Microsoft, stop nou eens met die geforceerde Windows 10-upgrade!

Microsoft, stop nou eens met die geforceerde Windows 10-upgrade!

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 december 2015 - 12:57

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:05

Microsoft heeft een ambitieus doel om zoveel mogelijk mensen naar Windows 10 te laten overstappen, maar de agressieve manier waarop het bedrijf dat doet stuit veel gebruikers tegen de borst. Het is hoog tijd dat Microsoft eens stopt met die opdringerigheid, en Windows-gebruikers gewoon in hun waarde laat.

Windows 10 is een gratis upgrade vanaf Windows 7 en Windows 8, en dat zul je weten ook. Al sinds het besturingssysteem 29 juli definitief werd gepresenteerd, krijgen gebruikers meldingen en pop-ups en waarschuwingen dat hun 'gratis upgrade klaarstaat'.

Steeds dwingender

De afgelopen maanden is Windows 10 op verschillende manieren aan gebruikers opgedrongen. In het begin als aanrader ("Hey kijk, je vindt dit product misschien wel mooi!"), maar later werd die manier steeds dwingender. Kijk maar eens naar deze berichten, allemaal in de afgelopen maanden geschreven:

Windows 10 gebruikt je computer om updates aan anderen te leveren
Windows 10 nu gratis te reserveren
Windows Update start zelf Windows 10-upgrade vanaf 2016
Microsoft: 'Verplichte Windows 10-update is foutje'
Microsoft verplicht updates Windows 10 in Home-versie
Windows 10 sluipt alvast binnen op 7 en 8
Gebruikers krijgen update-timer voor Windows 10-reservering
"Windows 10-reserveren"-melding blijft nog jaar in Windows 7 en 8
Sony: "Wacht met upgrade naar Windows 10"
Windows 10-upgrade komt straks als 'Aanbevolen Update'
Microsoft maakt Windows 10-upgrade niet te negeren

Onlangs ondekten onze collega's van PCM zelfs dat Microsoft de Europese cookiewet overtreedt met de upgrade - maar ook dat weerhield Microsoft er niet van om alsnog de upgrade te forceren.

Niet meer optioneel

De upgrade naar Windows 10 is al lang niet meer 'optioneel' te noemen

Inmiddels is Windows 10 amper meer een optionele upgrade meer te noemen. De toeren die je moeten uithalen om de update tegen te houden zijn alleen nog weggelegd voor gevorderde gebruikers, die de moeite nemen om het obscure Windows Update naar hun hand te zetten - een relatief kleine groep.

Keuzes maken

Die opdringerigheid gaat nu te ver. Windows 10 is inmiddels een half jaar oud, en de fans zijn destijds direct overgestapt. Dan is er nog een grote groep die aanvankelijk de kat uit de boom wilde kijken, en ook die heeft nu genoeg tijd gehad om hun keus te maken. Als zij wilden overstappen, hadden ze dat inmiddels wel gedaan - of juist niet.

Degenen die nog niet zijn overgestapt vanaf Windows 7 of 8, willen dat ook niet. Zij zitten goed met hun oudere OS, omdat dat goed werkt en er voor hen weinig reden is om te upgaden. Die groep moet Microsoft nu echt met rust laten. Het is niet eerlijk die groep lastig te blijven vallen met geforceerde upgrades, als zij duidelijk laten merken de update niet te willen.

Windows 10 heeft een aantal prettige nieuwe functies: De virtuele bureaubladen, het vernieuwde startmenu, de Store, en een nieuwe browser. Wij zijn er in ieder geval blij mee en konden niet snel genoeg upgraden - maar dat geldt voor lang niet iedereen.

Windows 7 werkt nog prima

Windows 7 werkt voor veel mensen nog prima

Vooral Windows 7-gebruikers zitten nog prima bij hun oude besturingssysteem, en terecht. Windows 7 krijgt nog tot in ieder geval 2020 de nodige ondersteuning, en zelfs tot 2024 ondersteuning voor essentiële veiligheidsupdates. Windows 7 is nog steeds stabiel, heeft weinig poespas, en is erg lichtgewicht. Voor veel mensen is dat reden genoeg om niet te upgraden.

