Oculus Rift-games op smartphone spelen met VRidge

De meest gehoorde klacht over virtual reality is de prijs van de vr-headsets. Om die reden zijn steeds meer ontwikkelaars aan het zoeken naar een goedkoper alternatief. Met VRidge kun je gewoon je smartphone gebruiken om Oculus Rift- en HTC Vive-games te spelen.

Allereerst heb je een moderne smartphone met minimaal Android 5.0 nodig. RiftCat stelt zelf geen extreem hoge eisen aan je pc, daarentegen zullen de meeste vr-spellen wel het nodige van de systeem vragen. Daarom adviseren we de systeemeisen van Oculus en HTC aan te houden: minimaal een Intel Core i5-4590 of AMD FX 8350, 4 GB ram en een Nvidia GeForce GTX 970 of AMD Radeon R9 290.

Als laatste heb je een mobiele vr-headset of Google Cardboard nodig. Deze headsets kun je tegenwoordig in supermarkten, speelgoedwinkels en elektronicazaken vinden. De prijzen variëren van vijf tot honderd euro.

VRidge downloaden en installeren

VRidge laat je pc denken dat je smartphone een virtualreality-headset is, waardoor je SteamVR- en Oculus Rift-spellen kunt spelen. De volledige versie kost op het moment van schrijven 15 euro. Je kunt het programma gratis proberen om te zien of het ook voor jouw configuratie goed werkt. De proefversie kun je tien minuten per speelsessie proberen. Download van de website voor de pc en start de installatie.

Als de installatie voltooid is, druk je op Start Using RiftCat. In het volgende venster kun je een account aanmaken. Dit kan met een bestaand socialemedia-account of door op de knop Register te klikken. Na het aanmaken en activeren van het account kun je inloggen in het programma. Installeer VRidge vervolgens op je smartphone, je kunt de app vinden in de Play Store.

Verbinden via wifi of usb

Om via wifi te verbinden, start je het programma op de pc en klik je op het wifi-pictogram. Start vervolgens de app op je smartphone. Klik op Yes om de verbinding tot stand te brengen. Indien de verbinding niet goed tot stand komt, probeer je het handmatig. In het programma op je pc kun je achter Awaiting connection at: het lokale ip-adres aflezen. Tik vervolgens in de app op Connect manually, vul het ip-adres in en tik op Connect. Zodra gevraagd wordt of de gevonden telefoon het toestel is, klik je op Yes om te bevestigen.

De verbinding via usb is het meest betrouwbaar. Let er wel op dat je smartphone niet automatisch de mobiele internetverbinding deelt met je pc. Je kunt dit voorkomen door tijdens het gebruik mobiele data uit te schakelen of vliegtuigstand in te schakelen.

Schakel de applicatie op de pc in zodra de smartphone via usb is verbonden en de app is gestart. Klik op het usb-pictogram en als de software de smartphone ziet, klik je op Yes om te bevestigen. Als er geen verbinding wordt gemaakt, controleer dan of usb-tethering is ingeschakeld. Deze optie kun je snel vinden door op de drie streepjes linksboven in de app te tikken en te kiezen voor usb-tethering.

Games spelen

Via het programma VRidge zelf kun je een aantal eenvoudige spellen of demo’s downloaden. De spellen vind je onder het tabblad Play Games Library. Voor SteamVR-spellen zorg je dat je een Steam-account hebt en dat Steam geïnstalleerd is op je pc. Start Steam en zorg dat VRidge verbinding heeft met je smartphone. Klik op de knop Play SteamVR. De eerste keer dat je dit doet, zal Steam vragen of het de SteamVR-software moet installeren.

Controleer of VRidge nog is verbonden met je smartphone en klik vervolgens op het SteamVR-logo rechtsboven in het Steam-venster. Klik vervolgens op de rode tekst Kamerinstellingen starten. Kies voor de optie Alleen Staand, klik op Volgende en zorg dat bij Kalibreer je ruimte de smartphone naar je monitor gericht is als je op Midden Kalibreren drukt. Klik op Volgende en vul bij Lokaliseer de vloer je eigen lengte in. Klik op Volgende en Voltooid om de configuratie af te ronden. Je kunt nu een SteamVR-spel opstarten en spelen.

© PXimport

Het programma Revive is oorspronkelijk ontwikkeld om Oculus Rift-spellen met de HTC Vive te kunnen spelen, maar het werkt ook met VRidge. Je hebt een Oculus-account nodig en de software Oculus Home. Start die software, maar sla de configuratiewizard over omdat er geen Oculus Rift is om te configureren. Installeer een van de spellen, bijvoorbeeld Lucky’s Tale. Ga vervolgens naar de website van Revive, ga naar beneden tot Standalone games en klik op Download the Revive Injector here. Pak de bestanden uit naar de installatiemap van het spel, voor Lucky’s Tale is de standaardmap bijvoorbeeld: C:\Program Files\Oculus\Software\Software\playful-luckys-tale. Sleep het exe-bestand naar ReviveInjector_x64 en het Oculus Rift-spel wordt gestart.

Troubleshooting

Is het beeld in de vr-headset wazig of dubbel? Duik dan in de extra opties van VRidge. Als een spel gestart is, zie je op het scherm van je smartphone in het midden een tandwiel. Klik erop om de Interpupillary distance (afstand tussen de oogpupillen) en Scale (grootte van het beeld) aan te passen. Als VRidge niet verbonden is, zijn er onder Settings nog wat andere instellingen te vinden. Probeer deze alleen als de app niet goed presteert.

Via de desktopsoftware kunnen de resolutie en de kwaliteit worden aangepast. Klik rechtsboven op het tandwiel en nogmaals op het kleine tandwiel. Als de verbinding erg traag is, kun je proberen de kwaliteit en resolutie omlaag te zetten. Ook is het mogelijk de framerate aan te passen, al is 60 frames per seconden eigenlijk al te weinig voor vr.

Tekst: Robbert Brus

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000