Microsoft brengt onverwacht belangrijke Windows-patch uit

Microsoft heeft een belangrijke noodpatch uitgebracht voor Windows 7 en Windows 8. Ook Windows Server en Windows RT krijgen de update, en zelfs de gebruikers die nu al Windows 10 testen worden extra beveiligd. De patch dicht een lek waarmee hackers het complete Windows-systeem konden overnemen.

De patch werd gisteren uitgerold. Het is vrij uniek voor Microsoft om een patch op zo'n tijdstip uit te rollen, want normaal wordt dat gedaan tijdens 'Patch Tuesday', de standaard patch-dag.

Fonts

Volgens Microsoft gaat het om een ernstig beveiligingsprobleem in vrijwel alle versies van Windows. Het lek zit in de OpenLetter-driver, die wordt gebruikt on fonts in te laden in het systeem.

Overname

Die driver zit erg diep ingebakken in Windows. Als hackers via bijvoorbeeld een man-in-the-middle-aanval een eigen malafide font kunnen inladen, hebben ze toegang tot vrijwel het complete Windows-systeem.

De patch is binnen te halen via Windows Update.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000