Tweede Kamer: Nieuwe aftapwet gaat door

Tweede Kamer: Nieuwe aftapwet gaat door

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 14 februari 2017 - 20:35

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:07

De Tweede Kamer heeft de nieuwe aftapwet waarbij de inlichtingendiensten in Nederland meer bevoegdheden krijgt, goedgekeurd. Door de nieuwe wet kunnen instanties als de AIVD en MIVD nu ook ongericht internetverkeer aftappen.

In de vorige aftapwet konden inlichtingendiensten alleen informatie verzamelen van 'verdachte' activiteiten, waardoor niet iedereen zich zorgen hoefde te maken over wat en wie er werd afgeluiderd. Door de wijziging in de wet kunnen de AIVD en MIVD nu in theorie alle verkeer afluisteren, waarbij ze grootschalig en ongericht gegevens kunnen verzamelen en doorzoeken.

Ruime  meerderheid

In een debat over het voorstel bleek dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer al voor een wijziging van de aftapwet was. Partijen PvdA, VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en 50Plus stemden allemaal voor de wet, D66 en Groenlinks probeerden nog wat wijzigingen door te voeren, maar werden hierbij niet gehoord.

Controle op controle

De grootste partijen riepen het kabinet wel op om extra geld vrij te maken voor toezichthouders. De TIB (Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden) en de CTIVD (Commisssie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten) moeten in de gaten houden of het verkrijgen van data door de AIVD en MIVD rechtmatig gebeurt en dat hun bevoegdheden onnodig worden ingezet.

Raad voor de rechtspraak

Ook de Raad voor de Rechtspraak is kritisch op de nieuwe wet, en vraagt zich bijvoorbeeld ook af of alle data drie jaar lang bewaard moet worden, met het oog op privacy van onschuldige burgers, waarvan ook data wordt verzameld. Het kabinet stelt dat echter wel voor. Ook krijgt het TIB nu nog geen toegang tot de daadwerkelijke gegevens die zijn verzameld door de veiligheidsdiensten, waardoor het niet altijd eenvoudig te toetsen is of bepaalde bevoegdheden correct zijn ingezet.

Overigens moet de Eerste Kamer de wet nog wel goedkeuren voor deze daadwerkelijk kan worden doorgevoerd.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000