat we gezien hebben, waren deze beelden opgenomen in 60Hz.

Hoewel de helderheid van UHD altijd indrukwekkend is, blijken 4K beelden met een hoge framesnelheid van Europese rally evenementen en paardensport echt verbluffend te zijn. Het materiaal heeft niet alleen een natuurlijke beweging, er zit zelfs nog meer diepte in het beeld. De TV is ook een geweldige monitor om op te gamen wanneer je deze koppelt aan een PC die een 4K grafische kaart heeft. Project CARS bij 60Hz via DisplayPort op een 65-inch scherm is bijna even geweldig als in de passagiersstoel zitten. Een toenemend aantal kaarten ondersteunt 4K, waaronder nVidia's Quadro en GeForce series, evenals AMD's Radeon HD 7000 en FirePro modellen.

Het opschalen van Full HD bronnen doet de WT600 is ook prima, of het materiaal nu van zijn eigen tuner of blu-ray afkomt. De 4K Hexa-processing engine van de TV maakt gebruik van een database met texturen en past deze dynamisch toe; als alternatief kun je ook simpelweg 1080p input schalen naar het pixeldichte scherm.

Levendige kleuren

Het zwartniveau van het scherm is bevredigend, en niet bijzonder gevoelig voor grijsheid (een eigenschap van LCD), zelfs bij volledig zwarte beelden. De kleuren zijn ook erg levendig. Hoewel de uniformiteit van de verlichting aan de randen goed is, heeft de TV er moeite mee om kleur en contract te behouden wanneer je er niet recht voor zit.

De WT600 maakt gebruik van Active Shutter 3D technologie en doet dat redelijk goed. Hoewel er wat ghosting is zijn de stereoscopische beelden helder en meeslepend. Er worden twee brillen meegeleverd. Brillen met een sluiter hebben te maken met enige flikkering in gemengde lichtbronnen, en daarom zouden wij liever een Passieve implementatie zien op een 4K scherm, maar deze 3D brillen zijn in ieder geval licht genoeg om gedurende de hele film te kunnen dragen.

© PXimport

Audio is de zwakste schakel op deze TV. Een laag niveau van versterking en neerwaarts/achterwaarts gerichte drivers zorgen voor een dof geluid.

Conclusie

4K Ultra HD bevindt zich nog in het beginstadium, en het duurt nog minstens een jaar voordat er commerciële inhoud beschikbaar komt, maar deze HDMI 2.0 debutant geeft een indruk van wat we kunnen verwachten. Ondertussen kunnen we dankzij DisplayPort een PC aan de TV koppelen en meteen van de super hoge resolutie 2160p talenten van het apparaat genieten. De WT600 is in ieder opzicht een mijlpaal.

9,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Bouwkwaliteit

Functies

4K is haarscherp

Kleurweergave

Minpunten

Conclusie

Panasonic TX-L65WT600 --------------------- **Prijs:** € 4.999,- **Schermtype:** LCD **Schermformaat:** 65 inch **Resolutie:** 3840 x 2160 pixels (Ultra HD) **3D ondersteuning:** Ja (actief) **TV tuner:** DVB-S, DVB-T **Aanslutingen:**CI-slot, component, composiet, ethernet, 4 x hdmi (2.0), 1 x optisch digitaal uit, scart, sd-kaartlezer, 3 x usb, WLAN...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000