Windows 10 is niet 'af'

Windows 10 heeft daarentegen nog een groot aantal kinderziektes. De meest in het oog springende is dat het besturingssysteem nog niet 'klaar' is. Er zitten namelijk veel schoonheidsfoutjes in, zoals de niet minder dan 8 (!) verschillende soorten menu's die er worden gebruikt waardoor het geheel niet 'af' voelt.

Het werkt niet

Maar nog erger zijn de verschillende onderdelen aan Windows 10 die simpelweg niet werken. Hoewel sommige gebruikers (waaronder wij) vrijwel geen problemen hadden met het overstappen, zijn er ook meer dan genoeg pechvogels die tegen problemen aanliepen. Drivers voor muizen, toetsenborden of zelfs beeldschermen die niet werken, specifieke programma's die niet compatibel zijn met Windows 10, en ontbrekende functies zijn problemen die vaak voorkomen.

Windows 10 installeren is dan ook nogal een gok, één waarvan zeker Microsoft niet kan garanderen dat het goed gaat.

Ook binnen Windows 10 is opdringerigheid

Windows 10 is nog lang niet 'af'

En het is niet alleen Windows 10 dat wordt opgedrongen. Ook binnen het besturingssysteem is Microsoft nog opdringerig tot het vervelende toe. Zo wil het bedrijf dat je heel graag de nieuwe browser Edge gaat gebruiken boven Chrome of Firefox. En hoewel Edge een stuk sneller is dan die browsers, ontbreekt de ondersteuning voor plugins waardoor het programma minder uitgebreid is dan zijn concurrenten.

Hetzelfde gebeurt met andere Microsoft-apps die standaard in Windows 10 staan: Groove Music, en de Films- en Foto-apps worden je op dezelfde manier opgedrongen. En dan zijn er nog de agressieve privacy-voorwaarden, die in de grote november-update ineens 'per ongeluk' weer gereset werden.

Voordeel voor Microsoft

Er zijn een paar belangrijke redenen waarom Microsoft wil dat gebruikers overstappen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om ondersteuning te bieden als iedereen op één OS zit, maar de belangrijkste reden is het aantal apps. Door Windows 10 één universeel besturingssysteem te maken voor de desktop, mobiele telefoons én de Xbox One wordt het straks erg simpel om apps te bouwen, iets waar zeker Windows Phone veel baat bij heeft.

Ook het verdienmodel van Microsoft telt mee, want dat wil vooral geld verdienen aan gebruikers die diensten als OneDrive of Office 365 afsluiten.

Maar het verdienmodel of de doelen van Microsoft gaan voorbij aan de wensen van de gebruikers. Die willen niet upgraden, en die keus heeft het bedrijf te respecteren.

Oplossing: Maak een goed product

Maak eerst een goed product zodat de gebruikers zelf komen

Als Microsoft echt wil dat gebruikers upgraden, moet het zorgen dat het een degelijk product aflevert. Zorg dat gebruikers uit zichzelf willen overstappen. Dat is niet makkelijk, dat weten wij ook wel. Maar het begint met het maken van een product dat werkt, waarbij het overstappen zonder moeite gaat. De kracht van Windows 7 was dat het deed wat het moest doen, maar dat is bij Windows 10 niet zo. Het kost te veel moeite die het merendeel van de gebruikers er niet in wil steken.

Maak je product af

Zorg daarnaast voor een besturingssysteem dat 'klaar' is. Als je een nieuwe browser introduceert en je wil dat mensen die gebruiken, zorg dan dat essentiële onderdelen zoals plugins gewoon werken. Als je een nieuw soort menu introduceert, implementeer dat dan ook overal. Als je Cortana zo diep in het OS integreert, zorg dan op z'n minst dat je het in Nederland kan gebruiken - desnoods in het Engels.

Maar als je een besturingssysteem aflevert dat half af is, en waarvan je niet kunt garanderen dat de overstap zonder problemen werkt of dat mensen er verder niet aan hoeven te sleutelen, respecteer dan de logische keus van gebruikers om niet te upgraden.

Microsoft, stop met die geforceerde Windows 10-updates. Laat je gebruikers in hun waarde. Dan ben je pas écht klantvriendelijk.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000