Nieuwe muis kopen: Vijf aspecten om op te letten

© PXimport

Nieuwe muis kopen: Vijf aspecten om op te letten

Geplaatst: 24 juni 2020 - 05:37

Aangepast: 17 november 2022 - 10:39

Laura Jenny

Vaker thuiswerken betekent waarschijnlijk ook je laptop vaker op dezelfde plek gebruiken. Je kunt dan doorgaan met het touchpad van je laptop gebruiken, maar een losse computermuis is vaak comfortabeler. Dit zijn zaken waar je het beste op kunt letten wanneer je een nieuwe muis kopen gaat.

De vorm

Het belangrijkste aspect van een muis is niet technisch. Het is simpelweg: ligt het apparaat goed in de hand? Ben je linkshandig, dan wil je misschien een muis die wat meer ontworpen is voor de linkerhand in plaats van de standaard rechterhand. Heb je snel last van rsi, dan kun je beter een iets bijzonder gevormde rechtopstaande muis gebruiken. Besef je welk type ‘muizer’ je bent: ligt je volledige hand op de muis, dan hoor je bij de grote massa.

Dat betekent dat er meer muizen bij je kunnen passen dan wanneer je je hand als een klauw hebt bij het muizen. Hiermee kun je sneller klikken, maar het is iets minder comfortabel. Hetzelfde geldt voor mensen die muizen met alleen het puntje van hun vingers op de muis: je kliksnelheid gaat omhoog, maar het kost meer moeite om langere perioden te muizen. Hoe je je hand neerlegt heeft ook invloed op de muis die je kiest. Een lange muis is vaak voor ‘klauwmuizers’ geen goede keuze, omdat ze hun hand vrij klein maken.

Vergeet als je je hand op de muis legt niet te voelen hoe hij voelt als je hem beweegt. Is de muis niet te zwaar? Bevalt het materiaal je, of krijg je er zweethanden van? Dat kan komen door het materiaal waarvan de muis is gemaakt. Als je verwacht dat je er wel uren achtereen mee kunt werken zonder dat je hand voelt

Precisie

Natuurlijk ben je er niet met alleen een fijngevormde muis. Een beetje precisie is ook niet weg. Je hoeft echt geen professionele gamer te zijn om precisie van je muis te verwachten. Je wil immers dat de muis zo snel mogelijk jouw bewegingen en kliks registreert en naar de computer stuurt. En graag ook een beetje accuraat. Dat kunnen veel muizen prima voor je doen, dankzij een led- of lasersensor, of een optische sensor.

Is een muis niet zo precies, dan zal hij moeite hebben je bewegingen goed door te geven en krijg je een stotterende muispijl op je scherm. Eentje die soms een andere kant op gaat, of die wel de goede richting op gaat maar dat doet met horten en stoten. Net als muziek die blijft hangen is zo’n muis enorm irritant en meestal ook niet werkbaar. Vroeger zag je dit soort ‘gedrag’ vaak bij draadloze muizen, maar deze zijn inmiddels goed doorontwikkeld.

Let wel: de muis met optische sensor werkt niet op een glanzende ondergrond zoals een glazen tafel. De lasermuis is wat veelzijdiger, die werkt op praktisch elke ondergrond. Daarvoor lever je wel wat in op het gebied van DPI.

 

© PXimport

Gevoeligheid

DPI staat voor Dots Per Inch en staat voor hoe gevoelig de muis is. Niet hoe accuraat, maar hoe gevoelig. Het betekent letterlijk: hoeveel bewegingen registreert de muis als hij een inch (2,54 cm) beweegt. Als je de snelheid van je muis instelt op je computer, dan beïnvloed je de DPI. Je laat hem minder snel of juist sneller werken.

Soms doen muisfabrikanten er alles aan om je te laten denken dat een hogere DPI ook beter is, maar eigenlijk zit je tussen de 1.000 en 2.000 DPI helemaal goed. Als je er volop mee wilt gamen, en dus wat meer vraagt van je apparatuur, dan kun je beter tussen de 2.000 en 3.000 gaan zitten. Ze zijn er zelfs van 12.000 DPI.

Er schuilt ook gevaar met die hoge DPI’s, want er wordt software ontwikkeld om die DPI te verhogen, maar dat betekent dat de pixels digitaal in meerdere pixels worden ‘gesneden’, waardoor je een heel gevoelige maar inaccurate muiservaring krijgt.

Draadloos of niet

Nu draadloze muizen aanzienlijk beter zijn dan in hun begintijd, kan het de moeite waard zijn hiervoor te kiezen. Dat betekent echter wel dat je een extra element in de gaten moet houden als je er eentje wilt aanschaffen. Hoe lang gaat de batterij mee? Als je de muis telkens moet opladen, dan haal je er weinig gebruiksgemak uit.

Koop je toch nog een bedrade muis, ook dan heb je iets extra’s om op te letten. Namelijk de kabellengte en materiaal. Een kabel die met textiel is omhuld gaat vaak minder snel om andere draden heen draaien dan eentje zonder. Ook de lengte van de kabel is belangrijk. Te lang kan enorm storend zijn, maar te kort is vaak ook niet ideaal.

Snelheid

Een muis kan een hoge DPI hebben, wanneer de muis begint te bewegen op je scherm nadat je hem hebt aangeraakt moet direct zijn. Draadloze muizen zien er wat mooier uit omdat je geen draden hebt die je bureau rommeliger maken, maar ze geven de input vaak wel met een kleine vertraging door. Hetzelfde geldt voor bluetooth-muizen.

Heb je echt hypersnelheid nodig, dan wil je je computer waarschijnlijk gebruiken voor gaming. Het is dan handiger om toch te kiezen voor een bedrade muis. Data gaat nog steeds het snelst via een kabel. Bovendien hoef je ook vaak geen extra software te installeren om de muis te gebruiken, in plaats van bij draadloze muizen die je hierdoor vaak niet direct kunt gebruiken.

Wil je nog specifieker weten hoe snel de muis zijn data aan de computer doorgeeft, kijk dan naar de Polling Rate. Hiermee wordt in Hertz aangegeven hoe vaak per seconde de muis tegen de computer zegt wat zijn locatie is. Voor gamers wordt een Polling Rate interessant vanaf 500 Hz.

Als je deze vijf aspecten meeneemt in je keuze voor een muis, dan ga je goed beslagen ten ijs. Veel plezier met shoppen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten