Livegang van je website: teasers en countdowns

Livegang van je website: teasers en countdowns

Computer accessoires

Geplaatst: 23 september 2019 - 04:57

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

- -

Het live gaan van je nieuwe website is een belangrijk moment voor je bedrijf. Niet alleen omdat het je veel tijd, energie en geld heeft gekost om 'm te maken. Maar ook omdat het nieuwe functionaliteiten en waarschijnlijk een nieuwe 'look' biedt waarmee je hoopt dat jouw onderneming weer jarenlang toekomstbestendig is. Zo'n moment wil je niet ongemerkt voorbij laten gaat. Hoe haal je het maximale uit de livegang van je nieuwe website?

Een nieuwe website is alsof je een nieuw filiaal of een nieuw bedrijfspand opent. Het is voor je bedrijf altijd een flinke investering, maar eentje die het helemaal waard is. Alles ziet er weer lekker fris en modern uit en biedt allerlei voordelen en handigheidjes voor zowel jezelf als je klanten of relaties. Zo'n grote opening wil je natuurlijk een feestelijk tintje geven en je hoopt dat daar veel mensen op af komen. Dat doe je door al ver van tevoren aan te kondigen dat er iets staat te gebeuren. Bijvoorbeeld met een mooie, originele teaserpagina.

Voordelen ‘coming soon’ pagina

Een teaserpagina is niet alleen een goede manier om interesse en aandacht te krijgen voor je nieuwe website. Het is in het geval van een compleet nieuwe website ook een uitstekende kans om alvast iets aan je SEO te doen. Hoe langer je domeinnaam bestaat, hoe beter hij rankt in de zoekresultaten. Als je site nog lang niet af is, kun je met een ‘coming soon’ boodschap toch alvast geïndexeerd worden.

Ook biedt het alvast wat mogelijkheden om te testen welke kleuren, lettertypes of logo's meer interactie oproepen bij je bezoekers. Resultaten van dit soort testjes kunnen het verschil maken als je nieuwe site straks live is. Tot slot is dit ook een uitstekend moment om emailadressen te verzamelen van mensen die nieuwsgierig zijn. Zo kun je ze op de hoogte stellen als je site live is en daarna het contact onderhouden.

'Tease' je nieuwe site

Voor trouwe gebruikers van jouw site kan een nieuw webdesign best even slikken zijn. Alles waar ze aan gewend waren is ineens anders. Het is goed om vooraf een tipje van de sluier op te lichten. Niet alleen om de verwachtingen te managen, ook om spanning op te bouwen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

Een countdown timer: Deze telt terug naar het moment dat je nieuwe site live gaat. Op die manier weten mensen wanneer ze de nieuwe site kunnen verwachten. En door vooraf flink reclame te maken kunnen trouwe gebruikers samen aftellen en erbij zijn op het exacte moment dat je nieuwe site de lucht in gaat. Wel belangrijk hierbij is dat je jezelf een keiharde deadline. Op dat exacte moment moet de nieuwe site ook klaar zijn om live te gaan.

Een teaserpagina als cadeauverpakking: treffender wordt de vergelijking niet. Een nieuwe site is een cadeautje voor je klanten. Door de teaserpagina te zien als cadeaupapier, kun je er steeds een hoekje of stukje van af scheuren. Zo wordt langzaamaan steeds meer van de nieuwe site zichtbaar. Leuk om stukje bij beetje het nieuwe design toonbaar te maken. Het is wel zaak om ver van tevoren het design van je nieuwe site dus vast te stellen.

Dit soort ‘coming soon’ pagina’s hoef je niet zelf te ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld Wordpress gebruikt zijn er tal van opties gratis beschikbaar die elk naar eigen smaak in te richten zijn.

Terwijl de nieuwsgierigheid van je bezoekers gewekt wordt met een mooie teaser, kun jij achter de schermen alvast zorgen dat je site tip-top in orde is. Heb je bijvoorbeeld een blog, zorg dat daar op de dag van de livegang al iets te lezen is. Schrijf een stuk of tien posts die al gepubliceerd zijn tijdens de lancering. In de weken daarna kun je die vervolgens promoten op sociale media. Diensten als HootSuite of CoSchedule automatiseren dat deels voor je, zodat je er na livegang geen omkijken meer naar hebt.

Ga live met een 'big bang' op social media

Als je zoveel energie hebt gestoken in het regelen van webhosting, het bouwen en vullen van een site en het maken van een mooie teaserpagina, dan wil je natuurlijk wel dat veel mensen dat zien. Vergeet daarom niet om je website actief aan te kondigen. Om zoveel mogelijk aandacht voor en bezoekers naar je site te krijgen, kun je al ver van tevoren aankondigen dat er iets staat te gebeuren. Als je regelmatig een nieuwsbrief verstuurd is dit het ideale medium om al bestaande klanten te attenderen op de voortgang. Sociale media bieden een mooie kans om een breder publiek aan te spreken. Gebruik bijvoorbeeld een tool Postspeaker. Via deze tool kunnen jouw volgers zich inschrijven. Op een bepaald moment, in dit geval het moment dat jouw site live gaat, plaatsen ze allemaal een berichtje over jouw site. Als er in één keer tientallen, misschien wel honderden mensen iets zeggen over jouw nieuwe site, dan trekt dat zeker de aandacht.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000