Malware gemakkelijk te installeren op winkel-pc's

Malware gemakkelijk te installeren op winkel-pc's

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 7 oktober 2014 - 12:49

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:30

Hackers kunnen gemakkelijk misbruik maken van pc's die als showmodellen dienen in Nederlandse elektronicawinkels, zoals Media Markt en Saturn. De beveiliging is niet optimaal, zo blijkt uit onderzoek van Computerworld.

In veel gevallen is er ook helemaal geen antivirusprogramma actief. Check je dus op zo'n showmodel je e-mail of surf je ermee naar Facebook, dan loop je risico dat er een hacker meekijkt. Computerworld werd daarover getipt door een student informatica, die aangaf winkel-pc's van Saturn maanden te hebben gebruikt om 500 euro aan Bitcoins te 'minen.'

Bespieden

Het moederbedrijf van Media Markt en Saturn heeft inmiddels aangegeven dat er wordt gewerkt aan aangescherpte protocollen, maar legt ook de verantwoordelijkheid bij de leidinggevenden van de afzonderlijke winkels.

De student zegt tevens Mycom-bezoekers te hebben bespied via de ingebouwde webcam van een tentoongestelde laptop. Hij zegt dat winkels internettoegang moeten blokkeren, dat 'automatische uitvoer van bestanden via de USB-uitgang' geblokkeerd moet worden en dat de inhoud van de harde schijven 's nachts moet worden gewist.

Beleving

BAS Group (eigenaar van Mycom)-manager Lub ten Napel stelt echter in een reactie dat er nu ook weer niet te veel verboden moet zijn, omdat daarmee de beleving van het apparaat wordt aangetast. De optie om altijd online te kunnen is daarbij essentieel. Webcams in laptops werden wel eens afgeplakt, maar klanten willen ze toch blijven proberen. "En dan gaat het plakband er weer af," aldus ten Napel.

Showmodellen van Mycom krijgen over twee maanden een kioskmodus aangemeten, waarbij winkels zelf kunnen instellen welke apps en programma's voor klanten te gebruiken zijn. Paradigit en Computerland zijn ook genoemd als winkels met onveilige showmodellen.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000