Nokia Lumia 800 review

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 16 november 2011 - 11:41

    De Nokia Lumia 800 zou de grote comeback van Nokia moeten zijn. Een toestel in het topsegment met een nieuwe versie van Windows Phone, namelijk Mango (versie 7.5). 

Lumineus

Deze smartphone ziet er in elk geval erg mooi uit. De zijkanten zijn rond en aan de boven- en onderkant loopt de telefoon iets af. Het scherm zelf is van het krasvaste Gorilla Glass en heeft een lichte bolling. Ondanks deze mooie rondingen is het toestel ook mooi strak. De Lumia 800 heeft een ClearBlack Amoled scherm. We hebben nog nooit zo’n inktzwart scherm gezien en de Amoled technologie staat garant voor levendige kleuren en scherpe beelden.

Mango

Alles leuk en aardig, maar er zit wel Windows Phone op als besturingssysteem. En met het besturingssysteem staat of valt een smartphone. Het is onze eerste ervaring met Mango. Gelukkig merken we meteen dat dit bijzonder soepel draait op de Nokia. Er is geen hapering te zien en we vliegen door de prachtig vormgegeven menu’s heen. Na een paar simpele instellingen hebben we een naadloze integratie met Facebook. Onze contacten zijn overgenomen, in de agenda staan alle events en op het hoofdscherm zien we allerlei foto’s van Facebook vrienden voorbijtrekken in willekeurige volgorde.

Nokia extra’s

Dan is er ook nog het gratis Nokia Drive. Deze routenavigatie werkt goed. De kaarten worden van tevoren gedownload, waardoor u niet door het downloaden van kaarten onderweg tegen uw datalimiet aanloopt of torenhoge rekeningen krijgt door excessieve dataroaming in buitenland. GPS signaal is immers gratis en met dat signaal weet de Lumia 800 trouwens erg snel waar u bent. Het is natuurlijk niet zo uitgebreid als TomTom, maar de app heeft goede timing en we komen met gemak op de bestemming aan.

Nokia Music is ook erg fijn op de Lumia 800. We vinden vooral het weergeven van alle concerten in de omgeving voor de komende dagen erg handig. Helaas werkt het Local Scout van Windows Phone nog niet in Nederland op het moment van schrijven, maar die komt er zeker aan en we zien erg uit naar deze functie. Deze app geeft weer wat er in de buurt te zien en te doen is en bijvoorbeeld waar restaurants of uitgaansgelegenheden zijn met bijbehorende informatie.

Apps

Wat apps van derden betreft is het wel even wennen als u iOS of Android gewend bent. De ‘grote’ apps, zoals Whatsapp, Facebook, Angry Birds en Youtube zijn gewoon aanwezig en werken prima. Maar Marktplaats, NU.nl of een spelletje Word Feud zit er op het moment van schrijven nog niet in. Toch hebben we goede hoop dat naar mate Windows Phone meer ingeburgerd raakt als OS, dit soort apps ook vanzelf hun opwachting maken. Dit is wel een nadeel aan de keuze voor Windows Phone op het moment. Maar verder is Windows Phone Mango overzichtelijk, intuïtief en heeft het uitgebreide mogelijkheden.

Hardware

De Lumia 800 is heerlijk in het gebruik. Hij draait met de 1.4 Ghz processor heerlijk op Mango en de batterij gaat makkelijk een dag mee bij redelijk veel gebruik. Verder werkt het virtuele toetsenbord erg lekker. We hoefden eigenlijk helemaal niet te wennen. De camera heeft een led-flits en doet ook goed z’n werk, zelfs bij wat minder licht. Wel vonden we de kleuren een tikkeltje kil. Het geluid dat uit het toestel komt klinkt wat blikkerig en we zouden willen dat het volume wat hoger kon. Het toestel is degelijk gebouwd, alleen wanneer hij aan de oplader hangt staat er een klein klepje open. We zijn bang dat dit klepje geen al te lang leven beschoren is.

Nokia Lumia 800

Conclusie:

Een prachtige smartphone met een hoge wow-factor die heerlijk is in het gebruik. Nokia is terug.

Plus:

Mooi, snel, gebruiksvriendelijk, ClearBlack scherm, combinatie Windows Phone en Nokia apps

Min:

Minder apps beschikbaar dan op Android en iOS

Adviesprijs: € 499,–

Info: www.nokia.nl

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000