© PXimport

Koopgids digitale spiegelreflexcamera

Computer accessoires

Geplaatst: 22 juni 2019 - 06:00

Aangepast: 24 november 2022 - 13:39

Redactie Computer!Totaal

Wordt het tijd om je fotografie naar een hoger niveau te tillen? Dan kan het goed zijn dat je van plan bent een digitale spiegelreflexcamera aan te schaffen. Waar moet je op letten en welke zijn de beste? We helpen je op weg.

Wat is een digitale spiegelreflexcamera?

© PXimport

Als mensen het hebben over een ‘serieuze’ camera, dan gaat het vaak over de digitale spiegelreflexcamera. Dit soort camera’s is vaak de volgende stap voor mensen die graag fotograferen en hun fotografie naar een hoger plan willen tillen. Een belangrijk kenmerk van de digitale spiegelreflex is het feit dat je de lenzen kunt verwisselen. Dit geeft je veel voordelen, want zo kun je precies de goede lens kiezen voor jouw soort fotografie.

Maar wat is een digitale spiegelreflexcamera nu precies? Allereerst natuurlijk een fotocamera waarmee je digitale beelden kunt maken. Specifiek voor de spiegelreflex is natuurlijk de techniek aan de binnenzijde. De naam zegt het al, er zit een spiegel in die bij het maken van de foto een beweging - reflex - maakt. Hoe werkt dit nu precies? Het licht valt door je lens op een spiegel, die het weerkaatst richting een pentaprisma. Daar wordt het licht omgedraaid en richting de optische zoeker gestuurd waarin jij het beeld ziet.

Om de uiteindelijke foto te maken moet de spiegel wegklappen, want het licht dat eerst moest worden omgeleid via het prisma en naar de zoeker moet natuurlijk op de daar achter geplaatste camerasensor terechtkomen. Als je op de sluiterknop duwt klapt de spiegel op en gaat de sluiter open en weer dicht, zodat er een korte tijd licht op de sensor valt. Dan is de foto gemaakt!  

Wat zijn de voordelen?

Kies je voor een digitale spiegelreflexcamera, dan zul je zien dat je fotografie qua beeldkwaliteit een sprong voorwaarts maakt. Een digitale spiegelreflexcamera heeft een (veel) grotere sensor dan een compactcamera of de camera in je telefoon. Die grotere sensor betekent dat je in staat bent om meer beeldinformatie, contrast en details in je foto’s te vangen.

De grote beeldsensor en de mogelijkheid om van lens te kunnen wisselen zorgen ervoor dat je met de keuze voor een digitale spiegelreflexcamera kiest voor een heel veelzijdig systeem waarmee je allerlei kanten op kunt en waarmee je je fotografie steeds een stukje verder kunt verbeteren.

Veel van deze voordelen zitten tegenwoordig ook in systeemcamera's. Ook daar hebben we een koopgids van.

Verschillende kwaliteiten

© PXimport

Digitale spiegelreflexcamera’s zijn er in vele soorten en maten. Dat is fijn, want dat betekent dat er voor iedere fotograaf wel een geschikte camera te vinden is. Als je op zoek bent naar een digitale spiegelreflexcamera is het goed om duidelijk te hebben wat voor een foto’s je precies wilt maken. Fotografeer je graag landschappen op vakantie, of juist spelende kinderen in de speeltuin. Of wat extremer: neem je de camera mee op wintersport of ga je ermee langs een circuit staan om snelle auto’s vast te leggen. Al deze verschillende scenario’s vragen weer andere (technische) eigenschappen van een camera.

Gelukkig is het zo dat er ook veel camera’s zijn die veel van deze eigenschappen in één pakket bundelen, zodat je niet voor elke situatie een andere camera nodig hebt. De basis is bij de meeste camera’s echter al prima op orde, zodat je zonder problemen foto’s kunt maken in de meest gangbare (licht)situaties. Zijn er uitdagingen zoals weinig licht, beweging of snelheid in het spel, dan is het aangeraden om je goed in de specificaties van de beoogde camera te verdiepen.  

Welke past bij mij?

© PXimport

Om te bepalen welke camera het beste bij jouw persoonlijke wensen past, is er een aantal criteria die je langs kunt gaan. Allereerst natuurlijk het budget, want er zijn digitale spiegelreflexcamera’s te vinden in alle categorieën: van goedkoop tot (erg) duur.

De sensor in een digitale spiegelreflexcamera is zo ongeveer het belangrijkste onderdeel. Kijk dus goed naar je eisen op dit gebied. Fotografeer je veel in uitdagende lichtomstandigheden, kies dan voor een camera met een sensor die veel ‘rek’ heeft qua dynamisch bereik. Een groot dynamisch bereik wil zeggen dat de sensor in staat is om veel details te laten zien in donkere en lichte delen van de foto. Kijk in dat geval ook goed naar de mate waarin de camera ruisvrij fotografeert als je de ISO-waarde omhoog schroeft. Fotografeer je enkel op zonnige dagen in de buitenlucht, dan is iedere camera in staat om scherpe en contrastrijke beelden af te leveren.  

Als je foto’s wilt maken van (snel) bewegende onderwerpen, dan is het goed om te kijken naar het maximale aantal foto’s dat de camera kan maken in één seconde. Dit wordt aangegeven in fps, frames per seconde. Fotografeer je bijvoorbeeld veel bij sportwedstrijden, dan heb je met een snelle camera meer kans op goede foto’s. Want een moment is zo weer voorbij. Veel digitale spiegelreflexcamera’s komen al tot zes of acht foto’s per seconde, maar de echte (dure) topmodellen kunnen soms wel veertien foto’s in één seconde maken.

Als laatste een voor de hand liggende tip: kijk goed naar de afmetingen en het gewicht van een camera. Digitale spiegelreflexcamera’s zijn er in vele soorten en maten, van klein naar groot en van vederlicht tot behoorlijk zwaar. Wat vind jij comfortabel?

De lens is ook belangrijk

© PXimport

Niet alleen de keuze voor een digitale spiegelreflexcamera is belangrijk, de keuze voor een goede lens is minstens net zo belangrijk. De lens zorgt natuurlijk voor de beeldhoek en het perspectief in je beeld. Fotografeer je graag binnenshuis, dan kan een groothoeklens handig zijn. Leg je graag vogels op afstand vast, dan heb je weer veel meer aan een telelens. Ben je meer een allrounder, kies dan een zoomlens waarmee je zowel groothoek- als telebeelden kunt maken. Denk dus goed na over welke lens je aanschaft, want die bepaalt voor een groot deel hoe je uiteindelijke foto er uit komt te zien.  

Opslag en bescherming

© PXimport

Denk bij de aanschaf van een digitale spiegelreflexcamera ook aan twee belangrijke randzaken: opslag en bescherming. Om digitale beelden te kunnen maken, heb je natuurlijk een medium nodig om de beelden op te slaan. Vaak - vrijwel altijd - is dat een SD-kaart. Die heb je in verschillende groottes en met verschillende snelheden. Denk ook aan bescherming van je kostbare digitale spiegelreflexcamera, want een goede tas met voldoende opbergmogelijkheden is goud waard in dit geval.  

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief!

* Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met het privacy-statement van Reshift Digital B.V. en melden we je aan voor onze nieuwsbrief en aanbiedingen van Computer!Totaal. Je kunt je voorkeuren na inschrijven op elk moment aanpassen via de persoonlijke link in elke mailing van Computer!Totaal.

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000