© PXimport

Netwerkswitch kopen: 5 opties

Computer accessoires

Geplaatst: 8 juli 2022 - 04:55

Aangepast: 14 december 2022 - 09:52

Redactie

Aan een enkele router in je huis heb je vaak niet meer genoeg om al je bekabelde netwerkapparaten aan te sluiten. Een netwerkswitch kopen is dan een goed idee. Hiermee verdeel je het internetsignaal over meerdere poorten - en dat kunnen er een heleboel zijn. In dit artikel enkele kooptips in verschillende prijsklassen.

Een gemiddeld huishouden bevat tientallen netwerkapparaten die gezamenlijk steeds meer bandbreedte opeisen. Naast voldoende wifi-dekking is het ook belangrijk om het bekabelde netwerk goed te onderhouden. Met 4K-streams, zware multiplayer-games en usenet-downloads krijgt het thuisnetwerk namelijk heel wat te verduren. Zeker wanneer dergelijke zware taken ook nog eens tegelijkertijd plaatsvinden. 

Zorg daarom voor een vitaal thuisnetwerk met voldoende capaciteit en snelle verbindingen. In dit artikel kijken we naar de netwerkswitch. We raden daarnaast ook de cursusbundel Thuisnetwerk upgraden aan. 

TP-Link TL-SG105

Deze goedkope switch is zo’n beetje in elke (online) elektronicawinkel verkrijgbaar. Steek een netwerkkabel in de stalen behuizing en verbind vervolgens vier apparaten met het thuisnetwerk. Dankzij een respectabele snelheid van 1 Gbit/s per ethernetpoort, blijft de snelheid van het bekabelde netwerk op peil.

Fijn is de ondersteuning voor Quality of Service, zodat het verkeer van videostreams en games automatisch voorrang krijgt. Je voorkomt daarmee hinderlijke onderbrekingen. Je kunt deze compacte switch eventueel aan de wand of onder het bureaublad monteren.

Ubiquiti UniFi Switch Flex Mini 

Zoek je een compacte switch met beheerdersmogelijkheden, dan is dit betaalbare exemplaar van Ubiquiti een uitstekende optie. Via de UniFi Network-app of de webinterface kun je allerlei netwerkinstellingen aanpassen. De kunststof behuizing biedt plek aan vijf gigabit-ethernetpoorten. 

De linker aansluiting kan overweg met Power over Ethernet (PoE), waardoor het apparaatje via deze ingang energie kan ontvangen. Dat is handig als er geen stopcontact in de buurt is. Is jouw netwerk niet geschikt voor PoE, dan gebruik je voor de stroomvoorziening de meegeleverde usb-c-adapter.

TP-Link TL-SG108PE

Met deze robuuste switch voeg je acht gigabit-ethernetpoorten aan je thuisnetwerk toe. De eerste vier aansluitingen kunnen overweg met PoE, zodat deze switch via het netwerk bijvoorbeeld voeding aan een geschikte beveiligingscamera of VoIP-telefoon kan leveren. 

De energietoewijzing bedraagt 15,4 watt per poort, waarbij er een maximum geldt van 55 watt voor alle PoE-poorten. Er gaat een statuslampje branden wanneer deze limiet wordt overschreden. Gebruikers hebben via een webinterface toegang tot deze switch, zodat ze diverse instellingen kunnen wijzigen.

Netgear Prosafe GS116v2

De Netgear Prosafe GS116 is een welkome aanvulling op plekken waar je veel netwerkaansluitingen nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een televisiemeubel met allerlei apparatuur of een klein (thuis)kantoor. Wie goed zoekt, vindt deze uitgebreide switch voor minder dan tachtig euro. Het betreft een zogeheten ‘unmanaged’ switch, dus er bestaat geen app of webinterface om de netwerkinstellingen aan te passen. Je kunt de Prosafe GS116 onder het bureau of aan de wand bevestigen en zo toegang krijgen tot zestien gigabit-ethernetpoorten. Volgens de fabrikant gaat dit robuuste netwerkapparaat tientallen jaren mee.

HP OfficeConnect 1820-48G (€ 300,-)

Deze forse switch van HP bevat maar liefst 48 gigabit-ethernetpoorten. De prijzen in de verschillende (web)winkels lopen nogal uiteen, dus let goed op waar je dit product aanschaft. Er zijn meerdere aanbieders die de OfficeConnect 1820-48G voor minder dan driehonderd euro verkopen. Naast de 48 ethernetpoorten telt de behuizing ook nog vier sfp-aansluitingen. Dat is handig als je het netwerk bijvoorbeeld over een grote afstand via glasvezel wilt verbinden.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000